Business Talk Δευτέρα 15/02/2021, 06:56
BUSINESS TALK

Τα ATM της γκρίζας οικονομίας και η ελληνική πτωχευτική τεχνογνωσία

  • Δίαυλος μετατροπής πληρωμών σε μετρητά, με συναλλαγές που δεν περνούν από το τραπεζικό σύστημα έχουν γίνει τα ATM για Bitcoin που ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας. Αυτόματες μηχανές μέσα σε ψιλικατζίδικα, ακόμα και σε κοινόχρηστους χώρους κτηρίων γραφείων στις οποίες μπορείς κανείς να καταθέσει μετρητά και να αγοράσει το ψηφιακό νόμισμα πιστώνοντας το ειδικό ψηφιακό πορτοφόλι του και αντιστρόφως. Και από εκεί και πέρα ουδείς μπορεί να παρακολουθήσει την πορεία του χρήματος. Ένα ψηφιακό νόμισμα που λειτουργεί παράλληλα με το συντεταγμένο νομισματικό σύστημα χωρίς κανένας έλεγχο ή ρύθμιση.

 

  • Παράλληλα, με τη μεγαλύτερη χρήση του διαδικτύου, ειδικά κατά την τρέχουσα περίοδο, έχει παρατηρηθεί μάλιστα αύξηση των περιπτώσεων επενδυτικής απάτης: μη αδειοδοτημένα πρόσωπα, χρησιμοποιώντας μεθόδους επιθετικής διάθεσης χρηματοπιστωτικών μέσων (marketing) μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ισχυριζόμενα ότι προέρχονται από αξιόπιστες εταιρίες και υποσχόμενα «ασφαλείς επενδύσεις» σε κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin.

 

  • Η εποπτεία όλων αυτών των παρόχων υπηρεσιών ανταλλαγής μεταξύ εικονικών νομισμάτων και παραστατικών νομισμάτων και των παρόχων υπηρεσιών θεματοφυλακής ψηφιακών πορτοφολιών έχει ανατεθεί, με την τελευταία τροποποίηση του νόμου για το ξέπλυμα, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

 

  • Ωστόσο το πρώτο σημαντικό βήμα για το ξεκαθάρισμα της εικόνας για τη δραστηριότητα αυτή στην Ελλάδα, απαιτεί την καταγραφή όσων παρέχουν υπηρεσίες σε κρυπτονομίσματα σε ειδικό μητρώο που θα τηρείται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Οι αποφάσεις της Επιτροπής που όριζαν τα δικαιολογητικά, τη διαδικασία και την προθεσμία υποβολής αιτήσεων εγγραφής στο μητρώο αυτό δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο, μαζί με δημόσια ανακοίνωση που καλούσε όλους τους παρόχους υπηρεσιών σε κρυπτονομίσματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα να υποβάλουν τη σχετική αίτηση.

 

  • Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων έληξε στις 31 Ιανουαρίου και στο εξής, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα επιβάλλει κυρώσεις σε όσους μετά την ημερομηνία αυτή παρείχαν υπηρεσίες, αλλά δεν υπέβαλαν εντός της προθεσμίας αίτηση εγγραφής στο μητρώο. Και είναι πολλοί…

 

  • Είναι σαφές όμως ότι τα ίδια τα κρυπτονομίσματα διεθνώς δεν εποπτεύονται από κάποιον, ούτε υπάρχει αρχή που αδειοδοτεί τη δραστηριότητα. Η εποπτεία συνίσταται μόνο στον έλεγχο υποχρεώσεων των παρόχων που σχετίζονται με το ξέπλυμα χρήματος (ταυτοποίηση πελατών με διαδικασία «know your customer», διαδικασίες εντοπισμού και αναφοράς ύποπτων συναλλαγών, περιορισμοί στη χρήση μετρητών κλπ).

 

  • Είτε το υπουργείο Oικονομικών πρέπει να δώσει περί τα 20 εκατομμύρια ευρώ ακόμα στην ΛΑΡΚΟ είτε η ΔΕΗ πρέπει να απέχει από διαδικασίες διακοπής της παροχής ενέργειας στην ενεργοβόρο αυτή βιομηχανία. Τόσα είναι τα χρήματα που εκτιμάται ότι χρειάζεται να πληρώσει στη ΔΕΗ η ΛΑΡΚΟ για να φτάσει στις αρχές του φθινοπώρου οπότε και υπολογίζεται πως θα (μπορεί να) έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης αυτού του κρατικού δεινόσαυρου, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να βρεθεί στην αιχμή της οικονομικής δραστηριότητας του μέλλοντος παράγοντας καθαρό νικέλιο για τη χρήση σε μπαταρίες.

 

  • Αλλά ήδη το Δημόσιο έχει πληρώσει ακριβά, με κάμποσες δεκάδες εκατομμύρια μόνο κατά το τελευταίο  έτος την λειτουργία της ΛΑΡΚΟ ενώ παράλληλα η (κρατική) ΔΕΗ της παρέχει ρεύμα δωρεάν… Αυτά δεν είναι καινούργια συμβαίνουν χρόνια. Έτσι ξεπέρασαν τα τρακόσια εκατομμύρια οι οφειλές της ΛΑΡΚΟ προς την ΔΕΗ που μέσα από την διαδικασία ειδικής διαχείρισης τώρα θα γίνουν καπνός. Βεβαίως ήδη έχει πάρει προβλέψεις για τα χρέη αλλά να σημειώσουμε ότι μαζί με τις απαιτήσεις της θα διαγράψει και την συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της ΛΑΡΚΟ, την οποία εξάλλου απέκτησε κεφαλαιοποιώντας προηγούμενα χρέη.

 

  • Το δεύτερο πρόβλημα με την ΛΑΡΚΟ είναι πως πρέπει να βρεθούμε αρκετά λεφτά για να ασκηθεί «κοινωνική πολιτική», δηλαδή η απόλυση και η αποζημίωση των εργαζομένων πριν αλλάξει χέρια η εταιρεία. Τελικά στην ΛΑΡΚΟ ισχύει αυτό που λέμε όσο λιγότερο δούλευε τόσο λιγότερα χρήματα έχανε. Και εδώ κάπου υπεισέρχεται το τρίτο σοβαρό ζήτημα που είναι το κόστος των τιμολογίων της υψηλής τάσης το οποίο απασχολεί άλλωστε το σύνολο της ελληνικής βιομηχανίας. Αλλά υπάρχει και τέταρτο ζήτημα: πρέπει η νέα ΛΑΡΚΟ να είναι και περιβαλλοντικά «τακτοποιημένη», πράγμα που απαιτεί σοβαρότατου ύψους επενδύσεις. Επομένως όσοι πιστεύουν ότι με την προκήρυξη διαγωνισμού και την εκδήλωση ενδιαφέροντος έκλεισε αυτή η πληγή του ελληνικού Δημοσίου μάλλον βιάζονται. 

 

  • Μπορεί η αντιμετώπιση της πανδημίας να είναι η απόλυτη προτεραιότητα όμως, η διαχείριση ζητημάτων της καθημερινότητας είναι σημαντική. Η ενίσχυση της ανακύκλωσης, για παράδειγμα, όσο κι αν μοιάζει ζήτημα χαμηλής σπουδαιότητας δεδομένων των συνθηκών, είναι ένα από τα μέτωπα που θα ανοίξουν όταν περάσει η τρέχουσα κρίση. Αυτό μάλλον είναι το σκεπτικό του υπουργείου Περιβάλλοντος που ετοιμάζει ειδικό γραφείο εξυπηρέτησης με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή.

 

  • Για την ακρίβεια το αρμόδιο υπουργείο «τρέχει» διαγωνισμό για την επιλογή εταιρείας που θα προσφέρει τις προβλεπόμενες υπηρεσίες (τηλεφωνικό κέντρο κτλ.) για περίπου δύο χρόνια. Ωστόσο, το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου είναι εάν υπάρχει στην Ελλάδα κρίσιμη μάζα ανθρώπων που ενδιαφέρεται για ζητήματα ανακύκλωσης. Ίσως όμως, το «παιχνίδι» στον τομέα της ανακύκλωσης να γίνει πιο ενδιαφέρον. Θα δείξει.

 

  • Μια ματιά στο σημερινό Eurogroup έχει ενδιαφέρον αφού οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις στη φερεγγυότητα του εταιρικού τομέα βάσει έκθεσης που εκπόνησε η Επιτροπή. Μα απλά λόγια η ανησυχία για νέο κύμα χρεοκοπιών εντείνεται. Μέχρι τώρα η πανδημία ανάγκασε τις κυβερνήσεις να χορηγήσουν πρωτοφανή μέτρα στήριξης στην οικονομία. Επομένως, λέει η ατζέντα του Eurogroup, «υπάρχει ανάγκη παρακολούθησης της κατάστασης στον εταιρικό τομέα και ανταλλαγής απόψεων σχετικά με την βέλτιστη στόχευση αυτής της υποστήριξης». Να μην πηγαίνουν τα λεφτά σε ζόμπι δηλαδή και να φτάνουν εκεί που πρέπει να φτάσουν. Τον Απρίλιο θα ακολουθήσει μια συζήτηση για το θεσμικό πλαίσιο αφερεγγυότητας, το πτωχευτικό δίκαιο δηλαδή. Ε λοιπόν, πιστέψτε το, η Ελλάδα στον τομέα αυτό έχει κορυφαία τεχνογνωσία, και της το αναγνωρίζουν και οι εταίροι της. Που φτάσαμε.

 

  • «Φουσκώνει» ο αέρας στα «πανιά» των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και πυκνώνουν οι επαφές και οι ζυμώσεις για την εν λόγω τεχνολογία, για την οποία έχει εκφραστεί εντονότατο επενδυτικό ενδιαφέρον από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ετσι, μετά την κλειστή διαδικτυακή συνάντηση που διοργανώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ακολουθεί στις 23 του μήνα ημερίδα από την ΕΛΕΤΑΕΝ, όπου θα δώσουν (διαδικτυακό) παρών όλοι οι stakeholders. Στις αρχές του μήνα άλλωστε έληξε και η δημόσια διαβούλευση επί σχεδίου νομοθετικής ρύθμισης που έχει επεξεργαστεί η ΕΛΕΤΑΕΝ για τα offshore αιολικά, στο πλαίσιο της οποίας υποβλήθηκαν -όπως μαθαίνουμε- άκρως ενδιαφέροντα σχόλια.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News