Κόσμος Κυριακή 16/07/2023, 20:36
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν επαναφέρει την αστυνομία ηθικής για να επιβάλει τον νόμο για το χιτζάμπ

Το Ιράν επαναφέρει την αστυνομία ηθικής για να επιβάλει τον νόμο για το χιτζάμπ

Η αστυνομία του Ιράν ανακοίνωσε ότι έχει αποκαταστήσει επίσημα τις περιπολίες στους δρόμους σε μια νέα καταστολή των γυναικών που παραβιάζουν τους αυστηρούς νόμους ενδυμάτων της χώρας.

Η ανακοίνωση έρχεται μήνες πριν από την επέτειο των φονικών διαδηλώσεων που ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο μετά τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini. Ο Amini συνελήφθη σε είσοδο του μετρό για φερόμενη ακατάλληλη ένδυση.

Οι αστυνομικοί θα περιπολούν στους δρόμους πεζοί και με καταδρομικά φορτηγά σε όλη τη χώρα από την Κυριακή για να αναλάβουν δράση εναντίον «αυτών που συνεχίζουν να αγνοούν τις συνέπειες της απόκλισης από τους κανόνες ενδυμασίας», δήλωσε ο Saeed Montazerolmahdi, εκπρόσωπος των Δυνάμεων Επιβολής του Νόμου του Ιράν. 

Τα λεγόμενα βαν της αστυνομίας ηθικής φαινόταν να έχουν απομακρυνθεί από τους δρόμους για μήνες μετά τις φονικές διαδηλώσεις που συγκλόνισαν τη χώρα ύστερα από το θάνατο της Amini. Όμως οι αρχές συνέχισαν την καταστολή των γυναικών που αψηφούσαν το χιτζάμπ με διαφορετικούς τρόπους.

Τον Απρίλιο, ο αρχηγός της αστυνομίας του Ιράν είπε ότι σε περίπτωση που κάμερες παρακολούθησης δείξουν γυναίκες που να έχουν χαλαρά καλυμμένο το κεφάλι τους μέσα στο αυτοκίνητό τους, θα τους κατασχόταν το όχημα και θα μπορούσαν να οδηγηθούν στο δικαστήριο. 

Η πιο πρόσφατη κίνηση ακολουθεί τις αναφορές ότι δεκάδες επιχειρήσεις και εμπορικά κέντρα έχουν διαταχθεί να κλείσουν επειδή δεν συμμορφώθηκαν με τους ισλαμικούς κώδικες ενδυμασίας.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι περισσότεροι από 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις. Χιλιάδες συνελήφθησαν ή τραυματίστηκαν σοβαρά, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων ανθρώπων που φέρεται να έμειναν τυφλοί από βλήματα που εκτοξεύτηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News