Business Talk Τετάρτη 17/02/2021, 07:20
BUSINESS TALK

Τα Ελευσίνια μυστήρια και η ναυμαχία των ακτοπλόων

  • Δύο σχέδια για ισάριθμα βιομηχανικά ακίνητα σε μεγάλες εκτάσεις με πρόσβαση στη θάλασσα στην περιοχή της Ελευσίνας και business plan για την ανάπτυξή τους ως κέντρα logistics, ενδεχομένως και με καθεστώς ελεύθερης ζώνης, αξιολογούν τράπεζες και επενδυτικά κεφάλαια που εμπλέκονται ως πιστωτές στις δύο ιδιοκτησίες.

 

  • Και τα δύο αυτά σχέδια αφορούν πολύ μεγάλους ελληνικούς βιομηχανικούς ομίλους ( από τον ίδιο κλάδο) που αναδιαρθρώνουν την δραστηριότητα τους υπό την πίεση μοχλευμένων (sic) ισολογισμών και αδύναμων θεμελιωδών της αγοράς. Τα σχέδια είναι παλιά αλλά (πολύ) πρόσφατα ξεπεράστηκαν τα τελευταία εμπόδια. Αυτό που πραγματικά προβληματίζει τους τραπεζίτες είναι κατά πόσο μπορούν να σταθούν και τα δύο. H συνέχεια μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε επιχειρηματική σύρραξη.

 

  • Έσπασε και το φράγμα των 50.000 δολαρίων το bitcoin, έχοντας κερδίσει πάνω από 400% τον τελευταίο χρόνο. Το κρυπτονόμισμα που άλλαζε χέρια αντί μερικών σεντς για αρκετά χρόνια, έκλεισε το 2020 στα 29.000 δολάρια, αφότου εκτινάχθηκε κατά 170% το τέταρτο τρίμηνο. Από εκεί, χρειάστηκε επτά ημέρες για να σπάσει το φράγμα των 40.000 δολαρίων και σχεδόν έξι εβδομάδες για το ορόσημο των 50.000 δολαρίων, καθώς σημειώνει κέρδη 70% από τις αρχές του έτους.

 

  • Αφότου και η Tesla ανακοίνωσε ότι θα προσθέσει το Bitcoin στον ισολογισμό της, μεγάλα ονόματα του mainstream finance, όπως η Mastercard, η Bank of New York Mellon και η Morgan Stanley υιοθετούν το κρυπτονόμισμα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Έστω και εάν οι υποψίες ότι πρόκειται για φούσκα μεγαλώνουν, εντούτοις φαίνεται ότι το περίφημο FOMO (Fear of Missing Out) υπερισχύει ακόμα και ανάμεσα στους πιο σοβαρούς.

 

  • Άλλωστε, αυτή δεν είναι η μοναδική ένδειξη υπερβολής στις αγορές σήμερα: στην τελευταία δημοσκόπηση της Bank of America, στην οποία συμμετείχαν διαχειριστές κεφαλαίων υπεύθυνοι για χαρτοφυλάκια συνολικού ύψους 645 δισ. δολαρίων, αριθμός ρεκόρ εξ αυτών δήλωσε ότι αναλαμβάνει υψηλότερα ρίσκα από ότι συνήθως.

 

  • Οι τοποθετήσεις των χαρτοφυλακίων τους σε μετοχές και εμπορεύματα είναι οι υψηλότερες από το 2011 και οι θέσεις τους σε μετρητά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ ετών (μόλις στο 3,8%). Τελικά, όταν «cash is trash», «bitcoin is king».

 

  • Ήταν μόλις πριν από μερικά χρόνια, οπότε ξένοι κι Έλληνες επενδυτές μετέτρεπαν, σχεδόν σωρηδόν, κτήρια γραφείων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα με σκοπό να τα «ανεβάσουν» στην πλατφόρμα Airbnb. Εκείνη την εποχή, το πενταώροφο κτίριο γραφείων που βγάζει στην αγορά το ΤΑΙΠΕΔ και βρίσκεται στην οδό Ιπποκράτους 88, θα γινόταν ανάρπαστο. Αυτό βέβαια, δεν αποκλείεται να συμβεί και σήμερα, απλώς ο σκεπτικισμός, λόγω της πανδημίας και της κατάρρευσης του τουρισμού έχει εκτοξευθεί.

 

  • Οι προθέσεις πάντως, των επενδυτών θα φανούν στις 18 Μαρτίου, οπότε λήγει η ημερομηνία υποβολής προσφορών για το πενταώροφο κτίριο της Ιπποκράτους με εμβαδόν 900 τ.μ., που δύναται να μετατραπεί και σε κατοικία. Ωστόσο, ο νέος ιδιοκτήτης του ακινήτου, που είναι μερικώς μισθωμένο, θα πρέπει με το «καλημέρα» να αντιμετωπίσει τις αγωγές εξώσεων που έχουν κατατεθεί. Αυτό δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση, αλλά ενδεχομένως, οι αποδόσεις εκμετάλλευσης του ακινήτου να αξίζουν τον κόπο.

 

  • Για μια ακόμη φορά στον κλάδο της ελληνικής ακτοπλοΐας κυοφορείται ριζικός ανασχηματισμός καθώς η μειωμένη επιβατική κίνηση σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και έναν μάλλον (sic) μοχλευμένο ισολογισμό πιέζουν την ΑΝΕΚ εντονότατα. Προφανής λύση που έχουν εξετάσει οι τράπεζες και ειδικότερα η Πειραιώς, η συγχώνευση της με την Attica Group. Όμως αν δεν προηγηθεί γενναίο κούρεμα χρέους τότε απλώς θα χαλάσει ο ισολογισμός και της Attica, σημειώνουν οι ψυχραιμότεροι. Και για να γίνει ένα τέτοιο κούρεμα απαιτείται προσφυγή στο 106 με πρωτοβουλία των πιστωτών. Κάτι το οποίο το παρόντος δε φαίνεται πιθανό για λόγους που δεν είμαι της παρούσης.

 

  • Λιγότερο προφανές μοντέλο είναι η εξαγορά της Attica από σοβαρό επενδυτικό σχήμα (ελληνικών, ακούγεται, συμφερόντων) με σημαντική κεφαλαιακή ευρωστία και η απορρόφηση της ΑΝΕΚ πάλι κουρεμένης. Προσφυγή στο 106 θα χρειαστεί και πάλι αλλά αυτή τη φορά θα φέρει υπογραφή του επενδυτή για συμφωνία εξυγίανσης. Ο ανταγωνισμός με τον ιταλικό μήλο Γκριμάλντι στην Αδριατική και στις γραμμές της Κρήτης διασφαλίζει έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές και για τα δύο μοντέλα. Σχετικές σοβαρές συζητήσεις έχουν ήδη λάβει χώρα.

 

  • Εν μέσω ψυχρού μετώπου (από μετεωρολογικής πλευράς), ξεκινά ένα ιδιαίτερα θερμό ενεργειακό διήμερο. Ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνει αύριο τις εργασίες του το συνέδριο Athens Energy Dialogues, με συμμετοχή όλου σχεδόν του καλού ενεργειακού κόσμου και άκρως ενδιαφέρουσα ατζέντα που καλύπτει όλα τα hot θέματα, από τις προοπτικές για τις ΑΠΕ και την εξόρυξη υδρογονανθράκων ως την πορεία του Target Model, τη χρηματοδότηση των “πράσινων” επενδύσεων και το μέλλον των νέων τεχνολογιών (υδρογόνο, αποθήκευση ενέργειας κ.α.).

 

  • Και το απόγευμα τη σκυτάλη παίρνει η διαδικτυακή εκδήλωση στην οποία η Mytilineos -στον απόηχο της συμφωνίας που ανακοίνωσε για περαιτέρω διεύρυνση της παρουσία του στις ΑΠΕ-  θα παρουσιάσει την στρατηγική για τη μείωση του ανθρακικού της αποτυπώματος τα επόμενα χρόνια και λογικά θα “βγάλει” ειδήσεις για νέες επενδύσεις που ετοιμάζει.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News