Business Talk Τρίτη 16/02/2021, 06:52
BUSINESS TALK

Ο «τσαμπουκάς» του Μάρτιν και η κατάρρευση της ΛΑΡΚΟ

  • Oταν χτυπάς το χέρι στο τραπέζι και παρόλα αυτά εισπράττεις όχι, τότε το μόνο που μένει είναι η παραίτηση. Με αυτό τον τρόπο σχολίαζαν αργά το βράδυ της Δευτέρας κύκλοι του έως χθες διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Μάρτιν Τσούρντα την παραίτησή του. Δεν σημαίνει βέβαια αυτό πως είχε και δίκιο σε αυτά που επιδίωκε.

 

  • Δύο ήταν τα μέτωπα τριβής για τον πρώην διευθύνοντα με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το πρώτο ήταν οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για του ΤΧΣ με τις οποίες είχε διάφορες διαφωνίες, σύμφωνα πάντα με τις σχετικές πληροφορίες, και το δεύτερο φέρεται να αφορούσε το μοντέλο της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Παράλληλα τα παράπονα για τον Μάρτιν από σύσσωμο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, την κυβέρνηση και την ΤτΕ συσσωρεύονταν από καιρό.

 

  • Πολλοί του χρεώνουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, αδράνεια σε σοβαρά ζητήματα μεταξύ των οποίων και την ολιγωρία υποβολής στο Eurogroup του ζητηθέντος από το 2018 σχεδίου στρατηγικής αποεπένδυσης του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών. Η θητεία του Μάρτιν Τσούρντα είχε ανανεωθεί πέρσι το Μάιο αλλά η κρίση κορυφώθηκε τους τελευταίους μήνες με καταιγιστικούς ρυθμούς και κορυφώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Περισσότερα συντόμως.

Ο «τσαμπουκάς» του Μάρτιν και η κατάρρευση της ΛΑΡΚΟ-1

  • Όταν λέμε πως μία επιχείρηση κατέρρευσε συνήθως εννοούμε μεγάλα χρέη, αρνητική καθαρή θέση, έλλειψη ρευστότητας, αρνητικά περιθώρια κέρδους, πτώση πωλήσεων και αδυναμία λειτουργίας εν γένει χωρίς κάποια σοβαρή στήριξη συνήθως από το κράτος και ενίοτε από τους μετόχους. Σπανία καταρρέει κυριολεκτικά. Αυτό όμως φαίνεται πως συνέβη με την ΛΑΡΚΟ χθες το οπότε και η στέγη των εγκαταστάσεων στην Λάρυμνα στο σημείο κάλυψης της ηλεκτροκάμινου 5 κατέρρευσε από το βάρος του χιονιού.

 

  • Η εικόνα δεν περιποιεί τιμές σε μια από τις μεγαλύτερες (πάλαι ποτέ;) επιχειρήσεις εκμετάλλευσης (κυριολεκτικά όμως) σιδηρονικελίου. Κακοσυντήρηση, παρωχημένες εγκαταστάσεις και εξοπλισμός καταρρέουν κυριολεκτικά στο παραπέντε της εκποίησης του κρατικού δεινόσαυρου. Εικασίες πως η στήλη μάτιασε την «ΛΑΡΚΟ» με το σχόλιό της τη Δευτέρα ελέγχονται ως δεισιδαιμονίες.

 

  • Τα απόνερα της σύγκρουσης της ολλανδικής Reggenborgh με την Akron Trade & Transport συμφερόντων των επιχειρηματιών Καϋμενάκη-Μπάκου για τον έλεγχο της διοίκησης της Ελλάκτωρ, χτυπούν αυτές τις μέρες τις υπόλοιπες κατασκευαστικές που έλαβαν την προηγούμενη βδομάδα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού προθεσμία 10 ημερών να υποβάλουν αναλυτικά στοιχεία για την δραστηριότητα τους, τις συμβάσεις τους, την τιμολογιακή τους πολιτική, την συμμετοχή σε διαγωνισμούς και πολλά ακόμα. Μαθαίνουμε πως τα ερωτηματολόγια προκαλούν κρίσεις πανικού στις αρμόδιες διευθύνσεις των 30 σχεδόν ομίλων που το έλαβαν. Λογικά θα υπάρξει παράταση ή επανάσταση.

 

  • Νέα επεισόδια γράφονται στο σίριαλ της αγοράς εξισορρόπησης ηλεκτρικής ενέργειας, την επόμενη ημέρα των προσωρινών μέτρων που έλαβε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με στόχο την εξομάλυνση των συνθηκών.Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) υποστηρίζει –μέσω επίσημης ανακοίνωσης- ότι το υψηλό κόστος της αγοράς εξισορρόπησης –που παραμένει υψηλό- είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής των προσφορών που ακολουθούν οι παραγωγοί που συμμετέχουν στην αγορά εξισορρόπησης, μιλώντας για «ολοκληρωμένο σχέδιο χειραγώγησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας που πλήξει καίρια την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών έντασης ενέργειας».

 

  • Είχε προηγηθεί άρθρο του Γενικού Διευθυντή του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) Γιώργου Στάμτση σε ενεργειακή ιστοσελίδα, του οποίου κεντρική ιδέα ήταν ότι η αύξηση του κόστους εξισορρόπησης (σε σχέση με τα προ Target Model δεδομένα…) οφείλεται στην αποκάλυψη της « πραγματικής αξίας της ενέργειας και της ισχύος των προϊόντων για την εξισορρόπηση του Συστήματος», άποψη που συμμερίζονται πάντως και ορισμένοι μη καθετοποιημένοι προμηθευτές.

 

  • Η ΡΑΕ από την πλευρά της –όπως μαθαίνουμε- παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα και ευελπιστεί ότι σύντομα θα βρεθεί το σημείο ισορροπίας μεταξύ των βιομηχανικών καταναλωτών, των παραγωγών και των προμηθευτών…

 

  • Μήπως είναι καιρός η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να κάνει για δεύτερη φορά χρήση των προβλέψεων που νομοθετήθηκαν στα τέλη του 2019 για ορισμό προσωρινής διοίκησης στην Folli-Follie; Αυτή τη φορά για την MLS; Το ερώτημα είναι, βεβαίως, ρητορικό και η απάντηση για όσους γνωρίζουν προφανής. Τι συνέβη;

 

  • Έχουν απομείνει μόλις δύο εβδομάδες προκειμένου να φανεί εάν η MLS θα δημοσιεύσει τις οικονομικές καταστάσεις για το 2019, όπως είχε “υποσχεθεί” με ανακοίνωσή της στο χρηματιστήριο στα τέλη του περασμένου μήνα. Ολοένα και περισσότεροι, κυρίως ομολογιούχοι, εξαντλούν την όποια υπομονή τους μέχρι να αποκαλυφθούν τα σχέδια εξυγίανσης της εταιρείας πληροφορικής, της οποίας η διοίκηση, από το περασμένο Φθινόπωρο, υποστηρίζει ότι έρχεται “λευκός ιππότης” .

 

  • Οπότε δεν αποτελεί έκπληξη που η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών ετοιμάζει μαζικές αγωγές κατά της εταιρείας και γι’ αυτό καλεί ομολογιούχους και μετόχους που έχουν ζημιωθεί να συμπράξουν μαζί της, ώστε να διεκδικήσουν αποζημιώσεις. Η Ένωση προγραμματίζει την άσκηση ομαδικών αγωγών στα πρότυπα αντίστοιχων εταιρικών περιπτώσεων του εξωτερικού, αν και οι προσδοκίες για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι συγκρατημένες. 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News