BUSINESS & FINANCE

Τραπεζική «προσγείωση» στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε σήμερα κατά 2,28%

Τραπεζική «προσγείωση» στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ισχυρές πιέσεις, οι οποίες απείλησαν το κεκτημένο των 800 μονάδων, δέχθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τραπεζικό δείκτη να αναδεικνύεται σε αρνητικό «πρωταγωνιστή» και να διορθώνει στο -4%.

Η «εικόνα» στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών αποδίδεται εν πολλοίς στο γεγονός ότι οι πρώτες ημέρες του 2021 δεν εξελίσσονται, όπως ακριβώς ανέμεναν οι αναλυτές, με αποτέλεσμα προς ώρας να απουσιάζει η «πειστική» ανοδική τάση και να τίθενται εν αμφιβόλω τα κέρδη του τελευταίου διμήνου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε σήμερα κατά 2,28% και διαμορφώθηκε στις 800,56 μονάδες, με το τόξο των συναλλαγών να εκτείνεται σε 19 μονάδες -χαμηλό ημέρας 798 μονάδες, υψηλό ημέρας 817 μονάδες. 

Μάλιστα, σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (819 μονάδες), ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης έχασε σχεδόν 19 μονάδες, δείγμα της αρνητικής επενδυτικής τάσης, η οποία παρατηρείται και στα διεθνή χρηματιστήρια (στο -0,80% ο Stoxx 600).

Οι επενδυτές, άλλωστε, ανέμεναν μεγαλύτερη πρόοδο στον ρυθμό εμβολιασμού των πολιτών, ενώ την ίδια ώρα προβληματισμός επικρατεί κι από το παρατεταμένο «λουκέτο» στον λιανεμπόριο, κάτι το οποίο επηρεάζει δυσμενώς το ευρύτερο οικονομικό κλίμα. 

Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν σχεδόν βέβαιη τη διατήρηση των αρνητικών ρυθμών μεταβολής του ΑΕΠ και κατά τους πρώτους μήνες του 2021, γεγονός το οποίο σημαίνει επί της ουσίας την απώλεια ενός ακόμη τριμήνου, με συνέπεια το «ψαλίδισμα» των προσδοκιών για την αναπτυξιακή δυναμική του νέου έτους.

«Έχασε» τα 2 ευρώ η Εθνική Τράπεζα

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων ετέθησαν οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες βρέθηκαν στο στόχαστρο των πωλητών, παρά την επιβεβαίωση των θετικών προοπτικών εντός του 2021 από μια σειρά διεθνών επενδυτικών οίκων. Ενδεικτικά, ο κλαδικός δείκτης υποχώρησε κατά 4% και διολίσθησε κάτω από το όριο των 500 μονάδων και συγκεκριμένα, στις 481 μονάδες.

Σημαντικές πιέσεις παρατηρήθηκαν -μεταξύ άλλων- στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία «έχασε» το όριο των 2 ευρώ, εν μέσω των αντικρουόμενων πληροφοριών για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund CVC. Την ίδια ώρα, στο 6% έφθασαν οι απώλειες και για τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -4,97% 0,841 ευρώ
  • Attica Bank -4,54% 0,221 ευρώ
  • Eurobank -1,63% 0,5898 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -5,41% 1,977 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -6,08% 1,174 ευρώ

«Κόκκινο» το ταμπλό

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές διατήρησαν τον έλεγχο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, προχωρώντας σε ρευστοποιήσεις σ’ όλο το μήκος και το πλάτος του χρηματιστηριακού ταμπλό. Οι σημαντικότερες πιέσεις, πέραν των τραπεζών, αφορούσαν τις μετοχές των Ελλάκτωρ (-4,95%), Viohalco (-3,40%), ΕΛΠΕ (-2,89%), ΟΤΕ (-2,40%) και ΕΧΑΕ (-3,50%).

Συνολικά, 28 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 84 μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, ενώ 12 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανήλθε στα 53,5 ευρώ, με τον τζίρο να κυμαίνεται στα 64 εκατ. ευρώ.

Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά τζίρο

  • Εθνική Τράπεζα -5,50% 10,3 εκατ. ευρώ
  • Alpha Bank -4,81% 9,1 εκατ. ευρώ
  • ΟΤΕ -2,40% 5,8 εκατ. ευρώ
  • Τέρνα Ενεργειακή -2,03% 3,6 εκατ. ευρώ
  • ΟΠΑΠ -0,45% 3,5 εκατ. ευρώ

Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά τζίρο

  • Alpha Bank -4,97% 11,3 εκατ. μετοχές
  • Eurobank -1,63% 7 εκατ. μετοχές
  • ΜΙΓ -6,28% 5,9 εκατ. μετοχές
  • Εθνική Τράπεζα -5,41% 5,5 εκατ. μετοχές
  • Τρ. Πειραιώς 6,08% 1,7 εκατ. μετοχές

«Νικητής» η μεταβλητότητα

Όπως διαφάνηκε κι από την προηγούμενη εβδομάδα, η έλευση του 2021 συνοδεύεται από αρκετές δόσεις μεταβλητότητας. Προς το παρόν, η ελληνική αγορά μοιάζει εγκλωβισμένη εντός του εύρους των 800 – 820 μονάδων, επιδεικνύοντας αδυναμία διάσπασης των 820 – 825 μονάδων, κάτι το οποίο θα μας οδηγούσε στο επόμενο τεχνικό σημείο, αυτό των 840 – 850 μονάδων.

«Το 2021 εκτιμούμε ότι θα είναι μια ακόμα θετική χρονιά για τις αγορές. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν θεωρούμε ότι θα είναι μια εύκολη και χωρίς “πισωγυρίσματα” διαδρομή, αλλά αποκλείουμε το σενάριο να έχουμε μια χρονιά όπου η μεταβλητότητα θα βρεθεί στα επίπεδα του 2020» επισημαίνει ο Χρήστος Αλωνιστιώτης, senior portofolio manager στην XSpot Wealth.

Η διατήρηση των περιοριστικών μέτρων, ο αργός ρυθμός εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, η μικτή εικόνα της ελληνικής οικονομίας και οι καθυστερήσεις σε ορισμένες βασικές εταιρικές εξελίξεις (π.χ. πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, διαγωνισμός για την Εγνατία Οδό) αποτελούν μερικούς από τους παράγοντες, οι οποίοι κρατούν πίσω την αγορά.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, από τις πρώτες ημέρες του 2021 παρατηρούμε ορισμένους κλάδους, οι οποίοι υπεραποδίδουν έναντι του Γενικού Δείκτη. Πρόκειται για το τεράστιο κεφαλαιακό rotation προς τις εταιρείες με «πράσινο» περιβαλλοντικό αποτύπωμα. «Οι εισροές αυτές είναι τεράστιες και δημιουργούν από μόνες τους ένα θετικό επενδυτικό momentum για ολόκληρη την αγορά» εξηγεί ο κ. Αλωνιστιώτης. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News