BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Δεν «δοκίμασε» τις 780 – Ράλι για Πειραιώς, «βουτιά» για Aegean

Στηρίξεις από ΕΥΔΑΠ - Sarantis, βουτιά για την Aegean 

Χρηματιστήριο: Δεν «δοκίμασε» τις 780 – Ράλι για Πειραιώς, «βουτιά» για Aegean

Χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις αποχαιρέτισε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε να προσεγγίσει τις αντιστάσεις των 780 μονάδες, λόγω και της έλλειψης των τραπεζικών στηρίξεων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξης του 0,22% και τερμάτισε στις 776,09 μονάδες, κερδίζοντας περίπου δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (774,38 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε μόλις έξι μονάδες -από 772,86 έως 778,45 μονάδες- με τον τζίρο να μην ακολουθεί την χθεσινή θετική πορεία και να περιορίζεται κάτω από τα επίπεδα των 40 εκατ. ευρώ.

Οπωσδήποτε, το γεγονός ότι ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης κατάφερε να αντιδράσει μετά τις ισχυρές απώλειες της Τρίτης (-2,7%) αποτελεί ένα θετικό σημάδι για την βραχυπρόθεσμη τάση, η οποία δεν φαίνεται ότι επηρεάζεται σημαντικά από το εν εξελίξει τρίτο lockdown.

Άλλωστε, οι αρνητικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας είχαν ήδη αποτιμηθεί από τον Γ.Δ., ο οποίος μέσα στον Ιανουάριο απώλεσε πάνω από το 7% της αξίας του. Το σημαντικό είναι τώρα οι επενδυτές να υπερασπιστούν τα κεκτημένα έως ότου φθάσουμε στο τέλος του «τούνελ» και ξεκινήσει ο νέος ανοδικός κύκλος.

Βέβαια, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η κατάσταση είναι εντελώς απρόβλεπτη και ευμετάβλητη, και έτσι δεν μπορεί να αποκλειστεί με βεβαιότητα μια νέα αρνητική τροπή, η οποία ενδεχομένως να επηρεάσει δυσμενώς την ελληνική αγορά, η οποία καθίσταται αρκετά ευάλωτη λόγω και της «ρηχότητας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε θετικό πρόσημο, καταγράφοντας άνοδο κατά 1,3%, ενώ λίγο κάτω από το 1% διαμορφώθηκαν τα σωρευτικά κέρδη για τον FTSE Large Cap. Οι τράπεζες, αντίθετα, «έχασαν» 2%, δείχνοντας ότι δεν μπορούν προς ώρας να στηρίξουν τη Λεωφόρο Αθηνών.

Ανέκαμψε στο +4% η Πειραιώς

Κάτι αντίστοιχο έλαβε χώρα και στη σημερινή συνεδρίαση, με τον τραπεζικό κλάδο να κλείνεται σε σταθεροποιητικά επίπεδα (+1% και 554 μονάδες), απέχοντας σχεδόν 90 μονάδες από το υψηλό έτους (538 μονάδες). Άλλωστε, η παράταση του lockdown «γεννά» φόβους για περαιτέρω αύξηση των «κόκκινων» δανείων. Σε κάθε περίπτωση, ολοκληρωμένη εικόνα θα έχουμε μόλις λήξουν τα έκτακτα μέτρα στήριξης των δανειοληπτών, δηλαδή μετά το τέλος της πανδημίας. 

Από τις τραπεζικές διακυμάνσεις ξεχώρισε η αντίδραση της Τράπεζα Πειραιώς, η οποία μετά από μια περίοδο έντονων ρευστοποιήσεων, ενισχύθηκε άνω του 4%. Οι επενδυτές, εξάλλου, αναμένουν την ΑΜΚ, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, η οποία εκτιμάται ότι θα γίνει τον επόμενο μήνα. Κέρδη άνω του 2,5% εμφάνισε και η μετοχή της Alpha Bank, ενώ η η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας βρέθηκε στο +1,4%. Τέλος, η μετοχή της Eurobank υποχώρησε ήπια κατά 0,9%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 2,60% 0,79 ευρώ
  • Attica Bank -0,6% 0,1988 ευρώ
  • Eurobank -0,88% 0,563 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,48% 2,061 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 4,28% 0,746 ευρώ

Στηρίξεις από ΕΥΔΑΠ – Sarantis, βουτιά για την Aegean 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές -έστω και δύσκολα- διατήρησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τα «ηνία» των συναλλαγών, χάρη κυρίως στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, η οποία ενισχύθηκε κατά σχεδόν 2,5%. Οριακά κάτω του +2% βρέθηκε η μετοχή της Sarantis, ενώ στο +1,5% έκλεισε η μετοχή της Ελλάκτωρ, παρότι νωρίτερα είχε φθάσει έως και το +4%.

Στηρίξεις στον Γενικό Δείκτη παρείχαν και οι μετοχές των Mytilineos (1,3%) – Lamda Development (1,2%). Στον αντίποδα, πτώση της τάξης του 4% σημείωσε η μετοχή της Aegean, εν μέσω των απογοητευτικών στοιχείων για την επιβατική κίνηση του Ιανουαρίου. Κατά 1% υποχώρησε και η μετοχή του ΟΠΑΠ.

Συνολικά, 55 μετοχές κατέγραψαν κέρδη, 56 μετοχές παρουσίασαν απώλειες, ενώ 13 μετοχές διατηρήθηκαν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στα 52,7 δισ. ευρώ. 

Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις ανά τζίρο

  • ΟΠΑΠ -1,30% 6 εκατ. ευρώ
  • ΟΤΕ -0,4% 5,3 εκατ. ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 4,28% 3,7 εκατ. ευρώ
  • Alpha Bank 2,6% 3,3 εκατ. ευρώ
  • Jumbo -1,12% 2,5 εκατ. ευρώ

Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις ανά όγκο

  • Τρ. Πειραιώς 4,28% 5,1 εκατ. τεμάχια
  • Alpha Bank 2,6% 4,2 εκατ. τεμάχια
  • Eurobank -0,88% 3,8 εκατ. τεμάχια
  • MIΓ 7,02% 2,1 εκατ. τεμάχια
  • Εθνική Τράπεζα 1,48% 1 εκατ. τεμάχια

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News