Start Ups Πέμπτη 4/11/2021, 21:31 ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ
START UPS

Επενδύσεις 320 εκατ. ευρώ σε start ups της Ελλάδας

Το πρώτο 9μηνο του 2021

Επενδύσεις 320 εκατ. ευρώ σε start ups της Ελλάδας

Σημαντική αύξηση στον όγκο κεφαλαίων, ο οποίος έχει διοχετευθεί στο ελληνικό οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων διαπιστώνεται στο 9μηνο του 2021, όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία των επενδύσεων σε start ups, με παρουσία στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που διέθεσε το Found.ation στην «Καθημερινή», το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου υλοποιήθηκαν 35 επενδύσεις, αριθμός σχεδόν ίσος με τον αντίστοιχο για το σύνολο του 2020.

Τα ποσά δε, που έχουν αντληθεί είναι σημαντικά υψηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι, κυρίως λόγω και των συν-επενδύσεων από ξένους επενδυτές. Έτσι, οι επενδύσεις σε νεοφυείς εταιρείες στην Ελλάδα ξεπέρασαν στο 9μηνο του 2021 τα 320 εκατ. ευρώ, όταν για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 ήταν λίγο πάνω από 145 εκατ. ευρώ.

Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις Ελλήνων ιδρυτών, οι οποίες δεν έχουν ούτε έδρα αλλά ούτε κάποια δραστηριότητα στη χώρα μας. «Είναι η καλύτερη χρονιά από άποψη χρηματοδοτήσεων», αναφέρει παράγοντας της αγοράς, επισημαίνοντας ότι εταιρείες που έχουν χρηματοδοτηθεί στο παρελθόν από funds του Equifund αντλούν όλο και μεγαλύτερα ποσά.

«Από την άλλη, φαίνεται να μην έχουν διοχετευθεί πολλά κεφάλαια σε πολλές νέες εταιρείες που δεν έχουν πραγματοποιήσει κάποιον γύρο χρηματοδότησης».

Εάν παράλληλα, ληφθούν υπόψη και οι επενδύσεις σε εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Hellas Direct και η Viva, οι οποίες φέτος άντλησαν 32 εκατ. ευρώ και 80 εκατ. δολ. αντίστοιχα από διεθνείς επενδυτές και οι οποίες, κατά πολλούς, δεν νοούνται ως νεοφυείς επιχειρήσεις καθώς βρίσκονται σε αρκετά ώριμη φάση ανάπτυξης, το τελικό ποσό φαίνεται ότι υπερβαίνει τα 420 εκατ. ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως αρκετές ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις βρίσκονται σε φάση ωρίμανσης, διαπιστώνοντας ότι ένας από τους στόχους των επενδυτικών κεφαλαίων του Equifund, που είναι η προσέλκυση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, δείχνει να επιτυγχάνεται.

Μεταξύ των εταιρειών που έχουν λάβει την υψηλότερη χρηματοδότηση το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021, είναι η νεοφυής εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων Blueground, η οποία άντλησε στα τέλη Σεπτεμβρίου 180 εκατ. δολ. από τις επενδυτικές εταιρείες West Cap, Geolo Capital, το ευρωπαϊκό Prime Ventures, το ελληνικό VentureFriends αλλά και τη Silicon Valley Bank, ενώ ακολουθούν η ελληνική εταιρεία ευέλικτου leasing FlexCar με χρηματοδότηση 50 εκατ. από διεθνή και ελληνικά vcs αλλά και από θεσμικούς επενδυτές.

Υψηλή χρηματοδότηση 32 εκατ. δολ. από το αμερικανικό private equity Insight Partners εξασφάλισε τον Ιούλιο του 2021 η νεοφυής LearnWorlds που δραστηριοποιείται στον κλάδο του elearning, ενώ η logistics tech εταιρεία Byrd άντλησε 19 εκατ. δολ., με πληροφορίες να αναφέρουν ότι προσλαμβάνει ήδη άτομα στη χώρα μας. Τέλος, η εταιρεία Causaly με έδρα το Λονδίνο και τμήμα Ερευνας και Ανάπτυξης στην Ελλάδα άντλησε 17 εκατ. δολ. από το Index Ventures, με τη συμμετοχή υφιστάμενων επενδυτών, όπως η ελληνική Marathon Venture Capital, EBRD και Pentech Ventures, ενώ 12 εκατ. δολ. από το ελβετικό fund MTIP αλλά και από υφιστάμενους επενδυτές όπως το Big Pi Ventures άντλησε το περασμένο καλοκαίρι η Intelligencia. 

Διαβάστε επίσης:

Α. Σταυράκης (Safesize): Η εταιρεία που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αγοράζουμε παπούτσια

Refundit στο «MR»: Μας ενδιαφέρει το ελληνικό tax free – Ευκαιρία για τα φορολογικά σας έσοδα

Pop Market: Χρηματοδότηση 3,5 εκατ. δολαρίων για τον νέο παίκτη του delivery

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News