BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Με δειλά «βήματα» προς τις 800 μονάδες

Στασιμότητα στις τραπεζικές μετοχές

Χρηματιστήριο: Με δειλά «βήματα» προς τις 800 μονάδες

Δειλά «βήματα» επανα-προσέγγισης των 800 μονάδων πραγματοποιεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι αγοραστές προσπαθούν να στηρίξουν το ανοδικό «story» και να ανακτήσουν το χαμένο «έδαφος» του Ιανοαρίου (-7,36%).

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο της τάξης του 0,55% και ενισχύεται στις 793,07 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (788,75 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες -789,05 έως 793,48 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να μην δείχνει διάθεση ανάκαμψης, παραμένοντας μέχρι στιγμής στα χαμηλά επίπεδα των 4 εκατ. ευρώ.

Η ελληνική αγορά, μετά το διήμερο διόρθωσης, δεν αποκλείεται να επιχειρήσει εκ νέου την προσέγγιση του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων, το οποίο εκτιμάται ότι θα «ξεκλειδώσει» και τις 820 μονάδες, δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο εντός της πανδημικής περιόδου.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η έλλειψη ουσιαστικών «καυσίμων», σε συνδυασμό με τα δυσμενή δημοσιονομικά μεγέθη -ήδη ο προϋπολογισμός εμφανίζει ενδείξεις αρνητικής απόκλισης- καθιστούν επιφυλακτικούς τους επενδυτές, δίνοντας αρκετές ευκαιρίες για ενθυλάκωση και αφομοίωση των κεκτημένων.

Σε κάθε περίπτωση, μία πιο ξεκάθαρη «εικόνα» θα έχουμε τον επόμενο μήνα, ο οποίος θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμος για δύο λόγους. Αφενός για την πορεία της πανδημίας και την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Αφετέρου για τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, όπου αναμένεται η ΑΜΚ, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, στην Τρ. Πειραιώς.

Η επιτυχής συγκέντρωση των απαιτούμενων κεφαλαίων, η οποία θα συνεπάγεται την επανα-ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, διαδραματίζει καίριο ρόλο όχι μόνο για την ίδια την Τρ. Πειραιώς, αλλά και για το σύνολο του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος καταβάλλει προσπάθειες μείωσης του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).

Τραπεζική στασιμότητα

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο τραπεζικός κλάδος εμφανίζει σήμερα σταθεροποιητικές τάσεις, καθώς καταγράφει οριακές μεταβολές, κινούμενος πέριξ του τεχνικού σημείο των 455 μονάδων. Είναι ενδεικτικό, μάλιστα, ότι οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προς ώρας δεν υπερβαίνουν το στενό όριο του +/-1%.

Ειδικότερα, η μετοχή της Alpha Bank ενισχύεται κατά 0,8% και βρίσκεται μία «ανάσα» πριν το όριο του 0,8 ευρώ, ενώ απώλειες κάτω του 0,5% παρουσιάζουν οι μετοχές των Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τρ. Πειραιώς. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,82% 0,7916 ευρώ
  • Attica Bank 3,06% 0,202 ευρώ
  • Eurobank -0,35% 0,562 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,10% 2,07 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -0,15% 0,8008 ευρώ

Στηρίξεις από Lamda και ΟΠΑΠ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγορές δείχνουν να ελέγχουν προς ώρας τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις, λαμβάνοντας στηρίγματα από τις μετοχές των Lamda Development (1,7%), ΟΠΑΠ (1,6%), ΕΛΠΕ (1,5%) και Τέρνα Ενεργειακή (1,3%).

Στον αντίποδα, η μετοχή του Τιτάνα υποχωρεί κατά 1,4%, ενώ απώλειες λίγο κάτω του 1% εμφανίζουν και οι μετοχές των Jumbo – Fourlis. Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζει το +2,7% στη μετοχή της Intrakat αλλά και το -2,7% στη μετοχή της BriQ. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 35 μετοχές κινούνται ανοδικά, 14 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ οκτώ μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 53,6 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News