BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Επιμένουν οι ρευστοποιήσεις – «Έρμαιο» των πωλητών η Πειραιώς

Κάτω από τις 840 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

AP Photo/Thanassis Stavrakis

Υπό πίεση βρίσκεται -για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα- το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς συνεχίζεται το «σφυροκόπημα» στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, οι απώλειες της οποίας ήδη βρίσκονται σε διψήφια επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο ημίωρο, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες της τάξης του 1,26% και υποχωρεί στις 834,05 μονάδες, χάνοντας 10,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (844,56 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 10 μονάδες -από 832,23 έως 842,05 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κινείται σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 16 εκατ. ευρώ μέχρι τις 11.00 το πρωί, χάρη στις επικείμενες αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE Russel και Eurostoxx.

H ελληνική αγορά, όπως όλα δείχνουν, βρίσκεται προ των πυλών για την πρώτη πτωτική εβδομάδα μετά από έξι συνεχόμενες ανοδικές, βάζοντας «φρένο» στο θετικό momentum, το οποίο έφερε τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη έως και τις 860 μονάδες (σ.σ. υψηλό 13 μηνών).

Η εξελισσόμενη «διόρθωση», η οποία για πολλούς θεωρείται αναγκαία και απολύτως λογική, εδράζεται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, και ειδικότερα στην Τρ. Πειραιώς. Η τραπεζική μετοχή εμφανίζει έντονη μεταβλητότητα, κάτι το οποίο αποδίδεται στους όρους και τη διαδικασία της δρομολογούμενης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι μεταβολές, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, είχαν εύρος άνω του 6%. Ενδεικτικά, την Τρίτη ενισχύθηκε κατά 26%, την Τετάρτη υποχώρησε κατά 6,38% και την Πέμπτη κατακρημνίστηκε στο -22,05%. Σήμερα, διολισθαίνει κατά 12% και περιορίζεται στο όριο του 0,6 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η έντονη μεταβλητότητα θεωρείται «αναγκαίο κακό», προκειμένου ο τραπεζικός τομέας να περάσει στην επόμενη ημέρα, έχοντας απαλλαγεί από τον «βραχνά» των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και στηρίζοντας την ανάκαμψη της οικονομίας.

Δεύτερη «πηγή» των σημερινών ρευστοποιήσεων αποτελεί και η ευρύτερη ανησυχία των διεθνών αγορών για τα κρατικά ομόλογα, με τις αποδόσεις να βρίσκονται εκ νέου σε τροχιά ανόδου, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού. Ήδη το αμερικανικό 10ετές εκτινάσσεται άνω του 1,7% για πρώτη φορά μετά από 14 μήνες. To ελληνικό πάντως, κινείται στα επίπεδα του 0,9%.

Αναδιορθώσεις δεικτών και DBRS

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, στο μεταξύ, θα τεθούν σε εφαρμογή οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE Russel και Eurostoxx, οι οποίες έχουν και ελληνικό «άρωμα». Ειδικότερα, στον FTSE Russel θα εισαχθεί η μετοχή της Viohalco, ενώ στον Eurostoxx οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή και ΔΕΗ, γεγονός το οποίο εκτιμάται ότι θα σηματοδοτήσει την έλευση «φρέσκων» κεφαλαίων.

Το βράδυ, παράλληλα, ο καναδικός οίκος DBRS θα επικαιροποιήσει την αξιολόγησή του για την ελληνική οικονομία, χωρίς βέβαια μια ενδεχόμενη αναβάθμιση να συνιστά το βασικό σενάριο. Ωστόσο, υπάρχουν προσδοκίες για αναθεώρηση του outlook, χάρη στη βελτίωση των εκτιμήσεων για τη φετινή ανάπτυξη.

Σήμερα δε, θα κλείσει και το βιβλίο προσφορών για το ομολογιακό δάνειο, επταετούς διάρκειας και ύψους 200 εκατ. ευρώ, της Motor Oil, το οποίο -σύμφωνα με πληροφορίες- θα αποτυπώνει το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται το απόγευμα. 

Υπό πίεση οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, όπως είναι εύλογο, βρίσκεται στο επίκεντρο των πιέσεων, καταγράφοντας πτώση κατά 3,6% και διολισθαίνοντας στις 520,03 μονάδες, χάνοντας 55 μονάδες ή 9,73% σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης, το οποίο ήταν και το υψηλότερο των τελευταίων 12 μηνών.

Πέραν της Τρ. Πειραιώς, η οποία εμφανίζει διψήφια πτώση (12,54%), έντονες ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται και στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία υποχωρεί κάτω του ορίου του 0,9 ευρώ, χάνοντας το 3,8% της αξίας της. Απώλειες άνω του 2% εμφανίζουν και οι μετοχές των Eurobank – Εθνική Τράπεζα. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -3,8% 0,877 ευρώ
  • Attica Bank 0% 0,22 ευρώ
  • Eurobank -2,26% 0,6932 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -2,52% 2,394 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -12,54% 0,6 ευρώ

«Κυρίαρχοι» οι πωλητές

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι από το ξεκίνημα της ημέρας, καθώς οι απώλειες στις τράπεζες παρασύρουν αρνητικά και τους υπόλοιπους τίτλους. Ενδεικτική, η μετοχη της Viohalco υποχωρεί κατά 1% –παρά τα θετικά μεγέθη του 2020-, η Motor Oil διολισθαίνει κατά 1,3%, ενώ η Lamda Development μειώνεται κατά 1,6%. 

Στον αντίποδα, μικρά στηρίγματα παρέχει η μετοχή της Σαράντης, η οποία ενισχύεται κατά 1,25%, αλλά και η μετοχή του Τιτάνα, η οποία βρίσκεται κοντά στο +1%. Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζει το +2,7% στη μετοχή της Πλαίσιο.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 23 μετοχές κινούνται ανοδικά, 33 μετοχές καταγράφουν απώλειες, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 56 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News