BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Ελεγχόμενη κατοχύρωση κερδών για τους επενδυτές

Στις 858 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Φωτ. intimenews

Σε κατοχύρωση των κεκτημένων προχωρούν σήμερα οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει σε απόσταση «αναπνοής» από το ψυχολογικό σημείο των 860 μονάδων, παρά την έλλειψη διάθεσης για την ανάληψη ρίσκου.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακές απώλειες της τάξης του 0,26% και υποχωρεί στις 858,04 μονάδες, χάνοντας περίπου δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (860,26 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες -από 855,98 έως 861,29 μονάδες- ενώ ο τζίρος των συναλλαγών φαίνεται ότι έχει «κατεβάσει» ρυθμούς, κινούμενος πέριξ των 30-31 εκατ. ευρώ μέχρι τις 2.00 το μεσημέρι.

Η προσπάθεια των επενδυτών να κατοχυρώσουν τις θέσεις τους και να ρευστοποιήσουν μέρος των κερδών, θεωρείται απολύτως φυσιολογική και αναμενόμενη, ιδίως εφόσον ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης αποφεύγει τις ακρότητες και παραμένει σε επαφή με τις 860 μονάδες.

Εξάλλου, όπως όλοι έχουν παραδεχθεί, το ανοδικό momentum της ελληνικής αγοράς παραπέμπει περισσότερο σε μια πλαγιοανοδική κίνηση, παρά σε μια ανοδική κίνηση, κάτι το οποίο αποτιμάται ως πιο υγιές για τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς προς τις 900 μονάδες.

Ισχυρή ζήτηση για το 30ετές ομόλογο

Η σημερινή συνεδρίαση, στο μεταξύ, συμπίπτει και με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για το 30ετές κρατικό ομόλογο. Το οικονομικό επιτελείο έχει ως στόχο την άντληση 2 έως 3 δισ. ευρώ, με την απόδοση να διαμορφώνεται πέριξ του 2%. 

Η δημοπρασια, η οποία έρχεται στην σκιά των διαβεβαιώσεων της ΕΚΤ για διατήρηση των μέτρων νομισματικής στήριξης, ήδη συγκεντρώσει υψηλό αριθμό προσφορών (σ.σ. πάνω από 26 δισ. ευρώ), εξέλιξη η οποία επιβεβαιώσει την επιστροφή της Ελλάδας στην «κανονικότητα». Άλλωστε, πρόκειται για το πρώτο ομόλογο μακράς διάρκειας μετά το 2008. 

Πέραν της έκδοσης, οι επενδυτές αποτιμούν και τις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να περιορίσουν περαιτέρω το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Έτσι, μετά την τιτλοποίηση «Mexico» της Eurobank, χθες η Τρ. Πειραιώς προανήγγειλε την τιτλοποίηση «Sunrise», η οποία θα προχωρήσει σε συνδυασμό με την λήψη μέτρων κεφαλαιακής ενίσχυσης, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, καθώς και με την δρομολογούμενη ΑΜΚ, ύψους 1 δισ. ευρώ. 

Μάλιστα, οι πληροφορίες ότι η ΑΜΚ θα πραγματοποιηθεί στην τιμή του 1 ευρώ/μετοχή είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη της μετοχής της εισηγμένης κατά 26% στην χθεσινή συνεδρίαση. Σήμερα, πάντως, ο τραπεζικός τίτλος «διορθώνει», υποχωρώντας κατά τουλάχιστον 3,5%. 

Προς 7η εβδομάδα κερδών

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, όλα τα παραπάνω δεδομένα προμηνύουν τη συνέχιση του θετικού momentum του ελληνικού χρηματιστήριου, ο οποίος δεν αποκλείεται να συμπληρώσει την 7η διαδοχική ανοδική εβδομάδα.

Άλλωστε, την Παρασκευη θα λάβουν χώρα οι επικείμενες αναδιαρθρώσεις στους δείκτες Eurostoxx και FTSE Russel, με την προσθήκη των Τέρνα Ενεργειακή – ΔΕΗ και Viohalco, αντίστοιχα. Την ίδια ημέρα δε, θα επικαιροποιηθεί και η αξιολόγηση του καναδικού οίκου DBRS για την ελληνική οικονομία.

Στα τέλη της εβδομάδας, επίσης, θα κλείσει και το βιβλίο προσφορών για το ομολογιακό δάνειο της Motor Oil, ύψους 200 εκατ. ευρώ, το οποίο άνοιξε σήμερα. Το εύρος της απόδοσης έχει οριστεί μεταξύ 1,9% και 2,3%.

«Μαζεύει» τις απώλειες η Τρ. Πειραιώς

Επιστρέφοντας στο «μέτωπο» των τραπεζών, μετά το +5,7% της Τρίτης, ο κλαδικός δείκτης παρουσιάζει συγκρατημένες απώλειες, υποχωρώντας κατά 0,95% και τις 567,16 μονάδες, διατηρώντας σχεδόν στο ακέραιο το +5% από τις αρχές του 2021 και παραμένοντας μία «ανάσα» από το υψηλό 12 μηνών.

Από τις μέχρι στιγμής συναλλαγές, όπως προαναφέρθηκε, ξεχωρίζει η «διόρθωση» στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία διολισθαίνει κατά 3,5%. Μάλιστα, νωρίτερα, οι ρευστοποιήσεις είχαν φέρει τον τίτλο κάτω του ορίου του 0,9%. Ελεγχόμενες απώλειες κατά 1% εμφανίζουν και οι Εθνική Τράπεζα – Eurobank, ενώ σταθεροποιητικά κινείται η Alpha Bank.  Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,18% 0,9782 ευρώ
  • Attica Bank 3,68% 0,2395 ευρώ
  • Eurobank -1,2% 0,7098 ευρώ
  • Eθνική Τράπεζα -1,07% 2,578 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -3,51% 0,907 ευρώ

Πιέσεις σε Viohalco, ΕΛΠΕ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές δείχνουν να διαθέτουν ένα μικρό «προβάδισμα» έναντι των αγοραστών, καθώς πέραν των τραπεζικών πιέσεων, απώλειες καταγράφονται και στις μετοχές των Viohalco – ΕΛΠΕ, οι οποίες υποχωρούν κατά σχεδόν 1,5%.

Η μετοχή της Ελλάκτωρ, από την πλευρά της, μετά το αδύναμο ξεκίνημα, φαίνεται ότι «βγάζει» αντίδραση, με αποτέλεσμα να ενισχύεται κατά σχεδόν 2%, ανακτώντας ένα μικρό μέρος των χθεσινών απωλειών (-9%). Τα βλέμματα όλων, φυσικά, είναι στη Γενική Συνέλευση της 2ης Απριλίου, η οποία καλείται να λάβει αποφάσεις για την προτεινόμενη ΑΜΚ 120 εκατ. ευρώ, αλλά και για το αίτημα νέας αλλαγής του διοικητικού συμβουλίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύεται κατά 1,25%, βελτιώνοντας την επίδοση της Τρίτης (-2,5%), η οποία προήλθε από την έναρξη ευρωπαϊκής έρευνας για το ενδεχόμενο κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης στην ελληνική αγορά. Στηρίγματα παρέχει, τέλος, και η Τέρνα Ενεργειακή, η οποία βρίσκεται κοντά στο +1,5%. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 38 μετοχές κινούνται ανοδικά, 60 μετοχές παρουσιάζουν απώλειες, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 57 δισ. ευρώ, μειωμένη ελαφρώς κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News