BUSINESS & FINANCE

«Βήμα» πίσω για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Κάτω από τις 790 μονάδες ο Γ.Δ.

«Βήμα» πίσω για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Κάτω από τις 790 μονάδες υπαναχώρησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές προτίμησαν να αναδιπλωθούν και να κατοχυρώσουν τις θέσεις τους, παρά να συνεχίσουν την προσπάθεια «ανακατάληψης» των 800 μονάδων.

Άλλωστε, από τη σημερινή συνεδρίαση έλλειψαν τα «παραδοσιακά» στηρίγματα, με εξαίρεση τη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία συνέχισε την ανοδική πορεία. Στα θετικά της ημέρας συγκαταλέγεται και η μερική «ανάταση» του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αξιοσημείωτη πτώση της τάξης του 0,90% και τερμάτισε στις 788,75 μονάδες, χάνοντας συνολικά επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (795,91 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 11 μονάδες -από 785,31 έως 796,58 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 66 εκατ. ευρώ.

Η τάση για «διόρθωση», η οποία εκδηλώθηκε και στην χθεσινή συνεδρίαση, επήλθε ως φυσικό επακόλουθο του 4ήμερου ανοδικού ράλι, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο νέος ανοδικός κύκλος, ο οποίος έχει αρχίσει να διαφαίνεται στον ορίζοντα, θα είναι πλαγιο-ανοδικός, με αρκετές ευκαιρίες για αφομοίωση των κεκτημένων.

Η διήμερη επενδυτική διστακτικότητα αποδίδεται, παράλληλα, και στην απουσία ουσιαστικών «καταλυτών», οι οποίοι θα μπορούσαν να στηρίξουν την πειστική υπέρβαση των 800 μονάδων, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη προς το επόμενο κρίσιμο σημείο, αυτό των 820 μονάδων. 

Ναι μεν, δηλαδή, η αγορά προεξοφλεί την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος και την σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα, αλλά για να εδραιωθεί αυτή η ανοδική κίνηση χρειάζεται και απτές αποδείξεις ότι πορευόμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Η περαιτέρω κίνηση απαιτεί ουσιαστικούς καταλύτες και αισθητή συναλλακτική αναβάθμιση, ενώ δεν έχει αναιρεθεί και το ενδεχόμενο επανόδου σε πλαγιοκαθοδική κίνηση» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. 

Στο -4,5% η Τρ. Πειραιώς

Κρίσιμος είναι και ο ρόλος των τραπεζών, καθώς οποιοδήποτε θετικό σενάριο προϋποθέτει την ανάκαμψη του τραπεζικού δείκτη σε επίπεδα άνω των 500 μονάδων. Σήμερα, ωστόσο, ο κλάδος εμφάνισε εκ νέου προβληματική «εικόνα», καθώς υποχώρησε κατά 2,2% και περιορίστηκε στις 454 μονάδες, αίροντας προσωρινά τις στηρίξεις προς τον Γενικό Δείκτη.

Οι υψηλότερες ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία παρουσίασε απώλειες άνω του 4%. Εξάλλου, σύμφωνα με τους αναλυτές, η «εικόνα» μεταβλητότητας αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως την υλοποίηση της ΑΜΚ, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, τον επόμενο μήνα.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Alpha Bank απώλεσε σχεδόν το 3% της αξίας της, διολισθαίνοντας κάτω του επιπέδου του 0,8 ευρώ. Ηπιότερες πιέσεις, από την πλευρά τους, δέχθηκαν οι μετοχές των Eurobank και Εθνική Τράπεζη, οι οποίες τερμάτισαν στο -1% και στο -0,9%, αντίστοιχα. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -2,94% 0,7852
  • Attica Bank -1,5% 0,197 ευρώ
  • Eurobank -1,05% 0,564 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,95% 2,078 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -4,52% 0,802 ευρώ

Στηρίξεις από ΔΕΗ και Lamda

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές διατήρησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας το «προβάδισμα» έναντι των αγοραστών, με τις ρευστοποιήσεις να εκδηλώνονται σ’ όλο το μήκος του χρηματιστηριακού ταμπλό. Ενδεικτική ήταν η πορεία των μετοχών των Σαράντης, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή, οι οποίες «έχασαν» άνω του 2% της αξίας τους.

Στον αντίποδα, στηρίξεις στον Γ.Δ. συνέχισε να παρέχει η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία εκτινάχθηκε στο +4,20%. Κέρδη της τάξης σχεδόν του 2% εμφάνισε και η μετοχή της Lamda Development, ενώ στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης ξεχώρισε το +5,8% στη μετοχή της Intrakat, αλλά και το -3,3% στη μετοχή της ΜΙΓ..

Συνολικά, 38 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 64 μετοχές κατέγραψαν απώλειες, ενώ 14 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίησης της αγοράς περιορίστηκε στα 53,3 δισ. ευρώ, καθώς «χάθηκαν» περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις ανά τζίρο

  • ΟΠΑΠ -1,30% 13,3 εκατ. ευρώ
  • ΟΤΕ -2,65% 8,4 εκατ. ευρώ
  • ΔΕΗ 4,2% 6,5 εκατ. ευρώ
  • Alpha Bank -2,94% 4,9 εκατ. ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -1,14% 3,9 εκατ. ευρώ

Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις ανά όγκο

  • Alpha Bank -2,94% 6,7 εκατ. τεμάχια
  • Eurobank -1,05% 5,4 εκατ. τεμάχια
  • Τρ. Πειραιώς -4,52% 2,4 εκατ. τεμάχια
  • Εθνική Τράπεζα -0,95% 2,3 εκατ. τεμάχια
  • ΜΙΓ -3,3% 2 εκατ. τεμάχια

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News