BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Το +14% στην Πειραιώς «εξουδετερώνει» τις ρευστοποιήσεις

Κέρδη της τάξης του 1% για τον Γενικό Δείκτη

Φωτ. intimenews

Τις αντιστάσεις των 860 μονάδες επιχειρεί να δοκιμάσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο -εν μέσω αυξημένου συναλλαγματικού ενδιαφέροντος- λαμβάνει ισχυρή ώθηση από τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς, «εξουδετερώνοντας» τις όποιες ρευστοποιήσεις στη μετοχή της Ελλάκτωρ.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 1,07% και ενισχύεται στις 858,93 μονάδες, κερδίζοντας εννέα μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (849,81 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες -από 851,95 μονάδες έως 860,72 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε απολύρως ικανοποιητικά επίπεδα, αγγίζοντας τα 38,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο μισό της ημέρας.

Παρότι δεν απουσιάζουν οι ρευστοποιήσεις σε αρκετούς τίτλους, με τις εντονότερες να παρατηρούνται στην Ελλάκτωρ, η οποία «ταλανίζεται» από τις διοικητικές αναταράξεις, το νέο τραπεζικό ράλι (+4%) παρέχει ισχυρά στηρίγματα στον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη, ο οποίος πορεύεται για το έβδομο συνεχόμενο κλείσιμο τις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις. 

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, αναμφίβολα, αποτελεί τον απόλυτο «πρωταγωνιστή» της ημέρας, καθώς εκτινάσσεται άνω του 14%, καθώς μετά το κλείσιμο της αγοράς η διοίκηση θα ανακοινώσει μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση των κεφαλαίων κατά 2,5 δισ. ευρώ. Σ’ αυτά, φυσικά, προστίθεται και η δρομολογούμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 1 δισ. ευρώ. 

Το θετικό κλίμα ενισχύεται κι από την προαναγγελία έκδοση 30ετούς κρατικού ομολόγου (σ.σ. ακόμη και αύριο το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών) με την Αθήνα να επιδιώκει την αξιοποίηση της εκ νέου υποχώρησης του κόστους δανεισμού, μετά τις διαβεβαιώσεις της ΕΚΤ για τη διατήρηση της υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Σήμερα, ενδεικτικά, η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων κυμαίνεται στο 0,85%, καταγράφοντας άνοδο 2,4 μονάδων βάσης σε σχέση με την Παρασκευή. Την ίδια ώρα, τα spreads, δηλαδή η απόκλιση σε σχέση με τις αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων, διαμορφώνονται σε 118 μονάδες βάσης. 

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, αλλά και το γεγονός ότι οι ελληνικές μετοχές παραμένουν σημαντικά υποτιμημένες σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, οι αναλυτές θεωρούν ότι ο Γ.Δ. μεσοπρόθεσμα θα προσεγγίσει τις 900 μονάδες, έχοντας βέβαια αρκετές ευκαιρίες για διόρθωση και αφομοίωση των κεκτημένων.  

Αξίζει να σημεωθεί ότι η τρέχουσα εβδομάδα -παρότι μειωμένη κατά μία συνεδρίαση- αναμένεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, καθώς την Παρασκευη θα λάβουν χώρα οι επικείμενες αναδιαρθρώσεις στους δείκτες Eurostoxx και FTSE Russel, με την προσθήκη των Τέρνα Ενεργειακή – ΔΕΗ και Viohalco, αντίστοιχα. Την ίδια ημέρα θα επικαιροποιηθεί και η αξιολόγηση του καναδικού οίκου DBRS για την ελληνική οικονομία.

Σε υψηλά 13 μηνών οι τράπεζες

Οι τράπεζες, όπως προαναφέρθηκε, συνεχίζουν την πορεία ανάκαμψης, κινούμενες σταθερά σε υψηλό 13 μηνών και έχοντας συνολικά κέρδη της τάξης του 5% από τις αρχές του 2021. Μάλιστα, τα σωρευτικά κέρδη τους τελευταίους 12 μήνες αγγίζουν σχεδόν το 50%. Σήμερα, ενδεικτικά, ο κλαδικός δείκτης ενισχύεται κατά 4,1% και διαμορφώνεται στα επίπεδα των 565 μονάδων.

Μεγάλος «πρωταγωνιστής» είναι η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία εκτινάσσεται στο +14% και το 0,85% χάρη στην ανάληψη δράσεων για την κεφαλαιακή ενίσχυση κατά τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ και στην περαιτέρω προσπάθεια μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σημαντικά κέρδη καταγράφει και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία βρίσκεται στο +5%.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Alpha Bank ενισχύεται κατά 4%, «φλερτάροντας» έντονα με το επίπεδο του 1 ευρώ/μετοχή, ενώ ελαφρώς πιο περιορισμένη είναι η ανοδική κίνηση στην Eurobank, η οποία παρουσιάζει κέρδη της τάξης του 2%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 4,04% 0,985 ευρώ
  • Attica Bank 5,29% 0,229 ευρώ
  • Eurobank 2,22% 0,7104 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 5,08% 2,585 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 14,50% 0,853 ευρώ

Στο –9% η Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές δείχνουν να ελέγχουν τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, χωρίς βέβαια να απουσιάζουν οι ρευστοποιήσεις, με τις εντονότερες να παρατηρούνται στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία υποχωρεί κατά σχεδόν 9%. Άλλωστε, οι διοικητικές εξελίξεις προκαλούν έντονο εκνευρισμό στους επενδυτές, οι οποίες αναζητούν μεγαλύτερη στασιμότητα.

Η Motor Oil, από την πλευρά της, εν όψει και της αυριανής ομολογιακής έκδοσης, κινείται σταθεροποιητικά στα 12,8 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Viohalco ενισχύεται κατά 3% και της ΕΧΑΕ κατά 2,3%. Σημαντική άνοδο κατά 2% εμφανίζει και η μετοχή του ΟΤΕ.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 45 μετοχές καταγράφουν άνοδο, 53 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 57,3 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε ρυθμούς ΑΜΚ και εταιρικών εκδόσεων

Το επενδυτικό κλίμα είναι σαφώς βελτιωμένος το τελευταίο διάστημα, ενώ οι αναλυτές «βλέπουν» ακόμη καλύτερες ημέρες, ιδίως εφόσον επιβεβαιωθούν οι υψηλές προσδοκίες από το μπαράζ εταιρικών εκδόσεων.

Η Motor Oil, ενδεικτικά, ετοιμάζεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για το επταετές ομολογιακό δάνειο, ύψους 200 εκατ. ευρώ, με το εύρος της απόδοσης να κυμαίνεται από 1,9% έως 2,3%. Η διαδικασία υποβολής προσφορών θα διαρκέσει έως την Παρασκευή, με την εταιρεία να διαθέτει 200.000 ομολογίες έναντι 1.000 ευρώ. 

Η εισηγμένη, φυσικά, δεν είναι η μόνη ελληνική εταιρεία, η οποία στρέφεται στις αγορές για ρευστότητα. Πρόσφατα η ΔΕΗ κατάφερε να αντλήσει 650 εκατ. ευρώ, με απόδοση 3,875%, μέσω της έκδοσης «βιώσιμου» ομολόγου. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί και η επιτυχής δημοπρασία ομολόγου χαμηλής εξασφάλισης (Tier 2) από την Alpha Bank, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Η τάση αυτή, ενισχύεται και από την υπαναχώρηση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς κρατικού ομολόγου στα επίπεδα του 0,8%, γεγονός το οποίο ευνοεί την προσπάθεια των εγχώριων εταιρειών για την άντληση πρόσθετης ρευστότητας. 

Μεγάλα «στοιχήματα» για την αγορά αποτελούν και οι επικείμενες Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου σε Τρ. Πειραιώς (1 δισ. ευρώ) και Aegean (60 εκατ. ευρώ), καθώς ενδεχόμενη θετική έκβαση αναμφίβολα θα ισοδυναμεί με ψήφο εμπριστοσύνης προς το σύνολο της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.  

Ενδιαφέρουσες εξελίξεις προμηνύονται και στην περίπτωση της Ελλάκτωρ, εν όψει της έκτακτης συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης στις 2 Απριλίου, όταν οι μέτοχοι κληθούν να αποφασίσουν τόσο για την προτεινόμενη ΑΜΚ, ύψους 120 εκατ. ευρώ, όσο και για το αίτημα των επιχειρηματιών Μπάκου – Καϋμενάκη (σ.σ. ελέγχουν δυνητικά το 27%) για νέα αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου. 

Η εν λόγω εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στη μακρά αλυσίδα «επεισοδίων» για τον έλεγχο της κατασκευαστικής εταιρείας και σε συνέχεια της έκτακτης Γ.Σ. της 27ης Ιανουαρίου, κατά την οποία «νικήτρια» δύναμη αναδείχθηκε η πλευρά του ολλανδικού fund Reggeborgh (σ.σ. ελέγχει δυνητικά το 26%). 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News