Business & Finance Τετάρτη 1/02/2023, 22:37
BUSINESS & FINANCE

«Φιλικός διακανονισμός» για μία διαμάχη 2 δισ. δολ. μεταξύ Airbus και Qatar Airways

«Φιλικός διακανονισμός» για μία διαμάχη 2 δισ. δολ. μεταξύ Airbus και Qatar Airways

Η Airbus και η Qatar Airways διευθέτησαν μια διαμάχη σχετικά με την ασφάλεια των καθηλωμένων αεροσκαφών A350, δήλωσαν οι δύο εταιρείες την Τετάρτη, αποτρέποντας μια δυνητικά επιζήμια δίκη στο βρετανικό δικαστήριο μετά από μια διαμάχη 18 μηνών.

Ο «φιλικός και αμοιβαία αποδεκτός διακανονισμός» τερματίζει μια διαμάχη ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις ζημιές του κορυφαίου αεροσκάφους μεγάλων αποστάσεων της Ευρώπης -μια άνευ προηγουμένου δημόσια διαμάχη που είχε οδηγήσει στην ανάκληση συμφωνιών δισεκατομμυρίων δολαρίων για αεροσκάφη της Qatar από την Airbus.

Οι παραγγελίες αυτές -για 23 μη παραδοθέντα A350 και 50 A321neos- έχουν αποκατασταθεί στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, αν και η Qatar θα λάβει τα A321neos τρία χρόνια αργότερα από το αρχικό πρόγραμμα, το 2026, ενώ τα A350 θα ξεκινήσουν εκ νέου το 2023.

Η Airbus έχει εν τω μεταξύ προτείνει μια λύση επισκευής και θα συνεργαστεί με τις ρυθμιστικές αρχές για να βρει τον καλύτερο τρόπο να επαναφέρει τα 30 καθηλωμένα αεροσκάφη A350 στον αέρα, δήλωσε εκπρόσωπος της Airbus.

Και οι δύο εταιρείες δήλωσαν ότι δεν υπάρχει καμία παραδοχή ευθύνης από καμία πλευρά και δεσμεύτηκαν να αποσύρουν τις νομικές τους αξιώσεις και να «προχωρήσουν μπροστά και να συνεργαστούν ως εταίροι».

Αυτό αποτρέπει μία διαμάχη και ένα εταιρικό διαζύγιο μεταξύ δύο από τους μεγαλύτερους παίκτες στη συνήθως κλειστή και μυστικοπαθή παγκόσμια αγορά αεροσκαφών αξίας 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Και οι δύο πλευρές είχαν κατηγορήσει η μία την άλλη για κακή πίστη και είχαν συσσωρεύσει συνδυασμένες αξιώσεις, ύψους περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενόψει μιας δίκης στο Ανώτατο Δικαστήριο που θα διεξαγόταν σε μόλις 120 ημέρες στο Λονδίνο στις αρχές Ιουνίου.

Κοινές προσπάθειες

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον διακανονισμό.

«Είναι το επιστέγασμα σημαντικών κοινών προσπαθειών. Είναι εξαιρετικά νέα για τη γαλλική αεροδιαστημική βιομηχανία», δήλωσε.

Οι οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας, η οποία, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, θα μπορούσε να περιλαμβάνει την καταβολή μέρους του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που ζητά ο αερομεταφορέας ως αποζημίωση για την αναστάτωση, δεν αποκαλύφθηκαν.

Η Qatar Airways είχε αμφισβητήσει τη μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία αεροσκαφών στον κόσμο σχετικά με την ασφάλεια και είχε προσφύγει στα δικαστήρια καθώς ρωγμές στη βαμμένη επιφάνεια αποκάλυψαν κενά σε ένα υποστρώμα αντικεραυνικής προστασίας. Είχε ζητήσει μια λύση επισκευής και περαιτέρω αναλύσεις.

Η Airbus είχε αναγνωρίσει τα ποιοτικά ελαττώματα, αλλά επέμεινε ότι τα αεροσκάφη ήταν ασφαλή, με την υποστήριξη των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών, και κατηγόρησε την αεροπορική εταιρεία ότι υπερβάλλει για να προβάλει αξίωση αποζημίωσης.

Η είδηση της συμφωνίας ήρθε αφού το Reuters είχε αναφέρει νωρίτερα ότι η συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί ήδη από την Τετάρτη.

Την Τρίτη, το Reuters ανέφερε ότι οι τόνοι είχαν πέσει και οι διαπραγματεύσεις είχαν επιταχυνθεί μετά από πολιτική κίνηση και μια ομαλή συνάντηση μεταξύ των εταιρειών και των ρυθμιστικών τους αρχών.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News