Κόσμος Τετάρτη 29/03/2023, 08:16
PEW RESEARCH CENTER

Τα 5 πράγματα που δεν ξέρατε για την ηλικία των διεθνών ηγετών

Τα 5 πράγματα που δεν ξέρατε για την ηλικία των διεθνών ηγετών

Ο γηραιότερος ηγέτης των ΗΠΑ, ο Joe Biden, σε ηλικία 80 ετών είναι πιθανό να υποβάλει ξανά υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2024. Αντίπαλός του ενδέχεται να είναι ο 76χρονος Donald Trump, ο οποίος αν και μικρότερος σε ηλικία, εξακολουθεί να συγκαταλέγεται μεταξύ των 25 γηραιότερων ηγετών παγκοσμίως. 

Σύμφωνα με σχετική έρευνα του Pew Research Center, εξετάζοντας τις ηλικίες των ηγετών διεθνώς προκύπτουν τα εξής πέντε ενδιαφέροντα στοιχεία:

1. Από 34 έως 90 ετών οι παγκόσμιοι ηγέτες

Ο νεότερος αρχηγός κυβέρνησης για τον οποίο μπορεί να βρεθεί ακριβής ημερομηνία γέννησης είναι ο Gabriel Boric από τη Χιλή, ο οποίος είναι 37 ετών. Ο σημερινός ηγέτης της Μπουρκίνα Φάσο, Ibrahim Traoré, είναι νεότερος, γύρω στα 34, αλλά η ηλικία του δεν έχει εξακριβωθεί.

Οι δυο τους, μαζί με τη Sanna Marin από τη Φινλανδία και Dritan Abazović από το Μαυροβούνιο, είναι οι μοναδικοί ηγέτες παγκοσμίως κάτω των 40 ετών. Ο γηραιότερος εθνικός ηγέτης είναι ο Paul Biya από το Καμερούν, ο οποίος γεννήθηκε το 1933 και ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από τουλάχιστον 40 χρόνια. Είναι ο μοναδικός εθνικός ηγέτης στα 90 του.

Ηλικία των ηγετών διεθνώς

Τα 5 πράγματα που δεν ξέρατε για την ηλικία των διεθνών ηγετών-1
Γράφημα: Pew Research Center

2. Στα 62 η μέση ηλικία

Ομαδοποιώντας ανά δεκαετία, το μεγαλύτερο μερίδιο των παγκόσμιων ηγετών σήμερα (35%) είναι στα 60 τους. Περίπου το ένα τέταρτο (22%) είναι στα 50 του, ενώ το 18% είτε στα 40 είτε στα 70. Ο Biden είναι μεταξύ του 5% των ηγετών που είναι στα 80 τους.

3. Γηραιότεροι ηγέτες σε λιγότερο ελεύθερες χώρες

Σε χώρες, τις οποίες η ΜΚΟ Freedom House χαρακτηρίζει ως μη ελεύθερες, η διάμεση ηλικία του εθνικού ηγέτη είναι 69 έναντι 61 σε χώρες οι οποίες θεωρούνται μερικώς ελεύθερες και 58 σε χώρες που θεωρούνται ελεύθερες. Οι ΗΠΑ και η Ναμίμπια είναι οι μοναδικές δύο χώρες που έχουν χαρακτηριστεί ελεύθερες και έχουν ηγέτη άνω των 80.

Ηλικία ηγετών σε χώρες ελεύθερες, μερικώς ελεύθερες, μη ελεύθερες

Τα 5 πράγματα που δεν ξέρατε για την ηλικία των διεθνών ηγετών-2
Γράφημα: Pew Research Center

4. Οι γυναίκες σε ηγετικές θέσεις είναι νεότερες από τους άνδρες

Αν και μόλις 13 χώρες έχουν αυτή τη στιγμή μια γυναίκα στην κορυφή, η διάμεση ηλικία αυτών των γυναικών είναι στα 57, έναντι 62 για τους άνδρες.

Η Φιλανδή πρωθυπουργός Sanna Marin είναι η νεότερη γυναίκα στην εξουσία (37 ετών), έχοντας αναλάβει τα καθήκοντά της στα 34. Άλλες πέντε γυναίκες ηγέτες είναι στα 40 τους: η Mette Frederiksen από τη Δανία, η Kaja Kallas από την Εσθονία, η Katrín Jakobsdóttir από την Ισλανδία, η Giorgia Meloni από την Ιταλία και Ana Brnabić της Σερβίας.

Ηλικίες ηγετών ανά φύλο

Τα 5 πράγματα που δεν ξέρατε για την ηλικία των διεθνών ηγετών-3
Γράφημα: Pew Research Center

5. Ο ηγέτης γηραιότερος από τη μέση ηλικία του πληθυσμού

Για παράδειγμα, ο μέσος Αμερικανός είναι 38 ετών, ενώ η ηλικία του Biden είναι υπερδιπλάσια. Μόνο τέσσερις χώρες έχουν ηγέτη νεότερο από τον μέσο κάτοικο της χώρας. η Ανδόρα, το Μαυροβούνιο, η Ιταλία και η Φινλανδία.

Επίσης, οι χώρες που χαρακτηρίζονται ελεύθερες είναι πιθανότερο να έχουν ηγέτες με ηλικία πλησιέστερη στον μέσο κάτοικο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Σε ποια ηλικία θεωρείστε μεσήλικας; Τα πράγματα δεν είναι όπως παλιά

Το όνειρο της σύνταξης: Ποιοι ζουν περισσότερα χρόνια υγιείς – Η θέση της Ελλάδας

Λένε όχι σε διαζύγια και ακριβά αυτοκίνητα: Πώς «ζουν» τη μέση ηλικία οι millennials

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News