BUSINESS & FINANCE

«Ξεμένει» από στηρίγματα το Χρηματιστήριο Αθηνών

Στο +5% η Τρ. Πειραιώς

«Ξεμένει» από στηρίγματα το Χρηματιστήριο Αθηνών

Επιφυλακτικό είναι το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν επιχειρεί να επαναλάβει το ισχυρό «άλμα» της Δευτέρας, αρκούμενο στην προσπάθεια διάσπασης των 800 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο της τάξης του 0,32% και ενισχύεται στις 798,95 μονάδες, κερδίζοντας μόλις 2,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας. 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες -από 796,08 έως 803,94 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 26 εκατ. ευρώ.

Με εξαίρεση το πρώτο δίωρο, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης δεν δείχνει έτοιμος να προσεγγίσει το επόμενο τεχνικό σημείο των 820 μονάδων, αρκούμενος προς ώρας στο ψυχολογικό σημείο των 800 μονάδων. Εξάλλου, η αγοραστική κόπωση από το τετραήμερο ανοδικό σερί, είναι απολύτως φυσιολογική, με αρκετούς επενδυτές να σπεύδουν να αφομοιώσουν τα κεκτημένα των τελευταίων ημερών. 

Η εικόνα της ελληνικής αγοράς, σε κάθε περίπτωση, έχει βελτιωθεί αισθητά τις τελευταίες δύο – τρεις εβδομάδες, με τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη να επιχειρεί την ανάκτηση των απωλειών του Ιανουαρίου (-7%), όταν και οι επενδυτές προεξόφλησαν την έλευση του τρίτου κύματος και την -προς ώρα- αναβολή της επιστροφής στην ομαλότητα.

«Η αγορά είναι αντιμέτωπη με τα επίπεδα εκείνα, η κατοχύρωση των οποίων μπορεί να προσδώσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και αύξηση τζίρου που τόσο λείπει από την αγορά» εξηγεί, μεταξύ άλλων, η Fast Finance. «Τα νέα στην παρούσα κατάσταση βγαίνουν με το σταγονόμετρο με την κατάσταση να έχει κουράσει αρκετά την κοινωνία. Πλέον όλος ο κόσμος περιμένει να δει το πώς και πότε ο εμβολιασμός θα καταφέρει να βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας την κατάσταση που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο» σπεύδει να προσθέσει.

Βέβαια, αποτελεί κοινό μυστικό ότι η ανοδική αντίδραση δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας, αν δεν συνοδεύεται από ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος εξακολουθεί να απέχει παρασάγγας από το υψηλό έτους (534 μονάδες). Ο επόμενος μήνας, ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικός για το μέλλον του κλάδου, καθώς τα εγχώρια ιδρύματα καλούνται να προχωρήσουν σε μια σειρά κρίσιμων αποφάσεων για την εξυγίανσή τους (σ.σ. ΑΜΚ στην Τρ. Πειραιώς, εκδόσεις ομολόγων από Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα).

«Μόνη» της η Τρ. Πειραιώς

Σήμερα, πάντως, παρά τη θετική εκκίνηση, ο τραπεζικός δείκτης παραμένει σχεδόν αμετάβλητος, καθώς κινείται σταθεροποιητικά στα επίπεδα των 470 μονάδες, βάζοντας προσωρινό «φρένο» στην πορεία ανάκαμψης των τελευταίων ημερών και στερώντας βασικά στηρίγματα από τον Γενικό Δείκτη.

Από τις τραπεζικές διακυμάνσεις, μέχρι στιγμής, ξεχωρίζει μόνο η μετοχή της Τρ. Πειραιώς, η οποία συνεχίζει τις υψηλές «πτήσεις», σημειώνοντας κέρδη της τάξης του 5%. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα εμφανιζουν μικρές απώλειες, κάτω του -1%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,31% 0,8274 ευρώ
  • Attica Bank -0,25% 0,204 ευρώ
  • Eurobank -0,80% 0,573 ευρώ
  • Εθνική τράπεζα -0,28% 2,12 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 4,88% 0,8548 ευρώ

Με τη Mytilineos στο +2%

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές τις τελευταίες ώρες έχουν καταφέρει να ισορροπήσουν την κατάσταση, με αποτέλεσμα το χρηματιστηριακό ταμπλό να μοιάζει σχεδόν μοιρασμένο.

Θετική, πάντως, παραμένει η κίνηση της Mytilineos, η οποία ενισχύεται κατά 2% χάρη στη νέα συμφωνία για την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας. Στο +2% βρίσκεται και η μετοχή του ΟΤΕ, ενώ αντίθετα η μετοχή της Ελλάκτωρ διολισθαίνει κατά σχεδόν 3%. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ταυτόχρονα, η μετοχή της ΜΙΓ ενισχύεται κατά σχεδόν 1,5%, ενώ απώλειες της τάξης του 1% εμφανίζουν οι μετοχές των Briq, Intrakat και ΚΡΙ – ΚΡΙ. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.10), 47 μετοχές κινούνται ανοδικά, 52 μετοχές καταγράφουν απώλειες, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται στα 54,1 δισ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 0,2 δισ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News