BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Επιφυλακτικοί με τις 880 μονάδες οι επενδυτές

Στηρίγματα από Coca - Cola, πιέσεις στην Τρ. Πειραιώς

Χρηματιστήριο: Επιφυλακτικοί με τις 880 μονάδες οι επενδυτές

Οριακές μεταβολές εμφανίζει στην έναρξη της συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές κινήσεις, ελλείψει νέων «καυσίμων», τα οποία θα μπορούσαν να διασπάσουν τις αντιστάσεις των 880 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τη σημερινή εκκίνηση (11.00), ο Γενικός Δείκτης αμφιταλαντεύεται γύρω από τις 877 μονάδες, εναλλασσόμενος μεταξύ θετικών και αρνητικών προσήμων και παραμένοντας αμετάβλητος σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (877,04 μονάδες).

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε μόλις 3,5 μονάδες -από 876,87 έως 880,24 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών, παράλληλα, να περιορίζεται στα επίπεδα των 5,5 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο. 

Όπως και χθες, η ελληνική αγορά εμφανίζεται εν μέρει διστακτική ως προς την υπέρβαση των αντιστάσεων των 880 μονάδων, καθώς αρκετοί επενδυτές φαίνεται ότι προχωρούν σε αναδίπλωση, ρευστοποιώντας ένα μέρος των σημαντικών κεκτημένων του Μαρτίου. 

Η αβεβαιότητα για τις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) σε Τρ. Πειραιώς και Ελλάκτωρ, το «καμπανάκι» της Τράπεζας της Ελλάδος για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών, καθώς και η στάση αναμονής για τις επιδόσεις της φετινής τουριστικής σεζόν έχουν, αν μη τι άλλο, επιδράσει δυσμενώς στο επενδυτικό κλίμα. 

Από την άλλη πλευρά, πάντως, οι αναλυτές εξακολουθούν να αισιοδοξούν ότι ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης, αργά ή γρήγορα, θα βρεθεί ενώπιον του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων, σηματοδοτώντας την επιστροφή στα προ-πανδημίας επίπεδα.

Κι αυτό, διότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται εν αναμονή της απορρόφησης «πλουσιοπάροχων» ευρωπαϊκών κονδυλίων (σ.σ. Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ), τα οποία καθίστανται ικανά να αλλάξουν άρδην τη δυναμική του ΑΕΠ και να αναβαθμίσουν τη χώρα στο σύνολό της. 

«Η πορεία του Γενικού Δείκτη συνεχίζει την ανοδική της κίνηση και σύντομα θα αναμετρηθεί με την περιοχή των 890-895 μονάδων, η υπέρβαση της οποίας θα απαιτήσει αυξημένα συναλλακτικά δεδομένα και πιθανόν περισσότερο χρόνο» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. 

Φυσικά, όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις είτε στο διεθνές είτε στο εγχώριο μέτωπο -ικανές να διαταράξουν το ευοίωνο επενδυτικό κλίμα. 

«Ρίχνουν» ρυθμό οι τράπεζες

Οι τράπεζες, μετά το χθεσινό +2%, φαίνεται ότι «κατεβάζουν» ρυθμούς, λόγω και της αναζωπύρωσης των πιέσεων στην Τρ. Πειραιώς. Ενδεικτικά, ο κλαδικός δείκτης ενισχύεται ήπια κατά 0,65% και διαμορφώνεται στις 568 μονάδες, παραμένοντας -σε κάθε περίπτωση- πολύ κοντά στο υψηλό έτους και στο υψηλό 12μήνου (575 μονάδες).

Η Τρ. Πειραιώς, όπως προαναφέρθηκε, καταγράφει ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις (-1,6%) εν όψει και των σημερινών αποφάσεων για τους όρους και τη διαδικασία της ΑΜΚ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται στο +1%, ενώ οι υπόλοιπες μετοχές του κλάδου εμφανίζουν μικρές μεταβολές. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,19% 1,028 ευρώ
  • Attica Bank 2,38% 0,237 ευρώ
  • Eurobank 0,24% 0,7668 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,03% 2,5 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -1,6% 0,391 ευρώ

Στηρίγματα από Coca – Cola

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αγοραστές και πωλητές δίνουν μια αμφίρροπη «μάχη», με τους πρώτους να διατηρούν ένα μικρό προβάδισμα έναντι των δεύτερων. Βασικό στήριγμα στον Γ.Δ. αποτελεί η μετοχή της Coca – Cola, η οποία ενισχύεται κατά σχεδόν 2%. 

Τα ΕΛΠΕ, παράλληλα, σημειώνουν ήπια άνοδο της τάξης του 0,9%, ενώ η μετοχή της ΔΕΗ παραμένει σχεδόν αμετάβλητη (-0,1%), παρά το έντονο ενδιαφέρον για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 38 μετοχές κινούνται ανοδικά, 18 μετοχές παρουσιάζουν απώλειες, ενώ 13 μετοχές διατηρούνται σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 58,4 δισ. ευρώ, σχεδόν ίδια με την αντίστοιχη της Τρίτης.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News