Business Talk Πέμπτη 18/02/2021, 07:15
BUSINESS TALK

Brook Lane και Noval «ανοίγουν το πορτοφόλι τους»

  • Εργώδεις προσπάθειες καταβάλουν δύο σημαντικά ελληνικά ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια που συγκροτήθηκαν τα τελευταία χρόνια από δύο εγνωσμένου κύρους και πείρας τραπεζίτες για τον εντοπισμό και την απόκτηση επιχειρήσεων που διαθέτουν προοπτικές αλλά όχι την απαραίτητη ρευστότητα. Και οι προσπάθειες αποδίδουν ενίοτε όμως και προς όφελος των τραπεζών. Χαρακτηριστική, λέγεται, η περίπτωση πεντάστερου ξενοδοχείου τα δάνεια του οποίου τελικά απέκτησε ξένος επενδυτής. Πλην όμως αναγκάστηκε να καταβάλει τίμημα πολύ υψηλότερο από αυτό που επεδίωκε επειδή απέναντι του βρήκε τον έναν, από του προαναφερθέντες, έλληνα τραπεζίτη. Ειδικότερα ο φιλόδοξος αλλοδαπός αναγκάστηκε να καταβάλει το 50% της ονομαστικής αξίας των δανείων του ξενοδοχείου όταν τέτοια deal κλείνονται στο 30% ή και χαμηλότερα αναφέρουν πηγές που παρακολούθησαν την υπόθεση από κοντά. Προσθέτουν δε, σκωπτικά, πως «ακόμα για τις τράπεζες δουλεύουν».

 

  • Παρά το πολικό ψύχος, οι 15 πλειοδοτικοί διαγωνισμοί των ακινήτων της Ektasis ανέβασαν, χθες Τετάρτη, τη θερμοκρασία. Για το πιο αξιόλογο ακίνητο, αυτό (επί των οδών Χειμάρρας 10-12 και Λεωφ. Αμαρουσίου-Χαλανδρίου στο Μαρούσι), όπου, έως το 2009, διατηρούσε την έδρα της η Kodak, το fund Brook Lane και η Noval Property υπέβαλαν, μέσω της εταιρείας Grid, προσφορά της τάξεως των 28,5 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο της Kodak έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον: Καλή τοποθεσία – (κυριολεκτικά) γωνία, δίπλα στην Αττική Οδό, τον Προαστιακό, κεντρικές αρτηρίες, όπως η Κηφισίας και η Πεντέλης και επιφάνεια 17 στρεμμάτων που επιτρέπει στον αγοραστή του να χτίσει γενναία. Το παρωχημένο σήμερα κτήριο της Kodak είναι εξάλλου κατεδαφιστέο. Σε αυτά πόνταραν Prodea – Dimand και η (γειτνιάζων) Mytilineos, που κατέθεσαν προσφορές 25,2 εκατ. ευρώ και 21 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Διαβάζοντας όμως, πίσω από τις γραμμές, προκύπτει ένα ερώτημα. Τι «είδαν» στο ακίνητο Brook Lane και ( η επίσης γειτονική) Noval Property που προσέφεραν παραπάνω από 3 εκατ. περισσότερα, σε σχέση με την κοινοπραξία Prodea-Dimand; Η Prodea με χαρτοφυλάκιο άνω των 2 δισ. ευρώ και η Dimand με ατελεύτητο κατάλογο μεγάλων κτηριακών αναπτύξεων ξέρουν όσο λίγοι την αγορά.

 

  • Brook Lane και Noval είναι διατεθειμένοι να περιμένουν όσο χρειάζεται για να εξασφαλίσουν αποδόσεις, λένε οι επαΐοντες. Εκτιμούν ακόμη ότι η αγορά των επαγγελματικών ακινήτων θα ανέβει. Προσβλέπουν στην μετατροπή ενός οικοπέδου σε τοπόσημο, υπερσύγχρονο κτήριο γραφείων με εμπορικές χρήσεις και βιοκλιματικές προδιαγραφές. Άλλωστε η Noval έχει στο ιστορικό της και το Orbit στους Αμπελόκηπους. Όσον αφορά τo Brook Lane; “Τα κεφάλαια υπάρχουν, πολλοί επενδυτές θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις” είχε πει, τον (ανέμελο, πριν την επέλαση του κορωνοϊού) Οκτώβριο 2019 ο ιδρυτής του fund F. Aziz.

 

  • Ωστόσο ο ιδρυτής της Ektasis, Παναγιώτης Ευθυμίου, πράττει ότι περνά (έννομα) από το χέρι του για να μην πραγματοποιηθούν οι εκποιήσεις. Τούτων λεχθέντων, η στάση του παραπέμπει στη ρήση των Άγγλων «barking up the wrong tree». Αν κι έχασε την αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο για την υπαγωγή της Ektasis σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, επιδίωξε να χρησιμοποιήσει ως «πυρομαχικά» μία αναφορά στην (απορριπτική) απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και κατέθεσε ασφαλιστικά. Απορρίφθηκαν. Ακολούθησαν νέα ασφαλιστικά για την αναστολή των εκποιήσεων. Απορρίφθηκαν. Ωστόσο, η πρόεδρος του δικαστηρίου αναγνώρισε ότι η διαδικασία των πλειοδοτικών διαγωνισμών της Ektasis υπάγεται στις διατάξεις περί αναστολής των αναγκαστικών εκτελέσεων και των πλειστηριασμών. Κατά ορισμένες ερμηνείες, δηλαδή, οι εκποιήσεις δεν θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν. Τελικά, πραγματοποιήθηκαν κι έβγαλαν, πρόσκαιρα έστω, την αγορά ακινήτων από τη στασιμότητα των δύσκολων καιρών της πανδημίας. Ο κ. Ευθυμίου μαθαίνουμε πως θα επιμείνει.

 

  • Η υποβόσκουσα ένταση μεταξύ των παικτών του κλάδου ήταν εμφανής χθες πρώτη ημέρα του συνεδρίου Athens Energy Dialogues.  Αξιοσημείωτη ήταν και η αυξημένη κινητικότητα της «ομάδας των 7» (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Σερβία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ρουμανία) γύρω από τον αγωγό φυσικού αερίου East Med. Μετά από την τηλεδιάσκεψη της 28ης Ιανουαρίου ετοιμάζεται και νέα (τηλε)συνάντηση τον Μάρτιο, καθώς διερευνώνται οι πιθανότητες εξεύρεσης εναλλακτικών δυνητικών πελατών.

 

  • «Χάσαμε πολύτιμο χρόνο, αλλά η προσπάθεια παραμένει ζωντανή», ανέφερε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου για τις έρευνες υδρογονανθράκων στα οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί. Αίσθηση (και σκεπτικισμό;) προκάλεσε η παρέμβαση του επικεφαλής της ΕΔΕΥ Αριστοφάνη Στεφάτου που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το φυσικό αέριο είναι το μοναδικό αξιόπιστο καύσιμο μετάβασης και οικονομική λύση για τους καταναλωτές», προσθέτοντας με νόημα ότι «Αν βρούμε τρόπο να μειώσουμε το CO2, τότε τα ορυκτά καύσιμα δεν θα είναι πλέον ο εχθρός…».

 

  • Οι αλλαγές που έφερε το Target Model στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ήταν ένα από τα πιο θέματα που προκάλεσε ζωηρή ανταλλαγή απόψεων στο Athens Energy Dialogues, καθώς τοποθετήθηκαν επ’ αυτού όλοι οι εμπλεκόμενοι, αρχής γενομένης από τον «αρχιτέκτονα» της ελληνικής του εκδοχής, τον Αλεξ Παπαλεξόπουλο της Ecco International, ο οποίος έκανε λόγο τόσο για «εγγενή προβλήματα του μοντέλου, όσο και προβλήματα που άπτονται της εφαρμογής του στη χώρα». «Απαιτείται υπομονή και όχι λήψη έκτακτων μέτρων υπό συνθήκες πανικού», είπε χαρακτηριστικά.

 

  • Ο Ντίνος Μπενρουμπή, γενικός Διευθυντής της Protergia και ο επικεφαλής της Elpedison Andrea Testi υπογράμμισαν ότι στόχος τους είναι να λειτουργούν αποδοτικά εντός του ρυθμιστικού πλαισίου και να αποζημιώνονται επαρκώς για τις επενδύσεις που έχουν κάνει. «Κανείς δεν μπορεί να τιμωρείται επειδή «μπιντάρει» όπως προβλέπουν οι Κώδικες», είπε χαρακτηριστικά.

 

  • Ο επικεφαλής της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών (ΕΒΙΚΕΝ) Αντώνης Κοντολέων από την πλευρά του υποστήριξε ο ανεπαρκής ανταγωνισμός στην αγορά επιτρέπει στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας να αναπτύσσουν στρατηγικές που αυξάνουν το κόστος εξισορρόπησης και τόνισε ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί απόκρισης της ζήτησης το ταχύτερο δυνατό.

 

  • «Ισχυρός ρυθμιστής» της αγοράς θέλει να είναι η ΡΑΕ, υπογράμμισε ο πρόεδρός της Αθανάσιος Δαγούμας, τονίζοντας ότι η Αρχή συνεργάζεται στενά με όλους τους φορείς και επιδιώκει να έχει ενεργό ρόλο και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, ξεπερνώντας τους προβληματισμούς της μετάβασης.

 

  • Παρέμβαση με αναδρομική ισχύ για να μην εμφανιστούν «επικίνδυνες νότες» στη λειτουργία του ΕΛΑΠΕ (Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ ) από το αυξημένο κόστος εξισορρόπησης και διακινδυνευτεί η επενδυτική ασφάλεια ζήτησε ο επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης ) Γιάννης Γιαρέντης.

 

  • Ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστήριου Ενέργειας Γιώργος Ιωάννου ζήτησε «μέτρο και εγρήγορση» σε όλες τα παρεμβάσεις, ενώ ο Γενικός Διευθυντής του ΑΔΜΗΕ Δημήτρης Μίχος τόνισε ότι ο Διαχειριστής προσφέρει στη ΡΑΕ τα απαιτούμενα στοιχεία για να αντληθούν τα όποια συμπεράσματα για τη λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης.

 

  • Ως κερασάκι της ενεργειακής ημέρας ήρθε η είδηση ότι η Κομισιόν παρατείνει έως τις 23 Φεβρουαρίου το Market Test για τα πακέτα ρεύματος που θα πρέπει να πωλεί η ΔΕΗ στους προμηθευτές ρεύματος, στο πλαίσιο των μέτρων για τη θεραπεία της μονοπωλιακής της πρόσβασης στον λιγνίτη. Η αρχική προθεσμία έληγε στις 15 Φεβρουαρίου, αλλά η Επιτροπή φέρεται να έλαβε υπόψη το ότι ορισμένοι προμηθευτές καθυστέρησαν να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο που τους εστάλη.

 

  • Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας την ερχόμενη εβδομάδα, οι υπηρεσίες της ΕΕ θα αξιολογήσουν -σε σύντομο διάστημα- τις απαντήσεις και θα συζητήσουν τα συμπεράσματα με το ΥΠΕΝ. Επόμενο λογικό βήμα είναι η ενεργοποίηση του μηχανισμού, εν μέσω πληροφοριών για χλιαρό ενδιαφέρον από πλευράς των προμηθευτών.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News