BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Σε δοκιμασία οι 800 μονάδες

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,87%

Χρηματιστήριο: Σε δοκιμασία οι 800 μονάδες

Διαστάσεις φαίνεται ότι προσλαμβάνει η καθοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο καλείται να υπερασπιστεί το τεχνικό όριο των 800 – 805 μονάδων, προκειμένου να μην βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Με τον κορωνοϊό να εξακολουθεί να απειλεί την οικονομία και τις προοπτικές να μην έχουν βελτιωθεί, όπως προσδοκούσε η αγορά, ο Γενικός Δείκτης δέχεται από το πρωί αξιοσημείωτες πιέσεις, θέτοντας σε δοκιμασία τα κεκτημένα των τελευταίων δύο μηνών. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.45), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,87% και διαμορφώνεται στις 803 μονάδες, με το τόξο των συναλλαγών να εκτείνεται σε 15 μονάδες -χαμηλό ημέρας 802 μονάδες, υψηλό ημέρας 817 μονάδες. 

Μάλιστα, σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (819 μονάδες), ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης ήδη χάνει 16 μονάδες, δείγμα της αρνητικής επενδυτικής τάσης, η οποία παρατηρείται και στα διεθνή χρηματιστήρια.

Οι επενδυτές, άλλωστε, ανέμεναν μεγαλύτερη πρόοδο στον ρυθμό εμβολιασμού των πολιτών, ενώ την ίδια ώρα προβληματισμός επικρατεί κι από το παρατεταμένο «λουκέτο» στον λιανεμπόριο, κάτι το οποίο επηρεάζει δυσμενώς το ευρύτερο οικονομικό κλίμα. 

Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν σχεδόν βέβαιη τη διατήρηση των αρνητικών ρυθμών μεταβολής του ΑΕΠ και κατά τους πρώτους μήνες του 2021, γεγονός το οποίο σημαίνει επί της ουσίας την απώλεια ενός ακόμη τριμήνου, με συνέπεια το «ψαλίδισμα» των προσδοκιών για την αναπτυξιακή δυναμική του νέου έτους.

Στο επίκεντρο η Εθνική Τράπεζα

Οι διορθωτικές κινήσεις, όπως είναι εύλογο, εστιάζουν κατά κύριο λόγο στις τράπεζες, οι οποίες αποτέλεσαν τον «πρωταγωνιστή» του ράλι στο τελευταίο δίμηνο του 2020. Ενδεικτικά, ο κλαδικός δείκτης υποχωρεί κατά 3,35% και διολισθαίνει κάτω από το όριο των 500 μονάδων και συγκεκριμένα, στις 484 μονάδες.

Οι μεγαλύτερες πιέσεις παρατηρούνται στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία δοκιμάζει το όριο των 2 ευρώ, εν μέσω των αντικρουόμενων πληροφοριών για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund CVC. Την ίδια ώρα, κοντά στο 4% καθορίζονται οι απώλειες και για τη μετοχή της Alpha Bank. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -3,84% 0,851 ευρώ
  • Attica Bank -3,02% 0,2245 ευρώ
  • Eurobank -2,43% 0,585 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -4,26% 2,001 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -3,44% 1,207 ευρώ

«Κόκκινο» το ταμπλό

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές έχουν αναλάβει από το πρωί τα ηνία, προχωρώντας σε ρευστοποιήσεις σ’ όλο το μήκος και το πλάτος του χρηματιστηριακού ταμπλό. Οι σημαντικότερες πιέσεις, πέραν των τραπεζών, αφορούν τις μετοχές των Viohalco (-3,95%), ΕΛΠΕ (-3,23%), Ελλάκτωρ (-2,55%) και ΕΧΑΕ (-2,50%).

Συνολικά, αυτή τη στιγμή (14.45), 20 μετοχές κινούνται ανοδικά, 85 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 53,6 ευρώ, με τον τζίρο να διαμορφώνετα στα 34 εκατ. ευρώ.

«Νικητής» η μεταβλητότητα

Όπως διαφάνηκε κι από την προηγούμενη εβδομάδα, η έλευση του 2021 συνοδεύεται από αρκετές δόσεις μεταβλητότητας. Προς το παρόν, η ελληνική αγορά μοιάζει εγκλωβισμένη εντός του εύρους των 800 – 820 μονάδων, επιδεικνύοντας αδυναμία διάσπασης των 820 – 825 μονάδων, κάτι το οποίο θα μας οδηγούσε στο επόμενο τεχνικό σημείο, αυτό των 840 – 850 μονάδων.

«Το 2021 εκτιμούμε ότι θα είναι μια ακόμα θετική χρονιά για τις αγορές. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν θεωρούμε ότι θα είναι μια εύκολη και χωρίς “πισωγυρίσματα” διαδρομή, αλλά αποκλείουμε το σενάριο να έχουμε μια χρονιά όπου η μεταβλητότητα θα βρεθεί στα επίπεδα του 2020» επισημαίνει ο Χρήστος Αλωνιστιώτης, senior portofolio manager στην XSpot Wealth.

Η διατήρηση των περιοριστικών μέτρων, ο αργός ρυθμός εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, η μικτή εικόνα της ελληνικής οικονομίας και οι καθυστερήσεις σε ορισμένες βασικές εταιρικές εξελίξεις (π.χ. πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, διαγωνισμός για την Εγνατία Οδό) αποτελούν μερικούς από τους παράγοντες, οι οποίοι κρατούν πίσω την αγορά.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, από τις πρώτες ημέρες του 2021 παρατηρούμε ορισμένους κλάδους, οι οποίοι υπεραποδίδουν έναντι του Γενικού Δείκτη. Πρόκειται για το τεράστιο κεφαλαιακό rotation προς τις εταιρείες με «πράσινο» περιβαλλοντικό αποτύπωμα. «Οι εισροές αυτές είναι τεράστιες και δημιουργούν από μόνες τους ένα θετικό επενδυτικό momentum για ολόκληρη την αγορά» εξηγεί ο κ. Αλωνιστιώτης. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News