BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Τελευταία στροφή πριν το 2021

Χρηματιστήριο: Τελευταία στροφή πριν το 2021

Με οριακές μεταβολές και χαμηλή συναλλαγματική δραστηριότητα ξεκίνησε η τελευταία συνεδρίαση του έτους για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ετοιμάζεται να αποχαιρετίσει το 2020 με σωρευτικές απώλειες της τάξης του 11%.

Έχοντας καταφέρει να διασπάσει το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, το οποίο αποτελεί και υψηλό 10 μηνών, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης στρέφει την προσοχή του στο επόμενο έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει ένα ισχυρό rebound. Σ’ αυτό συνηγορούν άλλωστε, και οι περισσότερες προβλέψεις των διεθνών επενδυτικών οίκων.

Η σημερινή, τελευταία συνεδρίαση του 2020 φαντάζει περισσότερο διαδικαστική και λιγότερο ουσιαστική, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον, από τα πρώτα λεπτά, εμφανίζεται εξαιρετικά μειωμένο, ένεκα της εορταστικής περιόδου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακές απώλειες της τάξης του 0,15% και διαμορφώνεται στις 807 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να μην ξεπερνάει τα 3 εκατ. ευρώ και τον όγκο να περιορίζεται κάτω του 1 εκατ. τεμαχίων.

Το τόξο των σημερινών διακυμάνσεων εκτείνεται σε μόλις τέσσερις μονάδες -χαμηλό ημέρας οι 804 μονάδες, υψηλό ημέρας οι 808 μονάδες- με την ελληνική αγορά να χάνει περίπου δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης.

Όπως είναι φυσικό, κατά την τελευταία συνεδρίαση του έτους, οι επενδυτές αποφεύγουν τα όποια ρίσκα και επιχειρούν να κατοχυρώσουν τα κεκτημένα του τελευταίου διμήνου, το οποίο έδωσε ένα οριστικό τέλος στην πολύμηνη συσσώρευση.

Τραπεζική αδράνεια

Από το κλίμα αδράνειας δεν γλιτώνει ούτε ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος κινείται σταθεροποιητικά στις 515 μονάδες, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να εστιάζει στη μετοχή της Eurobank, η οποία υποχωρεί κατά 1,50%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,21% 0,948 ευρώ
  • Attica Bank +1,94% 0,236 ευρώ
  • Eurobank -1,50% 0,57 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,49% 2,243 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -0,12% 1,275 ευρώ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το εξασθενημένο επενδυτικό ενδιαφέρον έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση δυνάμεων, μη ικανών να αλλάξουν δραματικά την κατάσταση των τελευταίων ημερών. 

Ενδεικτικά, η μετοχή της Coca – Cola υποχωρεί κατά 1,30%, του Τιτάνα κατά 0,85%, του ΟΛΠ κατά 0,81% και της Aegean κατά 0,80%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Jumbo ενισχύεται κατά 0,85% και του ΑΔΜΗΕ κατά 0,75%.

Συνολικά, μέχρι αυτή τη στιγμή (11.00), 33 μετοχές κινούνται ανοδικά, 20 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ 11 παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 53,7 δισ. ευρώ.

Ο απολογισμός του 2020

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως προαναφέραμε, ετοιμάζεται να ρίξει τίτλους τέλους σ’ ένα χρηματιστηριακό έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου είδαμε σχεδόν τα πάντα: Από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών (948 μονάδες) έως τη βιαιότερη και πιο απότομη βουτιά των τελευταίων δεκαετίων. Κι από την πολύμηνη συσσώρευση και στασιμότητα έως τα κέρδη – ρεκόρ του Νοεμβρίου και το μακροβιότερο ανοδικό σερί. 
 
Και όλα αυτά μέσα σε μόλις 12 μήνες, οι οποίοι συνέπεσαν με μία υγειονομική κρίση άνευ προηγουμένου, δύο πανελλαδικά lockdowns, απαγορεύσεις κυκλοφορίας, γεμάτα νοσοκομεία και ανθρώπους “εγκλωβισμένους” στο σπίτι. Ευτυχώς όλα αυτά δείχνουν πως μέσα στους επόμενους μήνες θα τελειώσουν. 

Άλλωστε, η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στην κανονικότητα έχει ήδη αρχίσει, χάρη και στους μαζικούς εμβολιασμούς. Όπως είναι φυσικό, αυτές οι προσδοκίες αντανακλώνται και στη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία ετοιμάζεται για ένα ισχυρό rebound εντός του 2021. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι -χωρίς να συνυπολογίσουμε τη σημερινή συνεδρίαση- σε ετήσιο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης έχει χάσει 11 ποσοστιαίες μονάδες, με αποτέλεσμα από τις 930 μονάδες να έχει υποχωρήσει στις 809 μονάδες. Παράλληλα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει διολισθήσει κατά 15% -από τις 2.322 μονάδες στις 1.936 μονάδες- ενώ ο τραπεζικός κλάδος έχει καταγράψει μείωση κατά 40% -από τις 1.120 μονάδες στις 517 μονάδες.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News