Κόσμος Κυριακή 19/02/2023, 17:08
ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν σχεδιάζουν να μετατρέψουν πρώην ξένες βάσεις σε ειδικές οικονομικές ζώνες

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν σχεδιάζουν να μετατρέψουν πρώην ξένες βάσεις σε ειδικές οικονομικές ζώνες

Η διοίκηση των Ταλιμπάν θα προχωρήσει με τα σχέδια να μετατρέψει πρώην ξένες στρατιωτικές βάσεις σε ειδικές οικονομικές ζώνες για επιχειρήσεις, δήλωσε την Κυριακή ο εκτελών χρέη αναπληρωτή πρωθυπουργού αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εμπορίου είχε δηλώσει στο Reuters τον Δεκέμβριο ότι το υπουργείο του επεξεργάζεται το σχέδιο για τις πρώην αμερικανικές βάσεις και θα το υποβάλει τόσο στην οικονομική επιτροπή υπό την ηγεσία του υπηρεσιακού αναπληρωτή πρωθυπουργού Μουλά Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ όσο και στο υπουργικό συμβούλιο για έγκριση.

«Έπειτα από διεξοδική συζήτηση, αποφασίστηκε ότι το υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου θα πρέπει να αναλάβει σταδιακά τον έλεγχο των υπόλοιπων στρατιωτικών βάσεων των ξένων δυνάμεων με σκοπό τη μετατροπή τους σε ειδικές οικονομικές ζώνες», ανέφερε ο Μουλά Μπαραντάρ στη δήλωση.

Πρόσθεσε ότι θα ξεκινήσει ένα πιλοτικό σχέδιο για τη μετατροπή βάσεων στην πρωτεύουσα Καμπούλ και στη βόρεια επαρχία Βαλκχ.

Η οικονομία του Αφγανιστάν δυσκολεύεται και οι οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν για σοβαρή ανθρωπιστική κρίση μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν το 2021, καθώς τα ξένα στρατεύματα αποσύρθηκαν μετά από 20 χρόνια πολέμου.

Η ανάληψη της εξουσίας προκάλεσε τη μείωση της χρηματοδότησης της ανάπτυξης, τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας που βρίσκονται σε ξένη κατοχή και την επιβολή κυρώσεων στον τραπεζικό τομέα.

Η απόφαση της διοίκησης των Ταλιμπάν να απαγορεύσει στις περισσότερες γυναίκες εργαζόμενες σε ΜΚΟ να εργαστούν πέρυσι ώθησε πολλές οργανώσεις αρωγής να αναστείλουν εν μέρει τις δραστηριότητές τους, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι Ταλιμπάν έχουν δηλώσει ότι επικεντρώνονται στην ενίσχυση της οικονομικής αυτάρκειας μέσω του εμπορίου και των επενδύσεων. Ορισμένοι ξένοι επενδυτές έχουν εκφράσει ανησυχίες για μια σειρά επιθέσεων, μεταξύ άλλων σε ένα ξενοδοχείο δημοφιλές σε Κινέζους επιχειρηματίες, τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Ωστόσο, η Παγκόσμια Τράπεζα έχει επίσης σημειώσει ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν και η διοίκηση των Ταλιμπάν κατάφερε να διατηρήσει τα έσοδα σε μεγάλο βαθμό σταθερά το 2022.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Δηλητήριο στον αέρα: Ρίχνει το IQ, αυξάνει το έγκλημα, αλλά κυκλοφορούσε για 100 χρόνια

Τα πιο «ισχυρά» διαβατήρια στον κόσμο – Στην όγδοη θέση η Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News