Business & Finance Τετάρτη 29/11/2023, 12:21
BUSINESS & FINANCE

Στη Σαουδική Αραβία περνά το 10% του αεροδρομίου Χίθροου

Στη Σαουδική Αραβία περνά το 10% του αεροδρομίου Χίθροου

Στο κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας πέρασε το 10% του αεροδρομίου Χίθροου του Λονδίνου έναντι 1 δισ. λιρών. Το μερίδιο αυτό ανήκε στην ισπανική εταιρεία υποδομών Ferrovial, η οποία πωλεί τη συμμετοχή της στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης μετά από 17 χρόνια.

Συγκεκριμένα, η Ferrovial πούλησε ολόκληρο το 25% της συμμετοχής της στη μητρική εταιρεία του Χίθροου, FGP Topco, έναντι 2,4 δισ. λιρών, ενώ ένα μερίδιο 15% της εταιρείας πηγαίνει στον γαλλικό όμιλο ιδιωτικών κεφαλαίων Ardian και το υπόλοιπο στο Σαουδαραβικό Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων (PIF). Εκκρεμούν ακόμα οι εγκρίσεις από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες θα τερματίσουν οριστικά την επένδυση της Ferrovial στο Χίθροου, η οποία ξεκίνησε με 56% το 2006, αλλά μειώθηκε στο 25% μέχρι το 2013. «Τα τελευταία 17 χρόνια, έχουμε συμβάλει στη μεταμόρφωση του Χίθροου, μαζί με τους άλλους μετόχους μας, επιτυγχάνοντας ορισμένα εξαιρετικά επιτεύγματα σε όλη τη μακρά διάρκεια του ρόλου μας ως επενδυτή», δήλωσε ο Luke Bugeja, επικεφαλής του τομέα αεροδρομίων της Ferrovial. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για το γεγονός ότι έχουμε καταστήσει το Χίθροου ένα από τα πιο καλά δικτυωμένα αεροδρόμια και ένα από τα πολυσύχναστα της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Το σαουδαραβικό fund PIF είναι ένα από τα πιο δραστήρια κρατικά επενδυτικά ταμεία στον κόσμο, με περιουσιακά στοιχεία άνω των 700 δισ. δολαρίων (551 δισ. στερλίνες) λόγω του πετρελαϊκού του πλούτου, ενώ πρόσφατα έχει προχωρήσει σε επενδύσεις στον αθλητισμό, όπως το ποδόσφαιρο και το γκολφ. Το ταμείο ελέγχεται από τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, η κυβέρνηση του οποίου έχει κατηγορηθεί για πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Άλλοι επενδυτές στη μητρική εταιρεία του Χίθροου είναι η Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ, η οποία κατέχει μερίδιο 20%, η CDPQ του Κεμπέκ (Caisse de dépôt et placement du Quebec), το κρατικό ταμείο πλούτου GIC της Σιγκαπούρης, το Αυστραλιανό Ταμείο Συνταξιοδοήσεων, η China Investment Corporation και το Universities Superannuation Scheme.

Παρότι αριθμός των επιβατών στο Χίθροου τριπλασιάστηκε το 2022, το αεροδρόμιο σημείωσε προσαρμοσμένες ζημίες ύψους 684 εκατ. λιρών έναντι ζημιών περίπου 1,3 δισ. λιρών το προηγούμενο έτος. Το outlook για φέτος προβλέπει ότι ο αριθμός των επιβατών θα κυμανθεί στο 83% των επιβατών του 2019.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης:

Ρέι Ντάλιο: Οι χώρες του Κόλπου είναι πολύ, πολύ ελκυστικές

Σ. Αραβία: Ένα (ακόμη) Μουντιάλ που σηκώνει συζήτηση

Σαουδική Αραβία: Στα 33 δισ. δολ. αυξήθηκαν το 2022 οι άμεσες ξένες επενδύσεις

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News