ΚΟΣΜΟΣ

Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας σε ένα κόσμο που αρνείται να τις σεβαστεί

Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας σε ένα κόσμο που αρνείται να τις σεβαστεί

Παρά το γεγονός ότι ο εορτασμός των επιτευγμάτων του γυναικείου φύλου στο δρόμο προς την ισότητα, είναι απολύτως αναγκαίος, μία τέτοια μέρα δεν είναι να δυνατό να μην αναρωτηθεί κανείς, κατά πόσο αυτή η πρόοδος είναι αρκετή, ιδιαίτερα αναλογιζόμενος απλώς και μόνο τα όσα συνέβησαν τη χρονιά που μας πέρασε.

Ουκρανία: Βιασμοί ως πολεμικό όπλο

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σόκαρε τον πλανήτη και καθώς περνούσαν οι μέρες, όλο και περισσότερες λεπτομέρειες έβλεπαν το φως της δημοσιότητας. Μία από αυτές αφορούσε τα εγκλήματα σεξουαλικής βίας που διέπραξαν κυρίως οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι Ρώσοι στρατιώτες, χρησιμοποίησαν την απειλή του βιασμού και τις σεξουαλικές επιθέσεις, ως όπλο πολέμου, καθώς έχει τεράστιες επιπτώσεις στη ψυχική υγεία των θυμάτων, αλλά και πιθανές επιπτώσεις στη σωματική τους υγεία, με τραυματισμούς, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και εγκυμοσύνες.

Παρά το γεγονός ότι ανάμεσα στα θύματα, σύμφωνα με πολλαπλές μαρτυρίες φαίνεται να είναι και αγόρια και άντρες, τα κορίτσια και οι γυναίκες επηρεάστηκαν πολύ περισσότερο. Μάλιστα οι ηλικίες των θυμάτων κυμαίνονται από τα 4 μέχρι τα 85 έτη.

ΗΠΑ: Λιγότερα δικαιώματα και από αυτά της Σαουδικής Αραβίας

Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας σε ένα κόσμο που αρνείται να τις σεβαστεί-1

Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, οι ΗΠΑ, έκαναν ένα τεράστιο βήμα προς το σκοταδισμό, με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να αναστείλει τη συνταγματική προστασία των αμβλώσεων.

Ως εκ τούτου γύρω στις μισές πολιτείες έχουν ήδη άρει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση ή αναμένεται να το κάνουν στο μέλλον.

Πλέον οι γυναίκες στις ΗΠΑ έχουν λιγότερα δικαιώματα από ότι οι μαμάδες και οι γιαγιάδες τους. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός, ότι αυταρχικά καθεστώτα, όπως αυτά του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, έχουν πιο προοδευτικές πολιτικές αμβλώσεων, από ορισμένες πολιτείες στις ΗΠΑ, και ας αποτελούν κατά γενική ομολογία παράδειγμα προς αποφυγή ως προς την ισότητα των δύο φύλων.

Ιράν: Ένας θάνατος, σύμβολο της βίας κατά των γυναικών

Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας σε ένα κόσμο που αρνείται να τις σεβαστεί-2
φωτ.: Twitter

Στις 13 Σεπτεμβρίου, η αστυνομία ηθών στο Ιράν, που είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη της συμμόρφωσης των πολιτών, με τον ενδυματολογικό κώδικα του Ισλάμ, συνέλαβε την Μάχσα Αμίνι. Τρεις μέρες αργότερα η 22χρονη απεβίωσε στην εντατική, ενώ έφερε τραύματα σε όλο της το σώμα. Η γενναία γυναίκα, αφού σύμφωνα με μαρτυρίες ο λόγος που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από την αστυνομία, είναι το ότι πρόβαλε αντίσταση, έγινε παγκόσμιο σύμβολο της βίας κατά των γυναικών.

Για μήνες διοργανώνονταν διαμαρτυρίες στους δρόμους του Ιράν, στις οποίες συμμετείχαν και άντρες. Σε μία ένδειξη αγανάκτησης, οι γυναίκες έκοβαν τα μαλλιά τους και έσκιζαν τις μαντήλες τους. Η κινητοποίηση ήταν τόσο μεγάλη, που η κυβέρνηση, προσπαθώντας να την καταστείλει, περιόρισε την πρόσβαση στο ίντερνετ και απαγόρεψε από του Ιρανούς να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δυστυχώς ο θάνατος της Μάχσα, δεν ήταν ο τελευταίος, αφού υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις διαδηλωτών και δη νέων κοριτσιών, που είχαν το ίδιο μοιραίο τέλος.

Αφγανιστάν: Η απόλυτη διαγραφή των γυναικών από την κοινωνία

Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας σε ένα κόσμο που αρνείται να τις σεβαστεί-3
φωτ.: Reuters/STRINGER

Μετά τον αποκλεισμό των κοριτσιών από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όταν ανέβηκαν στην εξουσία, οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν από τις γυναίκες να φοιτούν και στα πανεπιστήμια.

Παρά το γεγονός ότι ήδη είχαν ληφθεί μέτρα για το διαχωρισμό των φύλων, όπως ξεχωριστές είσοδοι και αίθουσες, ή το γεγονός ότι τις γυναίκες μπορούσαν να διδάξουν μόνο καθηγήτριες ή ηλικιωμένοι άντρες, το Υπουργείο Παιδείας, δήλωσε πως αξιολόγησε το πρόγραμμα σπουδών και το πανεπιστημιακό περιβάλλον και η φοίτηση έχει ανασταλεί για το γυναικείο πληθυσμό, «μέχρι να παρασχεθεί ένα κατάλληλο περιβάλλον».

Ωστόσο, αν σκεφτεί κανείς πως οι Ταλιμπάν είχαν δεσμευτεί ότι η δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα άνοιγε εκ νέου τις πύλες της στα κορίτσια, γεγονός που δεν συνέβη ποτέ, είναι δύσκολο η αισιοδοξία σχετικά με τα πανεπιστήμια, όχι μόνο να επικρατεί, αλλά ακόμα και να υπάρχει ως ψήγμα.

Γυναικοκτονίες: Να σε σκοτώνει αυτός που αγαπάς

Σύμφωνα με έρευνα των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύθηκε στα τέλη του 2022, μόνο το 2021, 45.000 γυναίκες και κορίτσια, δολοφονήθηκαν παγκοσμίως από τους συντρόφους τους, ή από άτομα στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί στο 56% των θανάτων κοριτσιών ή γυναικών που έγιναν με πρόθεση.

Το γεγονός ότι το αντίστοιχο ποσοστό για τα αγόρια και τους άντρες, φτάνει μόνο το 11%, υποδεικνύει διαυγώς, ότι ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε συλλογικά για να μειωθούν τόσο τα περιστατικά, όσο και η ανισότητα, είναι μακρύς.

Η χώρα μας ακολούθησε την αρνητική παγκόσμια τάση, με 13 γυναικοκτονίες το 2022, δηλαδή πάνω από μία κάθε μήνα, οι οποίες όπως ήταν λογικό συγκλόνισαν την κοινωνία. 

Πέρα από τους θανάτους όμως, τα στοιχεία της ΕΛΑΣ, έδειξαν αύξηση στις καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας, καθώς μέχρι τον Ιούλιο του 2022, είχαν καταγραφεί 6.204 περιστατικά. Στην ίδια κατεύθυνση, η γραμμή SOS 15900 είχε δεχθεί μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, πάνω από 3.000 κλήσεις από κακοποιημένες γυναίκες που αναζητούσαν βοήθεια και υποστήριξη.

Αναμφίβολα, εν αντιθέσει των παραπάνω, πραγματοποιήθηκαν και κάποια θετικά βήματα το 2022, όσον αφορά την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ωστόσο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τα κορίτσια και οι γυναίκες, εξακολουθούν να έχουν κατοχυρωμένα νομικά, μόνο τα ¾ των δικαιωμάτων, που έχουν οι άνδρες.

Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν θα πρέπει να αφήσει τα παλιότερα κατορθώματα που ήταν ικανά να κλείσουν μέχρις ένα βαθμό την ψαλίδα της ανισότητας, να γίνουν ο λόγος εφησυχασμού. Πόσο μάλλον, σε τέτοια κλίμακα, που όχι μόνο δεν θα τον ωθήσει να συνεχίζει να προσπαθεί μέχρις ότου να επιτευχθεί η πάταξη της έμφυλης ανισότητας, αλλά θα τον θαμπώσει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην βλέπει καν τις περιπτώσεις που τα αναφαίρετα δικαιώματά του, γίνονται πλέον, κεκτημένα του μακρινού παρελθόντος.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

ΟΗΕ: Να ανακληθούν οι απαγορεύσεις στις γυναίκες του Αφγανιστάν

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προεξοφλεί μια νέα, μεγάλη δικαστική μάχη για τη φαρμακευτική διακοπή της κύησης

Ιράν: Εξετάζεται αναθεώρηση της νομοθεσίας για την υποχρεωτική χρήση μαντίλας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News