BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Motor Oil και Tέρνα «κράτησαν» τον Γ.Δ. στις 820 μονάδες

Ο Γ.Δ. παρουσίασε κέρδη της τάξης του 0,79%

Χρηματιστήριο: Motor Oil και Tέρνα «κράτησαν» τον Γ.Δ. στις 820 μονάδες

Οριακά πάνω από τις 820 μονάδες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να διασπάσει -έστω και δύσκολα- το τεχνικό σημείο, χάρη στη σημαντική στήριξη από τον κλάδο της ενέργειας, ο οποίος αντιστάθμισε τις πιέσεις στον τραπεζικό δείκτη.

Ο Γενικός Δείκτης, συγκεκριμένα, παρουσίασε κέρδη της τάξης του 0,79% και διαμορφώθηκε στις 820,03 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (σ.σ. μεσολάβησε η αργία των Θεοφανείων).

Μάλιστα, ενδοσυνεδριακά, η άνοδος ξεπέρασε ακόμη και τις 13 μονάδες. Όμως, προς το τέλος της ημέρας εκδηλώθηκαν ορισμένες αντιστάσεις, οι οποίες συνδέονται και με το όριο των 820 μονάδων, με αποτέλεσμα να υπάρξει άμβλυνση της ανοδικής τάσης.

Το τόξο των διακυμάνσεων ανήλθε σε 11 μονάδες -με χαμηλό ημέρας το 816 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 827 μονάδες- ενώ ιδιαίτερα υψηλός αποδείχθηκε ο τζίρος, ο οποίος κυμάνθηκε στα 85 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο θεωρούταν αναμενόμενο μετά και την τυπική λήξη της εορταστικής περιόδου.

Κύριο μοχλό της σημερινής κίνησης αποτέλεσαν οι διεθνείς εξελίξεις και δη, η τριπλή επικράτηση των Δημοκρατικών σε Λευκό Οίκο, Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία προλειαίνει το έδαφος για μία «επιθετικότερη» δημοσιονομική στήριξη.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι οι διεθνείς αγορές προσεγγίζουν εκ νέου τα ιστορικά υψηλά, καθώς οι επενδυτές προεξοφλουν ένα νέο «γενναίο» πρόγραμμα δημοσίων δαπανών, με στόχο την στήριξη της ασθμαίνουσας οικονομίας, η οποία εξακολουθεί να ταλανίζεται από τα περιοριστικά μέτρα του κορωνοϊού.

«Βαρίδια» στις τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, από την πλευρά του, παρά το θετικό ξεκίνημα το οποίο ξεπέρασε το +2,50%, έκλεισε σε αρνητικό επίπεδο, διολισθαίνοντας κατά 1,15% στις 505 μονάδες. Μάλιστα, αντίστοιχη πορεία διέγραψαν και οι μετοχές των Εθνικής Τράπεζας και Τρ. Πειραιώς, οι οποίες από το +3% έκλεισαν με οριακές απώλειες.

  • Alpha Bank -1,74% 0,904 ευρώ
  • Attica Bank -1,30% 0,228 ευρώ
  • Eurobank -1,07% 0,5908 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,41% 2,16 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -0,48% 1,244 ευρώ

Άλμα για τις ενεργειακές

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές διατήρησαν τον έλεγχο των συναλλαγματικών κινήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, με τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, χάρη και στην εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου σε υψηλό 11 μηνών.

Ενδεικτικά, η μετοχή της Motor Oil κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο κατά 7,96%, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή σημείωσε κέρδη κατά 5,23% και η μετοχή των ΕΛΠΕ αυξήθηκε κατά 4,05%. Κατά 3,08% ενισχύεται και η μετοχή της Viohalco.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ διολίσθησε κατά 2,38%, μετά το αίτημα του fund Invesco, το οποίο ελέγχει το 5% της εισηγμένες, για αναβολή της σημερινής κρίσιμης Γενικής Συνέλευσης, η οποία τελικά θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιανουαρίου.

Συνολικά, 57 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 53 μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, ενώ 18 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 54,6 δισ. ευρώ.

Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις ανά τζίρο

  • ΟΤΕ -1,11 12,6 εκατ. ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,41% 10,3 εκατ. ευρώ
  • Alpha Bank -1,74% 9,6 εκατ. ευρώ
  • Τέρνα Ενεργειακή +5,23% 7,7 εκατ. ευρώ
  • Motor Oil +7,96% 7,5 εκατ. ευρώ

Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις ανά όγκο

  • ΜΙΓ +14,62% 11,7 εκατ. τεμάχια
  • Alpha Bank -1,74% 10,4 εκατ. τεμάχια
  • Eurobank -1,07% 9,2 εκατ. τεμάχια
  • Εθνική Τράπεζα -0,41% 4,7 εκατ. τεμάχια
  • Τρ. Πειραιώς -0,48% 2,4 εκατ. τεμάχια

Η μεσοπρόθεσμη τάση

Το ελληνικό χρηματιστήριο, σύμφωνα με τις αναλύσεις των ειδικών, έχει ως μεγάλο στόχο του 2021 την επαναπροσέγγιση των 948 μονάδων, δηλαδή του υψηλότερου σημείου των τελευταίων 12 μηνών. Μια τέτοια εξέλιξη θα ξεκλειδώσει και την κίνηση προς τις 1.000 μονάδες, οι οποίες αποτελούν την απώτερη επιδίωξη των επενδυτών. Το παραπάνω αισιόδοξο σενάριο υποστηρίζεται, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας (διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ) από την εκτίμηση ότι η διαδικασία των εμβολιασμών θα ακολουθήσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και θα επιτρέψει την άρση των περιορισμών, ώστε να είναι εφικτή η επάνοδος της οικονομίας στην κανονικότητα.

Στο θετικό σενάριο, όπως έχουμε ξαναγράψει, συμβάλλει επιπλέον τόσο η εισροή των 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και η σταδιακή εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, με μεγαλύτερο στοίχημα αυτό της Τράπεζας Πειραιώς. Από την άλλη πλευρά, η διαρκής παράταση του lockdown στέλνει το μήνυμα ότι η υγειονομική κρίση είναι παρούσα και θα συνεχίσει να υπαγορεύει δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες θα προκαλούν αναταράξεις στην οικονομική δραστηριότητα. 

Υπό αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τζάνας εκτιμά ότι το Χ.Α. θα κινηθεί με αυξημένη μεταβλητότητα το επόμενο διάστημα, καθώς η αναντιστοιχία των δυσμενών ακόμη συνθηκών στην οικονομία και των υψηλών προσδοκιών ταχείας επανεκκίνησής της θα οδηγήσουν στον επαναπροσδιορισμό των επενδυτικών κινήσεων. Χωρίς ωστόσο, να αναιρείται η βασική εκτίμηση ότι η ανοδική κίνηση θα επανέλθει, ιδίως όταν αρχίσουν να εκταμιεύονται τα πρώτα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Επί του παρόντος, καταλήγει ο κ. Τζάνας, η συσσώρευση είναι το πιθανότερο σενάριο με την περιοχή των 800 μονάδων να αποτελεί το κοντινότερο όριο στήριξης για το Γ.Δ. και τις 840 μονάδες το κοντινότερο όριο αντίστασης

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News