BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Στάση» από το 4ήμερο ανοδικό σερί

Στο +2,8% η Mytilineos, στο -3,3% η Eλλάκτωρ

Χρηματιστήριο: «Στάση» από το 4ήμερο ανοδικό σερί

«Στάση» από το 4ήμερο ανοδικό σερί έκανε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο -παρά τα ενδοσυνεδριακά κέρδη- «παραδόθηκε» στην τάση για κατοχύρωση των κεκτημένων των προηγούμενων ημερών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης εμφάνισε οριακή πτώση της τάξης του 0,06% και υποχώρησε στις 795,91 μονάδες, παραμένοντας ωστόσο σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (796,38 μονάδες)

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε εννέα μονάδες -από 794,48 έως 803,94 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να διατηρείται στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 45 εκατ. ευρώ.

Με εξαίρεση το πρώτο δίωρο, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης δεν έδειξε «έτοιμος» να προσεγγίσει με πειστικότητα το τεχνικό σημείο των 800 μονάδων. Εξάλλου, η αγοραστική κόπωση από το τετραήμερο ανοδικό σερί, ήταν παραπάνω από πρόδηλη, με αρκετούς επενδυτές να σπεύδουν να αφομοιώσουν τα κέρδη των τελευταίων συνεδριάσεων

Η εικόνα της ελληνικής αγοράς, σε κάθε περίπτωση, έχει βελτιωθεί αισθητά τις τελευταίες δύο – τρεις εβδομάδες, με τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη να επιχειρεί την ανάκτηση των απωλειών του Ιανουαρίου (-7%), όταν και οι επενδυτές προεξόφλησαν την έλευση του τρίτου κύματος και την -προς ώρα- αναβολή της επιστροφής στην ομαλότητα.

«Η αγορά είναι αντιμέτωπη με τα επίπεδα εκείνα, η κατοχύρωση των οποίων μπορεί να προσδώσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και αύξηση τζίρου που τόσο λείπει από την αγορά» εξηγεί, χαρακτηριστικά, η Fast Finance. «Τα νέα στην παρούσα κατάσταση βγαίνουν με το σταγονόμετρο με την κατάσταση να έχει κουράσει αρκετά την κοινωνία. Πλέον όλος ο κόσμος περιμένει να δει το πώς και πότε ο εμβολιασμός θα καταφέρει να βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας την κατάσταση που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο» σπεύδει να προσθέσει.

Βέβαια, αποτελεί κοινό μυστικό ότι η ανοδική αντίδραση δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας, αν δεν συνοδεύεται από ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος εξακολουθεί να απέχει παρασάγγας από το υψηλό έτους (534 μονάδες). Ο επόμενος μήνας, ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικός για το μέλλον του κλάδου, καθώς τα εγχώρια ιδρύματα καλούνται να προχωρήσουν σε μια σειρά κρίσιμων αποφάσεων για την εξυγίανσή τους (σ.σ. ΑΜΚ στην Τρ. Πειραιώς, εκδόσεις ομολόγων από Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα).

Άντεξε στις πιέσεις Τρ. Πειραιώς

Σήμερα, πάντως, ο τραπεζικός δείκτης υπέκυψε εκ νέου στις ρευστοποιήσεις, καθώς υποχώρησε κατά 1,7% και περιορίστηκε στα επίπεδα των 463 μονάδων, βάζοντας προσωρινό «φρένο» στην πορεία ανάκαμψης των τελευταίων ημερών και στερώντας βασικά στηρίγματα από τον Γενικό Δείκτη.

Από το αρνητικό κλίμα «γλίτωσε» μόνο η μετοχή της Τρ. Πειραιώς, η οποία συνέχισε τις υψηλές «πτήσεις», σημειώνοντας κέρδη της τάξης του 3%. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Eurobank και Εθνική Τράπεζα εμφάνισαν απώλειες στο -1,3%, ενώ στο -2,5% διαμορφώθηκε η πτώση για την Alpha Bank. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -2,53% 0,809 ευρώ
  • Attica Bank -1,72% 0,20 ευρώ
  • Eurobank -1,32% 0,57 ευρώ
  • Εθνική τράπεζα -1,32% 2,0928 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 3,07% 0,84 ευρώ

Στο +2,8% η Mytilineos, στο -3,3% η Eλλάκτωρ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, παρά το αρχικό προβάδισμα των αγοραστών, οι πωλητές κατάφεραν να ισορροπήσουν την κατάσταση, με αποτέλεσμα το χρηματιστηριακό ταμπλό να μοιάζει σχεδόν μοιρασμένο.

Θετική, πάντως, παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης η κίνηση της Mytilineos, η οποία ενισχύθηκε κατά 2,8% χάρη στη νέα συμφωνία για την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας. Στο +2% έκλεισε η μετοχή τoυ ΟΤΕ, ενώ η μετοχή της Aegean βρέθηκε στο +1,6%. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ διολίσθησε κατά 3,3%, της Τέρνα Ενεργειακή κατά 2,6%, όπως δηλαδή και της Viohalco, και της Lamda Development κατά 2,1%. Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ταυτόχρονα, η μετοχή της ΜΙΓ ενισχύθηκε κατά σχεδόν 1%, όσο και των Ιντρακάτ – ΕΥΑΘ, ενώ απώλειες της τάξης του 1,5% εμφάνισαν οι μετοχές της BriQ. 

Συνολικά, 49 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 54 μετοχές κατέγραψαν απώλειες, ενώ 18 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα ίδια επίπεδα με χθες, δηλαδή στα 53,9 δισ. ευρώ.

Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις ανά τζίρο

  • ΟΤΕ 1,98% 5,3 εκατ. ευρώ
  • Alpha Bank -2,53% 5 εκατ. ευρώ
  • Mytilineos 2,81% 4,6 εκατ. ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 3,07% 3,7 εκατ ευρώ
  • ΔΕΗ 1,2% 3,3 εκατ. ευρώ

Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις ανά όγκο

  • Alpha Bank -2,53% 6,1 εκατ. τεμάχια
  • Τρ. Πειραιώς 3,07% 4,3 εκατ. τεμάχια
  • Eurobank -1,32% 4 εκατ. τεμάχια
  • ΜΙΓ 0,91% 1,8 εκατ. τεμάχια
  • Εθνική Τράπεζα -1,32% 1,2 εκατ. τεμάχια

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News