Business & Finance Παρασκευή 17/11/2023, 14:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Τέλος στα παχυλά κέρδη από τις επιτοκιακές αυξήσεις το 2024

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Τέλος στα παχυλά κέρδη από τις επιτοκιακές αυξήσεις το 2024

Στη μείωση των δαπανών τους αναμένεται να εστιάσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες το νέο έτος, όσο εξανεμίζεται το «στήριγμα» της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού και κλιμακώνεται η πίεση στην κερδοφορία τους.

Ορισμένες μεγάλες τράπεζες, όπως οι βρετανικές Barclays και NatWest, εμφάνισαν ήδη μια μικρή συμπίεση στην καθαρή κερδοφορία τους στα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα. Η ταυτόχρονη αύξηση των δαπανών λόγω πληθωρισμού είναι πιθανό να επιβαρύνει τα έσοδα των τραπεζικών ιδρυμάτων γενικά.

Ο δείκτης-κλειδί, που καταγράφει την απόκλιση μεταξύ ρυθμού ανάπτυξης εσόδων και δαπανών, αναμένεται να αποκτήσει αρνητικό πρόσημο για 15 από 26 ευρωπαϊκές τράπεζες το 2024, σύμφωνα με αναλυτές του Bloomberg Intelligence. Ανάμεσα στις μεγαλύτερες αποκλίσεις προβλέπεται να βρίσκονται οι δείκτες για τις σουηδικές SEB και Svenska Handelsbanken και την ιταλική UniCredit, αγγίζοντας το -8%, το -6% και το -4% αντίστοιχα. Δεδομένου ότι οι δαπάνες του τραπεζικού τομέα έχουν αυξηθεί κατά 10% από την αρχή του 2022, θα είναι απαραίτητο να γίνουν περικοπές εξόδων προκειμένου να προστατευτεί η κερδοφορία.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Τράπεζα της Αγγλίας και οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ άφησαν να εννοηθεί ότι το κόστος δανεισμού δεν θα αυξηθεί περαιτέρω και έτσι, ενώ παράλληλα οι πελάτες απαιτούν ουσιαστική μετακύλιση των κερδών στις καταθέσεις, οι τραπεζες δεν θα μπορούν πια να βασίζονται στα κέρδη που απολάμβαναν πέρυσι.

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Τέλος στα παχυλά κέρδη από τις επιτοκιακές αυξήσεις το 2024-1

Τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου των βρετανικών τραπεζών καταδεικνύουν ότι τα υψηλά επιτόκια δανεισμού μετατρέπονται σε βαρίδι, καθώς ο κλιμακούμενος ανταγωνισμός στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων επιβαρύνει τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα (NII). Ενδεικτικά, από τις 21 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, το 38,1% δεν πέτυχε τις προβλέψεις της το τελευταίο τρίμηνο.

Όπως δήλωσε τον περασμένο μήνα ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου SEB, Johan Torgeby, ο πρώτος τομέας από όπου θα ξεκινήσουν οι περικοπές των τραπεζών ενδέχεται να είναι η επενδυτική τραπεζική. Ορισμένοι μεγάλοι «παίκτες» του τραπεζικού κλάδου, όπως η Deutsche Bank και η Barclays, έχουν ήδη αρχίσει τις απολύσεις και άφησαν να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές.

Σε κάθε περίπτωση, η αβεβαιότητα στον κλάδο είναι διάχυτη: «οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπαίνουν στο 2024 με κερδοφορία και κεφαλαιακή ισχύ σε υψηλά τουλάχιστον δεκαετίας, κι όμως αυτό δεν αντανακλάται στο ευρύτερο περιβάλλον», δήλωσε ο Philip Richards, αναλυτής του Bloomberg Intelligence.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Η «ακτινογραφία» των τραπεζικών αποτελεσμάτων στο 9μηνο του 2023

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Έρχεται νέα έκρηξη κερδών λόγω υψηλών επιτοκίων

Ευχή και κατάρα τα υψηλά επιτόκια – Τι φέρνουν για τον χρηματοοικονομικό τομέα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News