BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Σε αναζήτηση «καταλυτών» οι επενδυτές

Απούσες οι τραπεζικές στηρίξεις

Χρηματιστήριο: Σε αναζήτηση «καταλυτών» οι επενδυτές

Οριακές μεταβολές εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο -υπό το βάρος των διεθνών αγορών- δεν δείχνει προς το παρόν έτοιμο να διασπάσει πειστικά το τεχνικό σημείο των 800 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο ημίωρο, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ανεπαίσθητη πτώση της τάξης του 0,03% και υποχωρεί στις 795,4 μονάδες, χάνοντας περίπου μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (795,91 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες -από 790,51 έως 796,58 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας μέχρι στιγμής (11.00) τα 5,5 εκατ. ευρώ.

Η χρηματιστηριακή διστακτικότητα του τελευταίου διημέρου, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποδίδεται στην απουσία ουσιαστικών καταλυτών, οι οποίοι θα μπορούσαν να στηρίξουν την υπέρβαση των 800 μονάδων, οδηγώντας τον Γ.Δ. προς το επόμενο κρίσιμο σημείο των 820 μονάδων. 

Ναι μεν, δηλαδή, η αγορά προεξοφλεί την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος και την σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα -όπως αποτυπώθηκε στο 4ήμερο ράλι που προηγήθηκε- αλλά για να στηριχθεί αυτή η ανοδική κίνηση χρειάζεται και απτές αποδείξεις ότι κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.

«Η περαιτέρω κίνηση απαιτεί ουσιαστικούς καταλύτες και αισθητή συναλλακτική αναβάθμιση, ενώ δεν έχει αναιρεθεί και το ενδεχόμενο επανόδου σε πλαγιοκαθοδική κίνηση» σχολιάζει, από την πλευρά του, ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. 

Τραπεζικές ρευστοποιήσεις

Κρίσιμος είναι και ο ρόλος των τραπεζών, καθώς οποιοδήποτε θετικό σενάριο προϋποθέτει την ανάκαμψη του τραπεζικού δείκτη σε επίπεδα άνω των 500 μονάδων. Σήμερα, ωστόσο, ο κλάδος εμφανίζει εκ νέου προβληματική «εικόνα», καθώς υποχωρεί κατά 1% και περιορίζεται στις 460 μονάδες, αίροντας τις στηρίξεις προς τον Γενικό Δείκτη.

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία εμφάνισε ισχυρά κέρδη το προηγούμενο χρονικό διάστημα, διορθώνει στο -2% και το 0,82 ευρώ, εν αναμονή και της ΑΜΚ, ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Απώλειες κατά 1,6% παρουσιάζει και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενώ πέριξ του 1% καθορίζεται η πτώση για τις μετοχές των Alpha Bank και Eurobank. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -1,29% 0,7986
  • Attica Bank -1,40% 0,1972 ευρώ
  • Eurobank -1,30% 0,5626 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -1,67% 2,063 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -2% 0,8232 ευρώ

Στηρίξεις από την ενέργεια

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές διαθέτουν ελαφρύ προβάδισμα έναντι των αγοραστών, με τη μετοχή της Coca – Cola να διολισθαίνει κατά 1,3%. Πέριξ του -1% υποχωρούν και οι μετοχές των Τιτάνα, ΕΧΑΕ και ΟΤΕ.

Στον αντίποδα, στηρίξεις στον Γ.Δ. παρέχουν οι ενεργειακές μετοχές των ΕΛΠΕ (1,5%), της Τέρνα Ενεργειακής (1,3%), και της Motor Oil (0,7%). Κατά 0,8% ενισχύεται και η μετοχή του ΟΛΠ. Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, μέχρι στιγμής, ξεχωρίζει το -3,5% της Intrakat και το -2,3% της ΕΥΑΘ. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 23 μετοχές κινούνται ανοδικά, 35 μετοχές καταγράφουν απώλειες, ενώ οκτώ μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίησης της αγοράς υποχωρεί οριακά στα 53,6 δισ. ευρώ. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News