BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Κερδίζει «έδαφος» η επιφυλακτικότητα

Δεν επαρκούν οι στηρίξεις της ΔΕΗ

Χρηματιστήριο: Κερδίζει «έδαφος» η επιφυλακτικότητα

Σημαντικό «έδαφος» κερδίζει η επιφυλακτικότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι στηρίξεις της ΔΕΗ δεν επαρκούν για να διατηρηθεί το -έστω και δειλό- ανοδικό momentum των πρώτων ωρών. Αποτέλεσμα είναι οι ρευστοποιήσεις στις τράπεζες να επηρεάζουν σημαντικά το ευρύτερο κλίμα.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο της τάξης του 0,05% και ενισχύεται στις 789,18 μονάδες, κερδίζοντας μόλις μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (788,75 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες -788,29 έως 795,07 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να μην δείχνει διάθεση ανάκαμψης, παραμένοντας μέχρι στιγμής στα χαμηλά επίπεδα των 26,5 εκατ. ευρώ.

Η «εικόνα» της ελληνικής αγοράς δεν προμηνύει μια άμεση ανάκτηση του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων, καθώς οι τραπεζικές μετοχές εξακολουθούν να μην παρέχουν στηρίγματα στον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να υποκύπτει στις «αντιστάσεις» των κρίσιμων τεχνικών σημείων.

Σ’ αυτό συμβάλλει, οπωσδήποτε, και η έλλειψη ουσιαστικών «καυσίμων», σε συνδυασμό με τα δυσμενή δημοσιονομικά μεγέθη -ήδη ο προϋπολογισμός εμφανίζει ενδείξεις αρνητικής απόκλισης- τα οποία καθιστούν επιφυλακτικούς τους επενδυτές, δίνοντας αρκετές ευκαιρίες για ενθυλάκωση και αφομοίωση των κεκτημένων.

Σε κάθε περίπτωση, μία πιο ξεκάθαρη «εικόνα» θα έχουμε τον επόμενο μήνα, ο οποίος θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμος για δύο λόγους. Αφενός για την πορεία της πανδημίας και την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Αφετέρου για τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, όπου αναμένεται η ΑΜΚ, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, στην Τρ. Πειραιώς.

Η επιτυχής συγκέντρωση των απαιτούμενων κεφαλαίων, η οποία θα συνεπάγεται την επανα-ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, διαδραματίζει καίριο ρόλο όχι μόνο για την ίδια την Τρ. Πειραιώς, αλλά και για το σύνολο του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος καταβάλλει προσπάθειες μείωσης του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).

Προβληματίζουν οι τράπεζες

Σήμερα, όπως προαναφέρθηκε, ο τραπεζικός κλάδος εμφανίζει εκ νέου προβληματική «εικόνα», καθώς παρουσιάζει απώλειες της τάξης του 1% και «προσγειώνεται» στα επίπεδα των 450 μονάδων. Είναι ενδεικτικό, μάλιστα, ότι οι μετοχές και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος.

Οι υψηλότερες πιέσεις, ειδικότερα, παρατηρούνται στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διολισθαίνει κατά 2%, ενώ απώλειες της τάξης του 1% εμφανίζει και η μετοχή της Τρ. Πειραιώς. Από την πλευρά τους, Alpha Bank και Eurobank παρουσιάζουν οριακή πτώση κατά 0,50%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,46% 0,7816 ευρώ
  • Attica Bank 0,41% 0,1968 ευρώ
  • Eurobank -0,46% 0,5614 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -2,02% 2,036 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -0,80% 0,7956 ευρώ

Στηρίξεις από ΔΕΗ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αγοραστές και πωλητές δίνουν μια αμφίρροπη «μάχη», με αποτέλεσμα το ταμπλό να μοιάζει σχεδόν μοιρασμένο. Από τις διακυμάνσεις, ωστόσο, ξεχωρίζει το +3,3% στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία συνεχίζει τις υψηλές «πτήσεις».

Στον αντίποδα, στο κλίμα επιφυλακτικότητας συμβάλλουν οι μετοχές των Jumbo, Aegean, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ, οι οποίες παρουσιάζουν απώλειες άνω του 1%. Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής υποχωρεί κατά σχεδόν 3%, ενώ η μετοχή της Autohellas ενισχύεται κατά 2,7%.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 43 μετοχές κινούνται ανοδικά, 51 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 21 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σταθερά στα 53,3 δισ. ευρώ,

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News