BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Φλερτ με τις 820 μονάδες παρά το -7% στην Τρ. Πειραιώς

Σε υψηλό έτους η μετοχή της Mytilineos

Χρηματιστήριο: Φλερτ με τις 820 μονάδες παρά το -7% στην Τρ. Πειραιώς

Σταθερά ανοδική είναι από το πρωί η τάση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να κάνουν «ποδαρικό» με το δεξί στο νέο έτος, παρά τις πιέσεις στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς εν όψει και της σημερινής άσκησης των CoCos (μετατρέψιμες ομολογίες).

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γενικός Δείκτης, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης, ενισχύεται κατά 1,16% και διαμορφώνεται στις 818,36 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 812 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 824 μονάδες. Μάλιστα, σε σχέση με το κλείσιμο της τελευταίας ημέρας του 2020 (808 μονάδες), ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης κερδίζει σχεδόν 10 μονάδες, δείγμα του θετικού κλίματος. 

Μεγάλος στόχος του 2021 είναι η ανάκτηση όλων των απωλειών της πανδημικής κρίσης και η προσέγγιση των 948 μονάδων, δηλαδή του υψηλότερου σημείου του 2020. Μέχρι τότε, όμως, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, οι επενδυτές ασχολούνται με τη διάσπαση των 820 μονάδων, η οποία εφόσον επιτευχθεί θα ανοίξει τον δρόμο προς τις 850 μονάδες -το επόμενο τεχνικό σημείο του Γενικού Δείκτη.

Η εκ νέου δραστηριοποίηση των ξένων long επενδυτών συνιστά παράγοντας – κλειδί για τη διακύμανση της Λεωφόρου Αθηνών, καθώς σ’ αυτούς είχε εδραστεί και το ράλι – ρεκόρ του Νοεμβρίου (+30%). Σε κάθε περίπτωση, μια πιο ξεκάθαρη «εικόνα» για το τι πρόκειται να συμβεί εντός του Ιανουαρίου, δηλαδή ποια τάση θα ακολουθήσει ο Γ.Δ., θα έχουμε μετά την αργία των Θεοφανείων, η οποία θα σηματοδοτήσει και το τέλος της εορταστικής περιόδου.

Το βλέμμα στην Τρ. Πειραιώς

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης δεν μπορεί να υπολογίσει στην στήριξη των τραπεζών, οι οποίες κινούνται σε σταθεροποιητικά επίπεδα (+0,38%) και διαμορφώνονται στις 520 μονάδες, λόγω των αυξημένων πιέσεων στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +0,04% 0,9546 ευρώ
  • Attica Bank +2,35% 0,2395 ευρώ
  • Eurobank +2,21% 0,5914 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +0,84% 2,28 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -7,15% 1,207 ευρώ

Οι διευρυμένες πιέσεις στην Τρ. Πειραιώς συνδέονται άρρηκτα με τη σημερινή άσκηση των CoCos (μετατρέψιμες ομολογίες), ύψους 2,3 δισ. ευρώ, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), εξέλιξη η οποία θα καταστήσει το ελληνικό δημόσιο βασικό μέτοχο, με ποσοστό άνω του 60%. Συνολικά θα εκδοθούν 394,4 εκατ. μετοχές, οι οποίες θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες 436,6 εκατ. μετοχές. Η έκδοση των νέων μετοχών θα πραγματοποιηθεί χωρίς αλλαγές στης ονομαστική αξία, ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης στο 1,08 δισ. ευρώ.

Νέο ρεκόρ για τη Mytilineos

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές δείχνουν να έχουν το πάνω χέρι, με τη μετοχή της Mytilineoς να παρουσιάζει κέρδη κατά 3,19% και να διαμορφώνεται στα 12,28 ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου τουλάχιστον ενός έτους. Κατά 2,60% ενισχύεται και η μετοχή των ΕΛΠΕ, ενώ στο +3,75% βρίσκεται η μετοχή της Fourlis.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία κινείται σε αρνητικό έδαφος (-1,75%) εν όψει των μετοχικών εξελίξεων και της έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 7 Ιανουαρίου. Βέβαια, δεν αποκλείεται να υποβληθεί αίτημα αναβολής της Γ.Σ. από το fund Invesco, το οποίο ελέγχει το 5% των μετοχών.

Συνολικά, αυτή την στιγμή (14.15), 82 μετοχές κινούνται ανοδικά, 26 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ 20 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται στα 54,4 δισ. ευρώ, ενώ ο σημερινός τζίρος κυμαίνεται στα 39 εκατ. ευρώ.

Οι στόχοι του 2021

To Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά απ’ ένα περιπετειώδες 12μηνο θέλει να διατηρήσει το ανοδικό momentum του τελευταίου διμήνου (Νοέμβριος-Δεκέμβριος) και να προσεγγίσει εκ νέου τα υψηλά του 2020 (949 μονάδες), τα οποία αποτελούν και το μεγάλο στοίχημα της νέας χρονιάς. Άλλωστε, κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα εβδομάδων, ο Γενικός Δείκτης έχει καταφέρει να ενισχυθεί κατά τουλάχιστον 30%.

Η σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα, οι προσδοκίες για ισχυρή ανάκαμψη, η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, η εισροή 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα κυοφορούμενα εταιρικά deals αποτελούν βασικούς παράγοντες επίτευξης της ανοδικής κίνησης του Γενικού Δείκτη. Φυσικά, οποιαδήποτε οπισθοχώρηση ή κωλυσιεργία ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την πορεία της Λεωφόρου Αθηνών, η οποία έχει καταστεί ιδιαιτέρως ευαίσθητη στις αρνητικές ειδήσεις. 

Σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και η τοποθέτηση των ξένων επενδυτών, οι οποίοι στήριξαν σε μεγάλο βαθμό το ράλι – ρεκόρ του Νοεμβρίου. Οι αναλυτές θεωρούν ότι οι long επενδυτές αναμένεται να δραστηριοποιηθούν εκ νέου εντός των πρώτων εβδομάδων του Ιανουαρίου, παρέχοντας νέα ώθηση στον Γενικό Δείκτη. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν αποκλείεται να επανέλθουν η συσσώρευση και η στασιμότητα, εξέλιξη η οποία θα περιορίσει σημαντικά τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς μέσα στο νέο έτος.

Το μονο σίγουρο είναι ότι μετά από το εξόχως ευμετάβλητο και ταραχώδες 2020, μας περιμένει ένα εξίσου συναρπαστικό 2021, εντός του οποίου ευελπιστούμε ότι ο Γενικός Δείκτης θα αποφύγει τις ατραπούς και θα ακολουθήσει το μονοπάτι προς την σταθερότητα, την ανάπτυξη και την κερδοφορία, κλείνοντας οριστικά τον κύκλο της συσσώρευσης και της αβεβαιμότητας, ο οποίος μας στοίχισε πάνω από 7 δισ. ευρώ. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News