Business & Finance Δευτέρα 4/12/2023, 20:59
BUSINESS & FINANCE

Κατάρ: Το Ταμείο Πλούτου πωλεί σχεδόν τις μισές μετοχές του στην Barclays

Κατάρ: Το Ταμείο Πλούτου πωλεί σχεδόν τις μισές μετοχές του στην Barclays

Το Ταμείο Πλούτου του Κατάρ πωλεί σχεδόν το ήμισυ των μετοχών του στην Barclays Plc, μια κίνηση-έκπληξη από έναν από τους μακροχρόνιους υποστηρικτές της βρετανικής τράπεζας που συμπίπτει χρονικά με την πρόθεση των στελεχών του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος για στρατηγική αναθεώρηση.

Η Qatar Holding LLC, η οποία ανήκει στην Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ, πωλεί 361,7 εκατομμύρια μετοχές της βρετανικής εταιρείας, σύμφωνα με τους όρους μίας προσφοράς που είδε το Bloomberg News. Η πώληση θα μπορούσε να οδηγήσει τον καταριανό φορέα να συγκεντρώσει έως και 517 εκατομμύρια λίρες (644 εκατομμύρια δολάρια).

Το κράτος της Μέσης Ανατολής επένδυσε περίπου 4 δισ. στερλίνες στην Barclays κατά τη διάρκεια μιας σειράς πωλήσεων κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της. Είχε μερίδιο 5% στο τέλος του 2022, σύμφωνα με αμερικανική κανονιστική καταγραφή του Ιανουαρίου. Η επιτάχυνση του bookbuild της Δευτέρας αντικατοπτρίζει περίπου το 45% αυτής της θέσης. 

Εκπρόσωπος της Barclays αρνήθηκε να σχολιάσει. Εκπρόσωπος της QIA δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό. 

Υποχώρηση 9,8% των μετοχών της Barclays φέτος

Οι μετοχές της Barclays έχουν υποχωρήσει κατά 9,8% φέτος, σημειώνοντας χαμηλότερες αποδόσεις από τις αντίστοιχες των άλλων εταιρειών, καθώς τα στελέχη εργάζονται πάνω σε τρόπους ενίσχυσης των αποδόσεων που θα περιλαμβάνουν περικοπές θέσεων εργασίας. 

Ο όμιλος περιλαμβάνει μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες λιανικής του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και μια διεθνή επιχείρηση πιστωτικών καρτών και μια παγκόσμια επενδυτική τράπεζα.

Ωστόσο, οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά τις φιλοδοξίες του ομίλου στις κεφαλαιαγορές. Συναλλάσσεται σε έναν μικρό συντελεστή τιμής προς λογιστική αξία 0,39, που υπολείπεται των ανταγωνιστών.

Νωρίτερα φέτος, ο διευθύνων σύμβουλος C.S. Venkatakrishnan ανέθεσε στην Boston Consulting Group να προβεί σε ευρεία αναθεώρηση της στρατηγικής της εταιρείας. Εξετάζεται μια σειρά επιλογών, από την επέκταση των συμβουλευτικών δραστηριοτήτων έως την απόκτηση ενός διαχειριστή πλούτου, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα. 

Οι μετοχές προσφέρονται στις 141 πένες έως 142,98 πένες ανά τεμάχιο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα πωληθούν με έκπτωση σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας, εάν επιτευχθεί το ανώτατο όριο του εύρους. Η προσφορά αντιπροσωπεύει περίπου το 2,4% των μετοχών της Barclays που βρίσκονται σε κυκλοφορία, σύμφωνα με τους όρους.

Ενώ η παρέμβαση του Κατάρ το 2008 βοήθησε την τράπεζα να αποφύγει την κυβερνητική διάσωση, η έκτακτη άντληση κεφαλαίων αποτελεί έκτοτε νομικό πονοκέφαλο.

Πέρυσι, η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς δήλωσε ότι σχεδίαζε να επιβάλει πρόστιμο 50 εκατομμυρίων λιρών στην Barclays επειδή δεν γνωστοποίησε συμφωνία για την καταβολή συμβουλευτικών αμοιβών σε επενδυτικά οχήματα του Κατάρ κατά τη διάρκεια των προσπαθειών άντλησης κεφαλαίων. Η τράπεζα δήλωσε ότι σχεδιάζει να αμφισβητήσει την πρόταση της ρυθμιστικής αρχής. Πρώην στελέχη της Barclays απαλλάχθηκαν από την κατηγορία της απάτης σε σχέση με τις συναλλαγές το 2020.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Η αναδιάρθρωση της Lloyds στη Βρετανία θέτει σε κίνδυνο περίπου 2.500 θέσεις εργασίας

Barclays: Σχέδια για μείωση δαπανών κατά 1 δισ. λίρες

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Τέλος στα παχυλά κέρδη από τις επιτοκιακές αυξήσεις το 2024

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News