BUSINESS & FINANCE

Τι έκανε το Χρηματιστήριο στην «πρεμιέρα» του 2021

Ο Γ.Δ. διέσπασε το τεχνικό σημείο των 820 μονάδων

Τι έκανε το Χρηματιστήριο στην «πρεμιέρα» του 2021

Με το «δεξί» εισήλθε στο νέο έτος το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές έδειξαν διάθεση να διευρύνουν τα κεκτημένα του τελευταίου διμήνου, παρά τη μερική επιφυλακτικότητα η οποία εκδηλώθηκε ενδοσυνεδριακά στον κλάδο των τραπεζών, με αφορμή την άσκηση των CoCos (μετατρέψιμες ομολογίες) στην Τράπεζα Πειραιώς.

Ο Γενικός Δείκτης, συγκεκριμένα, παρουσίασε κέρδη της τάξης του 1,64%  και διαμορφώθηκε στις 822,22 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 812 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 824 μονάδες. Μάλιστα, σε σχέση με το κλείσιμο της τελευταίας ημέρας του 2020 (808,99 μονάδες), ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης κέρδισε 13 μονάδες, δείγμα του θετικού κλίματος. 

Μεγάλος στόχος του 2021 είναι η ανάκτηση όλων των απωλειών της πανδημικής κρίσης και η προσέγγιση των 948 μονάδων, δηλαδή του υψηλότερου σημείου του 2020. Μέχρι τότε, όμως, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, οι επενδυτές εστιάζουν στη διάσπαση των 820-825 μονάδων, η οποία εφόσον επιτευχθεί θα ανοίξει τον δρόμο προς τις 850 μονάδες -το επόμενο τεχνικό σημείο του Γενικού Δείκτη.

Η εκ νέου δραστηριοποίηση των ξένων long επενδυτών συνιστά παράγοντας – κλειδί για τη διακύμανση της Λεωφόρου Αθηνών, καθώς σ’ αυτούς είχε εδραστεί και το ράλι – ρεκόρ του Νοεμβρίου (+30%). Σε κάθε περίπτωση, μια πιο ξεκάθαρη «εικόνα» για το τι πρόκειται να συμβεί εντός του Ιανουαρίου, δηλαδή ποια τάση θα ακολουθήσει ο Γ.Δ., θα έχουμε μετά την αργία των Θεοφανείων, η οποία θα σηματοδοτήσει και το τέλος της εορταστικής περιόδου.

Πιέσεις στην Τρ. Πειραιώς

Ο κλάδος των τραπεζών, ανεβάζοντας στροφές την τελευταία ώρα της ημέρας, κατάφερε -έστω και δύσκολα- να ακολουθήσει το θετικό κλίμα της αγοράς, με αποτέλεσμα να παρουσιάσει κέρδη της τάξης του 1,35% και να διαμορφωθεί στις 526 μονάδες. Μεγάλη ώθηση έλαβε από τη μετοχή της Eurobank, η οποία ενισχύθηκε κοντά στο +5%, χάρη στη θετική αξιολόγηση από την JP Morgan.

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, «μονοπώλησε» η μετοχη της Τρ. Πειραιώς, η οποία ενδοσυνεδριακά έφθασε έως και το -7%, ως απόρροια της άσκησης των CoCos ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ. Προς το τέλος της συνεδρίασης, οι πιέσεις αμβλύνθηκαν, με αποτέλεσμα η μετοχή να υποχωρήσει κατά 4,54% στο 1,241 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,04% 0,9538 ευρώ
  • Attica Bank 0% 0,234 ευρώ
  • Eurobank +4,91% 0,607 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +0,49% 2,272 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -4,54% 1,241 ευρώ

Οι διευρυμένες πιέσεις στην Τρ. Πειραιώς, όπως προαναφέρθηκε, συνδέονται άρρηκτα με τη σημερινή άσκηση των CoCos (μετατρέψιμες ομολογίες), ύψους 2,3 δισ. ευρώ, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), εξέλιξη η οποία θα καταστήσει το ελληνικό δημόσιο βασικό μέτοχο, με ποσοστό άνω του 60%. Συνολικά θα εκδοθούν 394,4 εκατ. μετοχές, οι οποίες θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες 436,6 εκατ. μετοχές. Η έκδοση των νέων μετοχών θα πραγματοποιηθεί χωρίς αλλαγές στης ονομαστική αξία, ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης στο 1,08 δισ. ευρώ.

Νέο ρεκόρ για τη Mytilineos

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές έδειξαν ευθύς εξαρχής ότι έχουν το πάνω χέρι, με τη μετοχή της Mytilineoς να παρουσιάζει κέρδη κατά 3,95% και να κλείνει στα 12,37 ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου τουλάχιστον ενός έτους. Κατά 3,33% ενισχύθηκε και η μετοχή των ΕΛΠΕ, ενώ στο +3,49% βρέθηκε η μετοχή του Τιτάνα.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος (-2,14%) εν όψει των μετοχικών εξελίξεων και της έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 7 Ιανουαρίου. Βέβαια, δεν αποκλείεται να υποβληθεί αίτημα αναβολής της Γ.Σ. από το fund Invesco, το οποίο ελέγχει το 5% των μετοχών.

Συνολικά, 76 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 36 μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, ενώ 25 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 54,6 δισ. ευρώ, ενώ ο σημερινός τζίρος κυμάνθηκε στα 74 εκατ. ευρώ.

Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις ανά τζίρο

  • Εθνική Τράπεζα +0,49% 7,1 εκατ. ευρώ
  • Alpha Bank -0,04% 7 εκατ. ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -4,54% 6,8 εκατ. ευρώ
  • ΟΤΕ +1,59% 6,7 εκατ. ευρώ
  • Eurobank +4,91% 5,4 εκατ. ευρώ

Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις ανά όγκο

  • Eurobank +4,91% 9 εκατ. τεμάχια
  • Alpha Bank -0,04% 7,3 εκατ. τεμάχια
  • Τρ. Πειραιώς -4,54% 5,4 εκατ. τεμάχια
  • ΜΙΓ +8,42% 4,4 εκατ. τεμάχια
  • Εθνική Τράπεζα +0,41% 3,1 εκατ. τεμάχια

Οι στόχοι του 2021

To Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά απ’ ένα περιπετειώδες 12μηνο θέλει να διατηρήσει το ανοδικό momentum του τελευταίου διμήνου (Νοέμβριος-Δεκέμβριος) και να προσεγγίσει εκ νέου τα υψηλά του 2020 (949 μονάδες), τα οποία αποτελούν και το μεγάλο στοίχημα της νέας χρονιάς. Άλλωστε, κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα εβδομάδων, ο Γενικός Δείκτης έχει καταφέρει να ενισχυθεί κατά τουλάχιστον 30%.

Η σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα, οι προσδοκίες για ισχυρή ανάκαμψη, η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, η εισροή 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα κυοφορούμενα εταιρικά deals αποτελούν βασικούς παράγοντες επίτευξης της ανοδικής κίνησης του Γενικού Δείκτη. Φυσικά, οποιαδήποτε οπισθοχώρηση ή κωλυσιεργία ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την πορεία της Λεωφόρου Αθηνών, η οποία έχει καταστεί ιδιαιτέρως ευαίσθητη στις αρνητικές ειδήσεις. 

Σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και η τοποθέτηση των ξένων επενδυτών, οι οποίοι στήριξαν σε μεγάλο βαθμό το ράλι – ρεκόρ του Νοεμβρίου. Οι αναλυτές θεωρούν ότι οι long επενδυτές αναμένεται να δραστηριοποιηθούν εκ νέου εντός των πρώτων εβδομάδων του Ιανουαρίου, παρέχοντας νέα ώθηση στον Γενικό Δείκτη. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν αποκλείεται να επανέλθουν η συσσώρευση και η στασιμότητα, εξέλιξη η οποία θα περιορίσει σημαντικά τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς μέσα στο νέο έτος.

Το μονο σίγουρο είναι ότι μετά από το εξόχως ευμετάβλητο και ταραχώδες 2020, μας περιμένει ένα εξίσου συναρπαστικό 2021, εντός του οποίου ευελπιστούμε ότι ο Γενικός Δείκτης θα αποφύγει τις ατραπούς και θα ακολουθήσει το μονοπάτι προς την σταθερότητα, την ανάπτυξη και την κερδοφορία, κλείνοντας οριστικά τον κύκλο της συσσώρευσης και της αβεβαιμότητας, ο οποίος μας στοίχισε πάνω από 7 δισ. ευρώ. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News