BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Δεν κράτησε τα κέρδη – Γιατί έχασε την «ορμή» του

Μικρά κέρδη για τον Γενικό Δείκτη

Χρηματιστήριο: Δεν κράτησε τα κέρδη – Γιατί έχασε την «ορμή» του

Κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο της ημέρας τερμάτισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα υψηλά ενδοσυνεδριακά κέρδη, λόγω της διολίσθησης μιας σειράς δεικτοβαρών τίτλων σε αρνητικό έδαφος.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξης του 0,21% και ενισχύθηκε στις 877,04 μονάδες, κερδίζοντας μόλις δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Πέμπτης (875,22 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε εννέα μονάδες -από 876,26 έως 885,92 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να διατηρείται πάντως, σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 87 εκατ. ευρώ.

Η ενδοσυνεδριακή αλλαγή κλίματος εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 2.00 το μεσημέρι, με τις μετοχές των Τρ. Πειραιώς και Ελλάκτωρ να ηγούνται των ρευστοποιήσεων, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το αισθητό «ψαλίδισμα» των αρχικών κερδών (σ.σ. έφθασαν έως και το +1% για τον Γ.Δ.)

Ως εκ τούτου, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης δεν κατάφερε να διασπάσει τις αντιστάσεις των 880 μονάδων, αναβάλλοντας προς ώρας την «είσοδο» στην τελευταία στροφή πριν το ψυχολογικό σημείο των 900 μονάδων.

Σ’ αυτό σημαντικό ρόλο διαδράματισαν και οι προειδοποιήσεις του Γιάννη Στουρνάρα, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, για το μείζον ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου στις ελληνικές τράπεζες, το οποίο -κατά τον ίδιο- χρήζει άμεσης διευθέτησης.

Την ίδια ώρα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σε σημερινή του έκθεση, «κατέβασε» στο 3,8% τον στόχο της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2021, ενώ για το επόμενο έτος (2022) περιμένει επιτάχυνση του ΑΕΠ στο +5%.

Δεν αλλάζει το ανοδικό momentum

Πάντως, σε γενικές γραμμές, το momentum της ελληνικής αγοράς δύσκολα φαίνεται ότι θα αλλάξει, καθώς οι επενδυτές επιμένουν ότι η Λεωφόρος Αθηνών διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να επανα-προσεγγίσει τα προ-κορωνοϊού επίπεδα και να μειώσει την «απόσταση» από τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες κινούνται κοντά σε ιστορικά υψηλά.

Το ευοίωνο momentum, πέραν των τραπεζών, στηρίζεται και στην ευρύτερη βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, με τις προσδοκίες για το φετινό καλοκαίρι να είναι αρκετά υψηλές. Την ίδια ώρα, το lockdown βρίσκεται σε φάση «χαλάρωσης», με την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει νέο «πισωγύρισμα».

«Μέρα με την ημέρα το Χ.Α. προσελκύει και πάλι νέους επενδυτές. Τα επιτόκια βρίσκονται στο μηδέν, το ρίσκο της χώρας είναι πολύ χαμηλά και το χρήμα ψάχνει διέξοδο» σημειώνει χαρακτηριστικά η Fast Finance, η οποία διαπιστώνει ευκαιρίες στους κλάδους της ενέργειας, των κατασκευών, της βιομηχανίας, της πληροφορικής και του real estate. 

Πάντως, όπως σπεύδει να προσθέσει, αυτό δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη. «Μία αγορά, η οποία είναι σε αγρανάπαυση τα τελευταία πολλά χρόνια, είναι λογικό να είναι πολύ πιο ελκυστική σε σχέση με άλλες χώρες» εξηγεί, μεταξύ άλλων.

«Άντεξαν» οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, στο μεταξύ, συνέχισε σε ανοδική τροχιά, παρότι το -7% στην Τρ. Πειραιώς περιόρισε σχεδόν κατά το ήμισυ τα ενδοσυνεδριακά κέρδη, τα οποία τελικά διαμορφώθηκαν στο +2% και τις 564 μονάδες. Είναι ενδεικτικό ότι νωρίτερα ο κλαδικός δείκτης βρέθηκε σε νέο υψηλό έτους και νέο υψηλό 12μήνου (575 μονάδες), δίνοντας συνέχεια στην πολύ καλή «εικόνα» του Μαρτίου, όταν και πέτυχε διψήφια κέρδη (10,3%). 

Η βελτίωση των ισολογισμών, η αισθητή μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPLs), οι αντοχές στην κερδοφορία του 2020, καθώς και η δρομολόγηση νέων τιτλοποιήσεων εντός του 2021 έχουν δημιουργήσει ένα θετικό «κοκτέιλ», το οποίο οδηγεί τους τραπεζικούς τίτλους στο υψηλότερο σημείο της πανδημικής περιόδου.

Μάλιστα, οι προοπτικές εκτιμάται ότι θα καταστούν ακόμη πιο ευοίωνες, μόλις ολοκληρωθεί και το σίριαλ της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) στην Τρ. Πειραιώς, η οποία το προηγούμενο διάστημα προκαλέσει αρκετές αναταράξεις και μαζικά sell off. 

«Έπιασε» το 1 ευρώ η Alpha 

Από τις σημερινές τραπεζικές συναλλαγές, ο τζίρος των οποίων υπερέβη τα 40 εκατ. ευρώ, ξεκάθαρος «πρωταγωνιστής» ήταν η Alpha Bank, η οποία χάρη στο +5,8%, ανέκτησε το επίπεδο του 1 ευρώ, καταγράφοντας νέο υψηλό πανδημικής περιόδου. Σημαντικά κέρδη της τάξης του 2% εμφάνισε και η μετοχή της Eurobank, ενώ η μετοχή της Attica Bank έκλεισε στο +3,3%.

Η Τρ. Πειραιώς, αντίθετα, παρά το θετικό ξεκίνημα (σ.σ. έφθασε έως και το +4%), «επέστρεψε» σε αρνητικό έδαφος, υποχωρώντας κατά 7,2% και διολισθαίνοντας στο 0,39 ευρώ/μετοχή. Οριακές απώλειες σημειώθηκαν και στον τίτλο της Εθνικής, η οποία τερμάτισε στο -0,7%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 5,82% 1,026 ευρώ
  • Attica 3,35% 0,2315 ευρώ
  • Eurobank 2% 0,765 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,76% 2,471 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -7,25% 0,399 

Στο –4,8% η Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές δεν κατάφεραν να «κρατήσουν» τα ενδοσυνεδριακά κέρδη, με αποτέλεσμα οι πωλητές να ισορροπήσουν την κατάσταση, λόγω και των έντονων ρευστοποιήσεων στον τίτλο της Ελλάκτωρ. Η μετοχή της κατασκευαστικής έκλεισε στο -4,8% εν μέσω των μετοχικών αψιμαχιών για την προτεινόμενη ΑΜΚ, ύψους 120 εκατ. ευρώ.

Απώλειες άνω του 2% εμφάνισαν και οι μετοχές των ΕΛΠΕ – Motor Oil, ενώ οι μετοχές των Lamda Development, Βιοχάλκο, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή υποχώρησαν κατά τουλάχιστον 1%.

Στον αντίποδα, το ανοδικό κλείσιμο του Γ.Δ. στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στη μετοχή της ΕΧΑΕ, η οποία ενισχύθηκε κατά 3,3%, αλλά και στη μετοχή της Jumbo, η οποία τερμάτισε στο +2,9%. Στο +2,3% έκλεισε, τέλος, η μετοχή της Fourlis.

Συνολικά, 54 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 61 μετοχές σημείωσαν απώλειες, ενώ 19 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 58,3 δισ. ευρώ, σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με την Πέμπτη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News