BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Με το βλέμμα σε Πειραιώς και 30ετές ομόλογο

Σημαντικά στηρίγματα από τον ΟΛΠ

Χρηματιστήριο: Με το βλέμμα σε Πειραιώς και 30ετές ομόλογο

Οριακές μεταβολές καταγράφει στο ξεκίνημα της συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τόσο στις εταιρικές εξελίξεις όσο και στην έκδοση του 30ετούς κρατικού ομολόγου.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο ημίωρο, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακές απώλειες της τάξης του 0,18% και υποχωρεί στις 858,69 μονάδες, χάνοντας 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (860,26 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες -από 855,98 έως 860,72 μονάδες- ενώ ο τζίρος των συναλλαγών συνεχίζει τις υψηλές «πτήσεις», ξεπερνώντας τα 8 εκατ. ευρώ μέχρι τις 11.00 το πρωί.

Η έναρξη της σημερινής συνεδρίασης συνέπεσε και με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για το 30ετές κρατικό ομόλογο. Το οικονομικό επιτελείο έχει ως στόχο την άντληση 2 έως 3 δισ. ευρώ, με την απόδοση να διαμορφώνεται πέριξ του 2%. 

Η δημοπρασια, η οποία έρχεται στην σκιά των διαβεβαιώσεων της ΕΚΤ για διατήρηση των μέτρων νομισματικής στήριξης, αναμένεται να συγκεντρώσει υψηλό αριθμό προσφορών, εξέλιξη η οποία θα επιβεβαιώσει την επιστροφή της Ελλάδας στην «κανονικότητα». Άλλωστε, πρόκειται για το πρώτο ομόλογο μακράς διάρκειας μετά το 2008. 

Πέραν της έκδοσης, οι επενδυτές αποτιμούν και τις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να περιορίσουν περαιτέρω το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Έτσι, μετά την τιτλοποίηση «Mexico» της Eurobank, χθες η Τρ. Πειραιώς προανήγγειλε την τιτλοποίηση «Sunrise», η οποία θα προχωρήσει σε συνδυασμό με την λήψη μέτρων κεφαλαιακής ενίσχυσης, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, καθώς και με την δρομολογούμενη ΑΜΚ, ύψους 1 δισ. ευρώ. 

Μάλιστα, οι πληροφορίες ότι η ΑΜΚ θα πραγματοποιηθεί στην τιμή του 1 ευρώ/μετοχή είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη της μετοχής της εισηγμένης κατά 26% στην χθεσινή συνεδρίαση. Σήμερα, πάντως, ο τραπεζικός τίτλος «διορθώνει», υποχωρώντας κατά τουλάχιστον 5,5%. 

Προς 7η εβδομάδα κερδών

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, όλα τα παραπάνω δεδομένα προμηνύουν τη συνέχιση του θετικού momentum του ελληνικού χρηματιστήριου, ο οποίος δεν αποκλείεται να συμπληρώσει την 7η διαδοχική ανοδική εβδομάδα.

Άλλωστε, την Παρασκευη θα λάβουν χώρα οι επικείμενες αναδιαρθρώσεις στους δείκτες Eurostoxx και FTSE Russel, με την προσθήκη των Τέρνα Ενεργειακή – ΔΕΗ και Viohalco, αντίστοιχα. Την ίδια ημέρα δε, θα επικαιροποιηθεί και η αξιολόγηση του καναδικού οίκου DBRS για την ελληνική οικονομία.

Πιέσεις στην Τρ. Πειραιώς

Επιστρέφοντας στο «μέτωπο» των τραπεζών, μετά το +5,7% της Τρίτης, ο κλαδικός δείκτης κινείται σταθεροποιητικά, υποχωρώντας οριακά κατά 0,54% στις 569,55 μονάδες, διατηρώντας σχεδόν στο ακέραιο το +5% από τις αρχές του 2021 και παραμένοντας μία «ανάσα» από το υψηλό 13 μηνών.

Από τις μέχρι στιγμής συναλλαγές, όπως προαναφέρθηκε, ξεχωρίζει η «διόρθωση» στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία διολισθαίνει κάτω του ορίου του 0,9%, καταγράφοντας πτώση άνω του 5,5%. Στον αντίποδα, όλες οι υπόλοιπες μετοχές του κλάδου παρουσιάζουν μικρές απώλειες κατω του 1%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,18% 0,9782 ευρώ
  • Attica Bank 3,68% 0,2395 ευρώ
  • Eurobank -0,89% 0,712 ευρώ
  • Eθνική Τράπεζα -0,27% 2,599 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -5,53% 0,888 ευρώ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με εξαίρεση τις τράπεζες, αγοραστές και πωλητές δίνουν μια αμφίρροπη «μάχη», με αποτέλεσμα το ταμπλό να μοιάζει σχεδόν μοιρασμένο. 

Η μετοχή της Ελλάκτωρ συνεχίζει την καθοδική πορεία, καθώς μετά το χθεσινό -9%, υποχωρεί κατά σχεδόν 1,5% εν όψει της κρίσιμης Γενικής Συνέλευσης, η οποία καλείται να λάβει αποφάσεις για την προτεινόμενη ΑΜΚ 120 εκατ. ευρώ, αλλά και για το αίτημα νέας αλλαγής του διοικητικού συμβουλίου. Απώλειες της τάξης του 1,5% εμφανίζουν και οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ – Viohalco.

Στον αντίποδα, η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύεται κατά 1%, ανακτώντας ένα μέρος των χθεσινών απωλειών (2,5%), οι οποιες προήλθαν από την έναρξη ευρωπαϊκής έρευνας για το ενδεχόμενο κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης στην ελληνική αγορά. Σημαντικά στηρίγματα παρέχει, τέλος, και ο ΟΛΠ, ο οποίος βρίσκεται κοντά στο +3%. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 31 μετοχές κινούνται ανοδικά, 28 μετοχές παρουσιάζουν απώλειες, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 57,2 δισ. ευρώ, μειωμένη ελαφρώς κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News