Life & Arts Δευτέρα 12/09/2022, 12:06
LIFE & ARTS

Οι 7 «ύπουλες» συνήθειες που κάνουν κακό στην καρδιά σας

Οι 7 «ύπουλες» συνήθειες που κάνουν κακό στην καρδιά σας

Oρισμένες συνήθειες, όπως το κάπνισμα ή η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, είναι γνωστό πως σε βάθος χρόνου ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στην καρδιά. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες συνήθειες στην καθημερινή μας ζωή, οι οποίες παρότι φαίνονται «άκακες» και δεν τις πολυσκεφτόμαστε έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία και στην καρδιά μας. Μεταξύ αυτών:

1. Δίαιτες εξπρές

Προσπαθώντας να χάσει κανείς κιλά ίσως καταφύγει στις λεγόμενες δίαιτες εξπρές, κατά τις οποίες αποφεύγει φερειπείν τα υγιή λιπαρά και ενώ θεωρεί ότι έτσι τρέφεται υγιεινά, τελικά αποφεύγει ένα σημαντικό μακροθρεπτικό συστατικό. Άλλοι μπορεί να καταναλώνουν υπερβολικά πολλούς υδατάνθρακες, που τελικά επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας διαχειρίζεται τη ζάχαρη ή προκαλούν ακόμη και διαβήτη. Σε κάθε περίπτωση, η αιφνίδια μεταβολή στις διατροφικές συνήθειες μπορεί να επιβαρύνει τη λειτουργία της καρδιάς.

2. Κοινωνική απομόνωση και μοναξιά

Οι επιπτώσεις της απομόνωσης στην υγεία της καρδίας είναι αξιοσημείωτες, σύμφωνα με τον Δρ. Rigved Tadwalkar, καρδιολόγο στο Κέντρο Υγείας Saint John’s στην Καλιφόρνια. Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα κατέδειξε ότι οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας διατρέχουν 8% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών όταν είναι κοινωνικά απομονωμένες και κατά 5% όταν νιώθουν μοναξιά. Για άτομα που βιώνουν και κοινωνική απομόνωση και μοναξιά, ο κίνδυνος καρδιακής ασθένειας αυξάνεται στο 27%.

3. Κακή υγεία των δοντιών

Τα προβλήματα στα δόντια μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο βακτηριακών μολύνσεων, αφού σύμφωνα με τον Tadwalkar είναι πολύ εύκολο για τα βακτήρια να «ταξιδέψουν» στο αίμα. Μάλιστα, και αντίστροφα, πρόσφατη έρευνα κατέδειξε ότι η καλή υγιεινή των δοντιών συνδέεται με καλύτερη υγεία της καρδιάς.

4. Ορισμένα φάρμακα και συμπληρώματα

Ορισμένα φάρμακα έχουν τη δυνατότητα να επιβαρύνουν την καρδιά, μεταξύ άλλων επηρεάζοντας την πίεση. Σύμφωνα με τον Tadwalkar, δεν χρειάζεται βέβαια να ανησυχούν όλοι για τα φάρμακα που παίρνουν, αρκεί να ακούνε τους γιατρούς τους. Σε ό,τι αφορά τα συμπληρώματα διατροφής, ιδίως όταν τα παίρνουν άτομα που δεν τα χρειάζονται, αυτά μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία της καρδιάς. Εξ ου και ο Tadwalkar συστήνει να μιλήσει κανείς στον γιατρό του προτού αποφασίσει να τα πάρει.

5. Μεγάλη ποσότητα καφεΐνης

Η κατανάλωση περιορισμένης ποσότητας καφεΐνης (περίπου 330 έως 400 mg) είναι γενικά ασφαλής και μάλιστα προστατεύει την καρδιά. Ωστόσο, σε υπερβολικές ποσότητες, τα αποτελέσματα στην καρδιά είναι αρνητικά.

6. Στρες

Όταν το άγχος υφίσταται συνεχώς στη ζωή μας, μπορεί να επηρεάσει το σώμα μας, προκαλώντας μεταξύ άλλων υψηλή πίεσης, υψηλή χοληστερίνη, παχυσαρκία και αντίσταση στην ινσουλίνη, σύμφωνα με τον Tadwalkar. Στις χειρότερες περιπτώσεις και όταν είναι χρόνια κατάσταση, μπορεί να οδηγήσει και σε έμφραγμα, όπως σημειώνει ο ίδιος.

7. Λίγος ή πολύς ύπνος

Οι υπερβολικές ώρες ή λίγες ώρες ύπνου ενδέχεται να προκαλέσουν καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Ωστόσο, εκτός από την ποσότητα του ύπνου θα πρέπει να προσέχουμε και την ποιότητά του, αφού ο κακός ύπνος συνδέεται με υψηλή πίεση, υψηλή χοληστερίνη και αρτηριοσκλήρυνση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Huffington Post UK

Διαβάστε επίσης:

Πόσα βήματα πρέπει να κάνετε κάθε μέρα για να μην χάσετε το μυαλό σας

Παχυσαρκία: Το φάρμακο που έχει το αποτέλεσμα εγχείρησης χωρίς νυστέρι

Θέλετε να ζήσετε περισσότερο; Έτσι πρέπει να πίνετε τον καφέ σας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News