Start Ups Παρασκευή 2/04/2021, 16:15
AΠΟ ΤΑ FUNDS KAI ΣΤΟΥΣ «ΑΓΓΕΛΟΥΣ»

Angel Investors: Πώς θα βοηθήσουν τις startups στην Ελλάδα

Μιλούν στο «MR» για τα νέα κίνητρα στους Επενδυτικούς Αγγέλους: Απ. Αποστολάκης (Venture Friends), Ν. Αντωνίου (PJ Tech), Δ. Καλαβρός (Velocity)

Angel Investors: Πώς θα βοηθήσουν τις startups στην Ελλάδα

Νέα «εποχή» ξημερώνει για τις startups στην Ελλάδα, καθώς για πρώτη φορά θεσπίζονται φορολογικά κίνητρα για τους επενδυτικούς αγγέλους, ή αλλιώς για τους Angel Investors, μια πρωτοβουλία η οποία προσδοκά να παράσχει σημαντική ώθηση στο πολλά υποσχόμενο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων.

Τα φορολογικά κίνητρα σχετίζονται με το δικαίωμα έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα, η οποία ισούται με το 50% της εισφοράς κεφαλαίου που διέθεσε ένας φορολογούμενος σε κάποια start up. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, δικαιούχοι είναι όσοι επενδύουν έως 100.000 ευρώ ανά νεοφυή επιχείρηση, η οποία είναι εγγεγραμμένη στο «Elevate Greece», και πραγματοποιούν έως τρεις επενδύσεις ανά έτος.

Το ερώτημα βέβαια, που ανακύπτει για τους μη καλά γνωρίζοντες είναι τι ακριβώς ονομάζουμε «επενδυτικό άγγελο». Πρόκειται για έναν φορολογούμενο – φυσικό πρόσωπο, ο οποίος εισφέρει προσωπικά κεφάλαια σε νεοφυείς επιχειρήσεις, με στόχο την εν γένει ανάπτυξή τους.

Angel Investors: Πώς θα βοηθήσουν τις startups στην Ελλάδα-1
Από αριστερά: Απόστολος Αποστολάκης, Νίκος Αντωνίου, Δημήτρης Καλαβρός – Γουσίου 

 

Από θεσμικά funds σε μεμονωμένους Αγγέλους

«Είναι ένα θετικό νομοσχέδιο, το οποίο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι καλό, όποιος θέλει να επενδύσει στις start ups, να έχει και ορισμένα φορολογικά κίνητρα» εξηγεί στο «MR» ο Απόστολος Αποστολάκης της Venture Friends, ο οποίος θεωρεί ότι η εν λόγω νομοθεσία επαρκεί για να πετύχει τον στόχο της: Την τόνωση των χρημάτων προς τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Η ειδοποιός διαφορά, σε σχέση με το καθεστώς που ίσχυε το προηγούμενο διάστημα, είναι ότι πλέον παρέχονται κίνητρα σε μεμονωμένους ανθρώπους -και όχι μόνο σε fund- να επενδύσουν τα δικά τους, προσωπικά χρήματα. Δηλαδή διευκολύνει ανεξάρτητους φορολογούμενους να στηρίξουν μια πρωτοβουλία startup, χωρίς να μεσολαβεί κάποιο fund.

To 2020, το 76,3% των επενδύσεων σε ελληνικές start ups προήλθε από θεσμικά funds, δηλαδή από venture capital funds. Αντίθετα, οι μεμονωμένοι επενδυτές, γνωστοί και ως Angel Investors, δεν ξεπέρασαν το 23,5% -λιγότερο από το 1/4 των συνολικών επενδύσεων.

Στόχος επομένως, του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι η αύξηση του επίμαχου ποσοστού. «Εγώ προσωπικά, μετά το νομοσχέδιο, θα ενδιαφέρομουν, γιατί από το 2012 που βρίσκομαι στον χώρο βλέπω και γνωρίζω την δυναμική του τομέα. Θα έβαζα και προσωπικά μου λεφτά» σημειώνει, μιλώντας στο MoneyReview, ο Νίκος Αντωνίου, επικεφαλής της PJ Tech, η οποία έχει επενδύσει σε συνολικά 21 start ups από το 2012 έως το 2016.

Αντίστοιχα νομοσχέδια υπάρχουν και σ’ άλλες χώρες της Ευρώπης, με πολύ πιο προηγμένα οικοσυστήματα start ups, όπως για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι εν ολίγοις πρακτικές, οι οποίες ήδη εφαρμόζονται στο εξωτερικό και ήδη θεωρούνται αποτελεσματικές.

Τα κρίσιμα 100.000 – 150.000 ευρώ

Ένα ακόμη διακριτό χαρακτηριστικό μεταξύ των θεσμικών funds και των Angel Investors έγκειται στον χρόνο επένδυσης. Τι εννοούμε ως χρόνο; Πρόκειται για το επίπεδο προόδου και βιωσιμότητας μιας νεοφυούς επιχείρησης. Πράγμα εξαιρετικά σημαντικό και κρίσιμο για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος.

Τα περισσότερα θεσμικά funds, όπως εξηγεί ο Απόστολος Αποστολάκης, επενδύουν σε πιο προχωρημένες start ups, δηλαδή σε όσες έχουν ήδη αναπτυχθεί και έχουν αποκτήσει μια -έστω και μικρή- κερδοφορία. «Το βασικό είναι να υπάρχουν άνθρωποι που επενδύουν σε μια start up από την αρχή, με το πρωτοδημιουργηθεί». 

Αυτό ακριβώς προσπαθούν να πράξουν οι Angel Investors, οι οποίοι επενδύουν σε μια νεοφυή εταιρεία εν τη γενέσει, χωρίς να περιμένουν να εισέλθει στην αγορά και να αποκτήσει έσοδα. Πρόκειται για το βασικό βήμα στην εξέλιξη μιας φιλόδοξης start up. Εκεί, δηλαδή, που οι περισσότεροι start uppers χρειάζονται οικονομική στήριξη.

Εξάλλου και ο ίδιος ο κ. Αποστολάκης, κάποτε υπήρξε Angel Investor, καθώς επένδυσε στα αρχικά στάδια της Beat το 2011. Νωρίτερα, είχε καταφέρει να ιδρύσει μαζί μ’ άλλους επιχειρηματίες το e-shop, το e-food και το doctoranytime.

«Οι Αngels έρχονται να χτίσουν κάτι από την αρχή» υπερθεματίζει, μιλώντας στο MoneyReview, ο Δημήτρης Καλαβρός – Γουσίου του Velocity, παραπέμποντας στη σημασία της μόχλευσης επενδυτικών κεφαλαίων στα αρχικά στάδια μιας start up. «Δίνει “διέξοδο” για το πώς θα βρουν τα πρώτα 100.000 – 150.000 ευρώ». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Velocity κατά κύριο λόγο στηρίζει start up επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται σε υπο-εξυπηρετούμενο πρώιμο στάδιο χρηματοδότησης, δηλαδη pre seed & seed, παρέχοντας συνήθως έως 500.000 ευρώ.

Γιατί όμως, όλα αυτά είναι σημαντικά για την ελληνική οικονομία;

Η απάντηση είναι μάλλον απλή, καθώς -όπως ομονοούν και οι τρεις συνομιλητές- η Ελλάδα χρειάζεται αυτές τις start ups, διότι πέραν του γεγονότος ότι ακολουθούν την τάση «εξόδου» από τις πιο παραδοσιακές επιχειρήσεις, είναι και εξωστρεφείς, ρίχνοντας «γέφυρες» με μεγάλες αγορές του εξωτερικού.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News