BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Δεν απειλήθηκαν τα κεκτημένα – «Διόρθωση» 6% για Πειραιώς

Στις 857 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Δεν απειλήθηκαν τα κεκτημένα – «Διόρθωση» 6% για Πειραιώς

Μικρές απώλειες εμφάνισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο διατηρήθηκε κοντά στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 13 μηνών (860 μονάδες), καθώς οι ρευστοποιήσεις -με εξαίρεση τον τίτλο της Τρ. Πειραιώς- δεν προσέλαβαν ακραίες τιμές, παραμένοντας σε λελογισμένα επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ελεγχόμενες απώλειες της τάξης του 0,36% και υποχώρησε στις 857,19 μονάδες, χάνοντας περίπου τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (860,26 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε πέντε μονάδες -από 855,98 έως 861,29 μονάδες- ενώ ο τζίρος των συναλλαγών «κατέβασε» ρυθμούς, περιορίζομενος κάτω του ψυχολογικού ορίου των 70 εκατ. ευρώ (68,3 εκατ. ευρώ).

Η σημερινή απόφαση των επενδυτών να κατοχυρώσουν τις θέσεις τους και να ρευστοποιήσουν μέρος των κεκτημένων, θεωρείται απολύτως φυσιολογική και αναμενόμενη, ιδίως εφόσον ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης απέφυγε τις ακρότητες και παρέμεινε σε στενή επαφή με τις 860 μονάδες.

Εξάλλου, όπως όλοι έχουν παραδεχθεί, το ανοδικό momentum της ελληνικής αγοράς παραπέμπει περισσότερο σε μια πλαγιοανοδική κίνηση, παρά σε μια ανοδική κίνηση, κάτι το οποίο αποτιμάται ως πιο υγιές για τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς προς τον στόχο των 900 μονάδων.

Ισχυρή ζήτηση για το 30ετές ομόλογο

Η συνεδρίαση, στο μεταξύ, συνέπεσε και με την έκδοση του 30ετούς ομολόγου, το πρώτο μακράς ωρίμανσης ομόλογο από το 2008. Το ελληνικό δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, με τις υποβληθείσες προσφορές να υπερβαίνουν τα 26 δισ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,9%.

«Η δημοπρασία του ελληνικού ομολόγου σηματοδότησε την επιστροφή της χώρας» σχολίασε ο Αλέξανδρος Μάλαμας, trader της Πειραιώς Χρηματιστηριακής, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg. «Η Ελλάδα είναι πίσω στο παιχνίδι» πρόσθεσε ο Σαρλς Ντίμπελ, fund manager στην Mediolanum.

Πέραν της έκδοσης, οι επενδυτές συνέχισαν να αποτιμούν και τις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να περιορίσουν το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs). Έτσι, μετά την τιτλοποίηση «Mexico» της Eurobank, χθες η Τρ. Πειραιώς προανήγγειλε την τιτλοποίηση «Sunrise», η οποία θα προχωρήσει σε συνδυασμό με την λήψη μέτρων κεφαλαιακής ενίσχυσης, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, καθώς και με την δρομολογούμενη ΑΜΚ, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Προς 7η εβδομάδα κερδών

Σε κάθε περίπτωση, όπως επεσήμανε ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, όλα τα παραπάνω δεδομένα προμηνύουν τη συνέχιση του θετικού momentum του ελληνικού χρηματιστήριου, ο οποίος δεν αποκλείεται να συμπληρώσει την 7η διαδοχική ανοδική εβδομάδα.

Άλλωστε, την Παρασκευη θα λάβουν χώρα οι επικείμενες αναδιαρθρώσεις στους δείκτες Eurostoxx και FTSE Russel, με την προσθήκη των Τέρνα Ενεργειακή – ΔΕΗ και Viohalco, αντίστοιχα. Την ίδια ημέρα δε, θα επικαιροποιηθεί και η αξιολόγηση του καναδικού οίκου DBRS για την ελληνική οικονομία.

Στα τέλη της εβδομάδας, επίσης, θα κλείσει και το βιβλίο προσφορών για το ομολογιακό δάνειο της Motor Oil, ύψους 200 εκατ. ευρώ, το οποίο άνοιξε σήμερα. Το εύρος της απόδοσης έχει οριστεί μεταξύ 1,9% και 2,3%.

Στο -6% η Τρ. Πειραιώς

Επιστρέφοντας στο «μέτωπο» των τραπεζών, μετά το +5,7% της Τρίτης, ο κλαδικός δείκτης παρουσίασε συγκρατημένες απώλειες, υποχωρώντας κατά 1,26% και τις 565,4 μονάδες. Ωστόσο, κατάφερε να διατηρήσει σχεδόν στο ακέραιο το +5% από τις αρχές του 2021 και να παραμείνει σε απόσταση – αναπνοής από το υψηλότερο σημείο των τελευταίων 12 μηνών.

Από τις τραπεζικές συναλλαγές ξεχώρισε η «διόρθωση» στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία διολίσθησε κατά σχεδόν 6,5%, σε συνέχεια του εκρηκτικού +26% της Τρίτης. Ελεγχόμενες απώλειες κατά 1% εμφάνισαν και οι μετοχές των Εθνική Τράπεζα – Alpha Bank. Κάπως καλύτερη ήταν η «εικόνα» στη μετοχή της Eurobank, η οποία διατήρησε το όριο του 0,7 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -1,02% 0,97 ευρώ
  • Attica Bank 1,52% 0,2345 ευρώ
  • Eurobank -0,81% 0,7126 ευρώ
  • Eθνική Τράπεζα -1% 2,58 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -6,38% 0,88 ευρώ

Πιέσεις σε Jumb, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές κατάφεραν να διατηρήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας το «προβάδισμα» έναντι των αγοραστών, καθώς πέραν των τραπεζικών πιέσεων, απώλειες καταγράφηκαν και στις μετοχές των Jumbo – ΕΛΠΕ, οι οποίες υποχώρησαν κατά σχεδόν 2%.

Η μετοχή της Ελλάκτωρ, την ίδια ώρα, συνέχισε την πτωτική πορεία, καθώς μετά το χθεσινό -9% διολίσθησε κατά ακόμη 1,7%. Κι αυτό, φυσικά, λόγω της επικείμενης Γενικής Συνέλευσης της 2ης Απριλίου, στην οποία αναμένεται η λήψη αποφάσεων για την προτεινόμενη ΑΜΚ 120 εκατ. ευρώ, αλλά και για το αίτημα νέας αλλαγής του διοικητικού συμβουλίου.

Στον αντίποδα, η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύθηκε κατά σχεδόν 2%, βελτιώνοντας την επίδοση της Τρίτης (-2,5%), η οποία προήλθε από την έναρξη ευρωπαϊκής έρευνας για το ενδεχόμενο κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης στην ελληνική αγορά. Ισχυρά στηρίγματα, τέλος, παρείχε και η Τέρνα Ενεργειακή, η οποία τερμάτισε στο +2,6%. 

Συνολικά, 34 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 69 μετοχές παρουσίασαν απώλειες, ενώ 18 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 57 δισ. ευρώ, μειωμένη ελαφρώς κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.

Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά τζίρο

  • Τρ. Πειραιώς -6,38% 9 εκατ. ευρώ
  • ΟΠΑΠ -0,81% 7,6 εκατ. ευρώ
  • ΟΤΕ -0,45% 7,2 εκατ. ευρώ
  • ΔΕΗ 1,91% 6,5 εκατ. ευρώ
  • Alpha Bank -1,02% 6,1 εκατ. ευρώ

Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά όγκο

  • Τρ. Πειραιώς -5,89% 10,4 εκατ. τεμάχια
  • Alpha Bank -0,41% 6,6 εκατ. τεμάχια
  • Eurobank -0,81% 4,3 εκατ. τεμάχια
  • ΜΙΓ 2,22% 2,9 εκατ. τεμάχια
  • Εθνική Τράπεζα -1% 2 εκατ. τεμάχια

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News