BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Προσπαθεί να «χτίσει» πάνω στις 820 μονάδες

Υψηλός ο τζίρος των συναλλαγών

Φωτ. Intimenews

Σταθερά άνω των 820 μονάδων συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιχειρεί να «χτίσει» μαξιλάρι ασφαλείας και να διασπάσει πειστικά το τεχνικό σημείο, το οποίο ενδεχομένως μεσοπρόθεσμα θα «ξεκλειδώσει» και τις 850 μονάδες.

Κύριο μοχλό κίνησης της σημερινής συνεδρίασης αποτελούν οι διεθνείς εξελίξεις και δη, η τριπλή επικράτηση των Δημοκρατικών σε Λευκό Οίκο, Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία προλειαίνει το έδαφος για μία «επιθετικότερη» δημοσιονομική στήριξη.

Υπό αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης, στο μέσο της σημερινής συνεδρίασης, καταγράφει άνοδο κατά 1,18% και διαμορφώνεται στις 823,34 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 10 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (σ.σ. μεσολάβησε η αργία των Θεοφανείων).

Το τόξο των διακυμάνσεων εκτείνεται σε 11 μονάδες -με χαμηλό ημέρας το 816 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 827 μονάδες- ενώ ιδιαίτερα υψηλός εμφανίζεται ο τζίρος, ο οποίος κυμαίνεται στα 43 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο θεωρείται αναμενόμενο μετά και την τυπική λήξη της εορταστικής περιόδου.

Τα καύσιμα του Γ.Δ., όπως προαναφέρθηκε, προέρχονται κατά κύριο λόγο από το εξωτερικό, με τις διεθνείς αγορές να κινούνται σε θετικό έδαφος, καθώς οι επενδυτές προεξοφλουν νέα δημοσιονομική τόνωση, με στόχο την στήριξη της ασθμαίνουσας οικονομίας, η οποία εξακολουθεί να ταλανίζεται από τα περιοριστικά μέτρα του κορωνοϊού.

Έχασαν την αρχική ορμή οι τράπεζες

Επισρέφοντας στα καθ’ ημάς, ο τραπεζικός κλάδος, παρά το θετικό ξεκίνημα το οποίο ξεπέρασε το +2,50%, αυτή την στιγμή κινείται σχεδόν σταθεροποιητικά, ενισχυόμενος κατά 0,85% στις 515 μονάδες. Μάλιστα, αντίστοιχη πορεία εμφανίζουν και οι μετοχές των Εθνική Τράπεζα και Τρ. Πειραιώς, οι οποίες από το +3% βρίσκονται στο +1% και στο +1,60%, αντίστοιχα.

  • Alpha Bank +1,43% 0,9332 ευρώ
  • Attica Bank +0,43% 0,232 ευρώ
  • Eurobank -0,17% 0,5962 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +1,01% 2,192 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς +1,60% 1,27 ευρώ

Ξεχωρίζουν οι ενεργειακές

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές εξακολουθούν να ελέγχουν τις συναλλαγματικές κινήσεις, με τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Ενδεικτικά, η μετοχή της Motor Oil καταγράφει άνοδο κατά 5,58%, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή κατά 4,51% και η μετοχή των ΕΛΠΕ κατά 3,87%. Κατά 2,24% ενισχύεται και η μετοχή της Viohalco.

Συνολικά, αυτή την ώρα (14.00), 63 μετοχές κινούνται ανοδικά, 32 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ 23 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται στα 54,4 δισ. ευρώ.

Η μεσοπρόθεσμη τάση

Το ελληνικό χρηματιστήριο, σύμφωνα με τις αναλύσεις των ειδικών, έχει ως μεγάλο στόχο του 2021 την επαναπροσέγγιση των 948 μονάδων, δηλαδή του υψηλότερου σημείου των τελευταίων 12 μηνών. Μια τέτοια εξέλιξη θα ξεκλειδώσει και την κίνηση προς τις 1.000 μονάδες, οι οποίες αποτελούν την απώτερη επιδίωξη των επενδυτών. Το παραπάνω αισιόδοξο σενάριο υποστηρίζεται, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας (διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ) από την εκτίμηση ότι η διαδικασία των εμβολιασμών θα ακολουθήσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και θα επιτρέψει την άρση των περιορισμών, ώστε να είναι εφικτή η επάνοδος της οικονομίας στην κανονικότητα.

Στο θετικό σενάριο, όπως έχουμε ξαναγράψει, συμβάλλει επιπλέον τόσο η εισροή των 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και η σταδιακή εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, με μεγαλύτερο στοίχημα αυτό της Τράπεζας Πειραιώς. Από την άλλη πλευρά, η διαρκής παράταση του lockdown στέλνει το μήνυμα ότι η υγειονομική κρίση είναι παρούσα και θα συνεχίσει να υπαγορεύει δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες θα προκαλούν αναταράξεις στην οικονομική δραστηριότητα. 

Υπό αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τζάνας εκτιμά ότι το Χ.Α. θα κινηθεί με αυξημένη μεταβλητότητα το επόμενο διάστημα, καθώς η αναντιστοιχία των δυσμενών ακόμη συνθηκών στην οικονομία και των υψηλών προσδοκιών ταχείας επανεκκίνησής της θα οδηγήσουν στον επαναπροσδιορισμό των επενδυτικών κινήσεων. Χωρίς ωστόσο, να αναιρείται η βασική εκτίμηση ότι η ανοδική κίνηση θα επανέλθει, ιδίως όταν αρχίσουν να εκταμιεύονται τα πρώτα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Επί του παρόντος, καταλήγει ο κ. Τζάνας, η συσσώρευση είναι το πιθανότερο σενάριο με την περιοχή των 800 μονάδων να αποτελεί το κοντινότερο όριο στήριξης για το Γ.Δ. και τις 840 μονάδες το κοντινότερο όριο αντίστασης

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News