Κόσμος Σάββατο 26/08/2023, 15:29
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πληθαίνουν τα προβλήματα από αλκοόλ στις γυναίκες

ΗΠΑ: Πληθαίνουν τα προβλήματα από αλκοόλ στις γυναίκες

Οι Αμερικανίδες φαίνεται να έχουν πρόβλημα με το αλκοόλ: νέα μελέτη στο The Journal of the American Medical Association (JAMA) δείχνει ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με το αλκοόλ αυξάνονται γενικά, αλλά αυξάνονται ταχύτερα στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, από το 2018 έως το 2020 οι θάνατοι γυναικών που σχετίζονται με το αλκοόλ αυξήθηκαν κατά 14,7%, σε σύγκριση με αύξηση 12,5% στους άνδρες. Επίσης, έντονη ήταν και η μετατόπιση μεταξύ ατόμων 65 ετών και άνω, όπου σημειώθηκε αύξηση 6,7% στους θανάτους γυναικών, σε σύγκριση με αύξηση 5,2% στους άνδρες.

Αυτά τα ευρήματα συμβαδίζουν με άλλους δείκτες φυσικής και κοινωνικής «παρακμής» για τις γυναίκες και τους άνδρες: πτώση του προσδόκιμου ζωής ευρύτερα, και ιδιαίτερα μεταξύ των λευκών Αμερικανών της εργατικής τάξης. Καταγράφονται αυξημένα ποσοστά αυτοκτονιών και υπερβολικής δόσης ναρκωτικών, καθώς και άνοδος στην κατάθλιψη και το άγχος, σύμφωνα με  άρθρο γνώμης στο CNN.

Περισσότεροι Αμερικανοί από ποτέ ζουν μόνοι και ενώ αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ισχυρή κοινωνική αλλαγή με οφέλη για ορισμένους, για πολλούς άλλους ανθρώπους σημαίνει λιγότερη ενδυνάμωση και περισσότερη απομόνωση. Σε κάποιες περιπτώσεις συνοδεύεται από κατάθλιψη, η οποία μπορεί να προέλθει από αισθήματα μοναξιάς και αποσύνδεσης.

Σε συνδυασμό με τον αμερικανικό τρόπο διατροφής (γρήγορο, υπερεπεξεργασμένο φαγητό με υψηλά λιπαρά) και την καθιστική ζωή, αυτού του είδους η παρατεταμένη και συχνά βαριά χρήση αλκοόλ μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα.

Παράλληλα, η αμερικανική κουλτούρα αντιμετωπίζει ως ένα φυσιολογικό μέρος της εμπειρίας του πανεπιστημίου τις αδελφότητες που καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες αλκοόλ, το black-out από ποτό ως κάτι το διασκεδαστικό και τώρα, για τις γυναίκες, την κατανάλωση κρασιού ως τρόπο αντιμετώπισης του άγχους της ανατροφής των παιδιών.

Τα μηνύματα γύρω από τις γυναίκες και το ποτό αντανακλούν τη στροφή των γυναικών προς ένα δυσλειτουργικό τρόπο ζωής, ο οποίος μπορεί στη συνέχεια να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο, καθώς όλο και περισσότερες βλέπουν το πρόβλημα με το ποτό ως διασκεδαστικό ή φυσιολογικό, σημειώνεται στο CNN.

Από ποτήρια κρασιού με «mommy juice» μέχρι την κατηγοριοποίηση των μεσήλικων λευκών γυναικών που είναι τώρα γνωστές ως «wine mom» και τα μαθήματα γευσιγνωσίας που απευθύνονται σε γυναίκες, η προώθηση, όχι μόνο του ποτού αλλά και της ολοήμερης κατανάλωσης στις γυναίκες, ήταν ανοδική την τελευταία δεκαετία περίπου. Και περισσότερες γυναίκες μπορεί τώρα να πληρώνουν το τίμημα για αυτήν την κανονικοποίηση της κατάχρησης αλκοόλ.

Το αλκοόλ μπορεί να αποτελεί μία απόλαυση στη ζωή και είναι αλήθεια ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. Αλλά πολλοί από εμάς θα επιλέγαμε να είμαστε στη γη για λίγο μικρότερο χρονικό διάστημα, αν αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να απολαύσουμε ένα υπέροχο ποτήρι κρασί στο δείπνο, ή να πιούμε μια μπίρα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μπάσκετ ή να προτιμήσουμε ένα απολαυστικό κοκτέιλ με φίλους — με τον ίδιο τρόπο που μπορούμε να ανταλλάξουμε ένα όφελος για την υγεία με το περιστασιακό δείπνο με μπριζόλα ή ένα κομμάτι τούρτας γενεθλίων, σημειώνει το CNN. Το πρόβλημα δεν είναι η ίδια η ύπαρξη του ποτού. Είναι η εκτεταμένη υπερβολική χρήση του και μια κουλτούρα που δεν φαίνεται να αγκαλιάζει την ευχαρίστηση, την υγεία και το μέτρο.

Τέλος πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή η αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ μεταξύ των γυναικών μας λέει κάτι για τη σύγχρονη γυναικεία ζωή: ότι πολλές γυναίκες παλεύουν με προβλήματα και χρειάζονται πολύ περισσότερη υποστήριξη, σημειώνει το CNN.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης: 

Προβλήματα στην «πατρίδα» της σαμπάνιας: Γιατί αλλάζει η γεύση

Γιατί όλα τα κρασιά είναι σαν να έχουν την ίδια γεύση πια;

Οι 7 «ύπουλες» συνήθειες που κάνουν κακό στην καρδιά σας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News