BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Συγκρατημένα ανοδικό το ντεμπούτο στο 2021

Χρηματιστήριο: Συγκρατημένα ανοδικό το ντεμπούτο στο 2021

Συγκρατημένα ανοδικό είναι το ντεμπούτο του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο 2021, με τους επενδυτές να ξεκινούν το νέο έτος γεμάτοι προσδοκίες αλλά και επιφυλάξεις, καθώς -οπως απέδειξε το 2020- κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θα συμβεί σε μερικούς μήνες.

Το προηγούμενο έτος μάς αποχαιρέτισε με ζημιά 7,8 δισ. ευρώ και απώλειες της τάξης του 11%, ωστόσο κατά το τελευταίο δίμηνο η άνοδος του Γενικού Δείκτη ξεπέρασε το 30%, θέτοντας τις βάσεις για μια ανοδική εκκίνηση στο 2021.

Έτσι , ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης, μέσα στο πρώτο ημίωρο της πρώτης συνεδρίασης του Ιανουαρίου, καταγράφει μικρή άνοδο της τάξης του 0,66% και διαμορφώνεται στις 814 μονάδες, κερδίζοντας πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της τελευταίας ημέρας του 2020.

Το τόξο των διακυμάνσεων εκτείνεται σε μόλις δύο μονάδες -χαμηλό ημέρας οι 814 μονάδες, υψηλό ημέρας οι 816 μονάδες- με τον μέχρι στιγμής τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 4,5 εκατ. ευρώ.

Κάτι απολύτως φυσιολογικό, δεδομένου ότι βρισκόμαστε μόλις στην 4η ημέρα του νέου έτους και οι επενδυτές εξακολουθούν να βρίσκονται σε εορταστική διάθεση. Βελτίωση της συναλλαγματικής εικόνας αναμένεται, εξάλλου, μετά την αργία των Θεοφανείων, προς το τέλος της εβδομάδας. 

Το βλέμμα στην Τρ. Πειραιώς

Σαφώς θετικότερη είναι η εκκίνηση του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος μετά το -41% του 2021, θέλει να διατηρήσει το ανοδικό momentum των τελευταίων εβδομάδων και να ανακτήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα τις απώλειες της πανδημίας. Σήμερα, ενδεικτικά, ενισχύεται κατά 2,30% και διαμορφώνεται στις 530 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνάει το 1,2 εκατ. ευρώ. 

Οι τραπεζικές μεταβολές

  • Alpha Bank +2,18% 0,975 ευρώ
  • Attica Bank +2,56% 0,24 ευρώ
  • Eurobank +1,80% 0,589 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +2,52% 2,318 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς +2,12% 1,3275 ευρώ

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, μάλιστα, αναμένεται και η άσκηση των CoCos (μετατρέψιμες ομολογίες) του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Τρ. Πειραιώς, εξέλιξη η οποία θα καταστήσει το ελληνικό δημόσιο βασικό μέτοχο, με ποσοστό άνω του 60%. 

Το πάνω χέρι οι αγοραστές

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές δείχνουν να έχουν το πάνω χέρι, με τη μετοχή της Viohalco να βρίσκεται στο +1,07%, της Aegean στο +1,36%, της ΔΕΗ στο +1,14%, των ΕΛΠΕ στο +1,48% και της ΕΥΔΑΠ στο +1,75%.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία κινείται σε σταθεροποιητικά επίπεδα (+1,48%) εν όψει των μετοχικών εξελίξεων και της έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 7 Ιανουαρίου. Βέβαια, δεν αποκλείεται να υποβληθεί αίτημα αναβολής της Γ.Σ. από το fund Invesco, το οποίο ελέγχει αυτή τη στιγμή το 5% των μετοχών.

Συνολικά, στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης, 53 μετοχές κινούνται ανοδικά, 12 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται στα 54,1 δισ. ευρώ.

Οι στόχοι του 2021

To Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά απ’ ένα περιπετειώδες 12μηνο θέλει να διατηρήσει το ανοδικό momentum του τελευταίου διμήνου (Νοέμβριος-Δεκέμβριος) και να προσεγγίσει εκ νέου τα υψηλά του 2020 (949 μονάδες), τα οποία αποτελούν και το μεγάλο στοίχημα της νέας χρονιάς. Άλλωστε, κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα εβδομάδων, ο Γενικός Δείκτης έχει καταφέρει να ενισχυθεί κατά τουλάχιστον 30%.

Η σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα, οι προσδοκίες για ισχυρή ανάκαμψη, η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, η εισροή 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα κυοφορούμενα εταιρικά deals αποτελούν βασικούς παράγοντες επίτευξης της ανοδικής κίνησης του Γενικού Δείκτη. Φυσικά, οποιαδήποτε οπισθοχώρηση ή κωλυσιεργία ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την πορεία της Λεωφόρου Αθηνών, η οποία έχει καταστεί ιδιαιτέρως ευαίσθητη στις αρνητικές ειδήσεις. 

Σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και η τοποθέτηση των ξένων επενδυτών, οι οποίοι στήριξαν σε μεγάλο βαθμό το ράλι – ρεκόρ του Νοεμβρίου. Οι αναλυτές θεωρούν ότι οι long επενδυτές αναμένεται να δραστηριοποιηθούν εκ νέου εντός των πρώτων εβδομάδων του Ιανουαρίου, παρέχοντας νέα ώθηση στον Γενικό Δείκτη. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν αποκλείεται να επανέλθουν η συσσώρευση και η στασιμότητα, εξέλιξη η οποία θα περιορίσει σημαντικά τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς μέσα στο νέο έτος.

Το μονο σίγουρο είναι ότι μετά από το εξόχως ευμετάβλητο και ταραχώδες 2020, μας περιμένει ένα εξίσου συναρπαστικό 2021, εντός του οποίου ευελπιστούμε ότι ο Γενικός Δείκτης θα αποφύγει τις ατραπούς και θα ακολουθήσει το μονοπάτι προς την σταθερότητα, την ανάπτυξη και την κερδοφορία, κλείνοντας οριστικά τον κύκλο της συσσώρευσης και της αβεβαιμότητας, ο οποίος μας στοίχισε πάνω από 7 δισ. ευρώ. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News