BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Διάσπαση των 800 μονάδων με σύμμαχο την Τρ. Πειραιώς

Συνεχίζονται οι τραπεζικές στηρίξεις

Χρηματιστήριο: Διάσπαση των 800 μονάδων με σύμμαχο την Τρ. Πειραιώς

Σε θετικό έδαφος συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο καταβάλλει προσπάθεια διάσπασης των κρίσιμων αντιστάσεων των 800 μονάδων. Ωστόσο, όπως και στην χθεσινή συνεδρίαση, η ανοδική πορεία εξελίσσεται χωρίς την προσέλκυση ξένων θεσμικών επενδυτών, με αποτέλεσμα ο τζίρος να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο ημίωρο, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο της τάξης του 0,68% και ενισχύεται στις 801,8 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 5,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας. Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε μόλις τέσσερις μονάδες -από 799,16 έως 803,33 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να μην υπερβαίνει τα 7 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα της ελληνικής αγοράς έχει βελτιωθεί αισθητά τις τελευταίες δύο – τρεις εβδομάδες, με τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη να επιχειρεί την ανάκτηση των απωλειών του Ιανουαρίου (-7%), όταν και οι επενδυτές προεξόφλησαν την έλευση του τρίτου κύματος και την -προς ώρα- αναβολή της επιστροφής στην ομαλότητα.

Κι αυτό, διότι το ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί στην επόμενη ημέρα, καθώς η ανάφλεξη των κρουσμάτων και η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων, όπως προαναφέρθηκε, έχει ήδη αποτυπωθεί στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Η ομαλοποίηση των εμβολιασμών, σε συνδυασμό με την σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα, αποτελούν επί της ουσίας τους δύο κύριους παράγοντες καθορισμού της μεσοπρόθεσμης τάσης.

“Η αγορά είναι αντιμέτωπη με τα επίπεδα εκείνα, η κατοχύρωση των οποίων μπορεί να προσδώσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και αύξηση τζίρου που τόσο λείπει από την αγορά” εξηγεί, μεταξύ άλλων, η Fast Finance. “Τα νέα στην παρούσα κατάσταση βγαίνουν με το σταγονόμετρο με την κατάσταση να έχει κουράσει αρκετά την κοινωνία. Πλέον όλος ο κόσμος περιμένει να δει το πώς και πότε ο εμβολιασμός θα καταφέρει να βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας την κατάσταση που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο” σπεύδει να προσθέσει.

Μετά την ανάκτηση των 780 μονάδων, ο επόμενος στόχος της εγχώριας αγοράς είναι η διάσπαση των αντιστάσεων των 800 μονάδων, η οποία θα ξεκλειδώσει και το τεχνικό σημείο των 820 μονάδων, σηματοδοτώντας την έναρξη του νέου ανοδικού κύκλου. Το τελευταίο, άλλωστε, συνιστά και το υψηλότερο επίπεδο της πανδημικής περιόδου.

Βέβαια, αποτελεί κοινό μυστικό ότι η ανοδική αντίδραση δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας, αν δεν συνοδεύεται από ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος εξακολουθεί να απέχει παρασάγγας από το υψηλό έτους (534 μονάδες). Ο επόμενος μήνας, ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικός για το μέλλον του κλάδου, καθώς τα εγχώρια ιδρύματα καλούνται να προχωρήσουν σε μια σειρά κρίσιμων αποφάσεων για την εξυγίανσή τους (σ.σ. ΑΜΚ στην Τρ. Πειραιώς, εκδόσεις ομολόγων από Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα).

Συνεχίζεται το ράλι στην Τρ. Πειραιώς

Ενδεικτικό των παραπάνω είναι η σημερινή κίνηση του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος καταγράφει άνοδο της τάξης του 1% και διαμορφώνεται στα επίπεδα των 475 μονάδων, δίνοντας συνέχεια στην εικόνα ανάκαμψης των τελευταίων ημερών και παρέχοντας σημαντικά στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη.

Από τις τραπεζικές διακυμάνσεις, μέχρι στιγμής, ξεχωρίζει η μετοχή της Τρ. Πειραιώς, η οποία συνεχίζει τις υψηλές “πτήσεις”, σημειώνοντας κέρδη της τάξης του 3,5%. Άνω του 1% διαμορφώνεται η άνοδος και για τις μετοχές των Alpha Bank – Εθνική Τράπεζα, ενώ η μετοχή της Eurobank καταγράφει ελαφρώς μικρότερα κέρδη. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 1,33% 0,841 ευρώ
  • Attica Bank 0,98% 0,2055 ευρώ
  • Eurobank 0,76% 0,582 ευρώ
  • Εθνική τράπεζα 1,13% 2,15 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 3,68% 0,845 ευρώ

Με τη Mytilineos στο +2%

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές ελέγχουν για δεύτερη συνεόμενη ημέρα το χρηματιστηριακό ταμπλό, με τη μετοχή της Mytilineos να βρίσκεται στο +2%. Κέρδη  της τάξης του 1,5% παρουσιάζουν και οι μετοχές των Lamda Development, Aegean, Σαράντης και Motor Oil.

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ταυτόχρονα, η μετοχή της ΑΒΑΞ ενισχύεται κατά σχεδόν 2%, ενώ πέριξ του 1,5% διαμορφώνεται η άνοδος για ΚΡΙ – ΚΡΙ και Ιντρακάτ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Quest υποχωρεί κατά 1%.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 41 μετοχές κινούνται ανοδικά, 13 μετοχές καταγράφουν απώλειες, ενώ πέντε μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς αυξάνεται στα 54,2 δισ. ευρώ.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News