Start Ups Πέμπτη 4/02/2021, 19:36
START UPS

Ποιοι επενδύουν στις ελληνικές startups – Τα κίνητρα στους «αγγέλους»

Προέλευση επενδυτών, αναλογία funds/angels, τομείς επένδυσης

Ποιοι επενδύουν στις ελληνικές startups – Τα κίνητρα στους «αγγέλους»

Το 2020 ήταν μία αισιόδοξη χρονιά για το οικοσύστημα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, καθώς πολλές ήταν εκείνες οι νεοφυείς επιχειρήσεις στη χώρα μας που κατάφεραν να συγκεντρώσουν επενδυτικά κεφάλαια και να συνεχίσουν την ανάπτυξή τους. Σημαντικές επενδύσεις αλλά και σπουδαίες εξαγορές κυριάρχησαν τη χρονιά που πέρασε στο οικοσύστημα, που φαίνεται να αντέχει, να ωριμάζει και να αναπτύσσεται δυναμικά. Το report “Startups in Greece 2020-2021” από το Found.ation και το EIT Digital περιγράφει αναλυτικά την κατάσταση στο χώρο, φέρνοντας αισιοδοξία για το μέλλον.

Τα ποσά που ζητούν οι εταιρείες για χρηματοδότηση

Οι επενδύσεις στον τομέα των startups συνεχίστηκαν και το 2020 στην Ελλάδα, με τα στατιστικά που παρουσιάζονται στο report να έχουν ενδιαφέρον, αρχικά στο κομμάτι των ποσών που ζητούν οι εταιρείες για χρηματοδότηση. Έτσι, υπήρξε αύξηση τόσο στην κατηγορία των 500.000-1.000.000 ευρώ όσο και σε αυτή άνω του 1 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 1% των startups αναζήτησε ποσό χαμηλότερο των 100.000 ευρώ, ακόμη και σε πρώιμα στάδια χρηματοδότησης. Η αύξηση σε όλες τις κατηγορίες πάνω από τις 500.000 ευρώ μπορεί να ερμηνευτεί ως ένδειξη ωριμότητας για κάποιες εταιρείες, αλλά και ως μία προσπάθεια να ξεπεραστούν τα εμπόδια της πανδημίας και να υπάρχει αισιοδοξία για ένα βιώσιμο μέλλον. Φυσικά, η επιρροή των Equifund VCs ήταν σημαντική σε αυτή την εξέλιξη.

Προέλευση επενδυτών και αναλογία funds/angels

Αναφερόμενοι στο κομμάτι των επενδυτών, το μεγαλύτερο κομμάτι των χρηματοδοτήσεων φέτος προήλθε από Venture Capital funds σε ποσοστό που φτάνει το 76,5%, ενώ για τους Angel investors το ποσοστό ήταν 23,5%. Ωστόσο, το ποσοστό των τελευταίων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μέσα στη χρονιά που διανύουμε, ως συνέπεια των φορολογικών κινήτρων που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση πρόσφατα σε μεμονωμένους επενδυτές-αγγέλους. Πρέπει να σημειωθεί πάντως και ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών γι’ αυτή τη χρονιά προήλθε από το εξωτερικό (88,24%), αν και στην πραγματικότητα συμμετέχουν σε επενδυτικούς γύρους όπου ηγούνται ελληνικά κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών.

Ποιοι επενδύουν στις ελληνικές startups – Τα κίνητρα στους «αγγέλους»-1

Ποιους κλάδους χρηματοδοτούν οι επενδυτές

Όσον αφορά τώρα τους τομείς δραστηριοποίησης των εταιρειών, το επίκεντρο των startups αυτή την περίοδο βρίσκεται στις υπηρεσίες Business to Business (B2B) σε ποσοστό 42%, ενώ το 30% των εταιρειών ασχολούνται με Business to Consumer (B2C) δραστηριότητες.

Ο κλάδος που κέρδισε τα μεγαλύτερα ποσά χρηματοδοτήσεων ήταν οι βιοεπιστήμες (ένας κλάδος που αναπτύσσεται ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια παραμένοντας ο πιο δημοφιλής) με ποσοστό 16,16%, ενώ ακολούθησαν το ηλεκτρονικό εμπόριο και η λιανική πώληση με ποσοστό 10,17%, Lifestyle & Social κλάδοι (όπως η μόδα, το gaming και τα κοινωνικά δίκτυα) με ποσοστό 9,58%, καθώς και η ενέργεια και οι υποδομές με το ίδιο ποσοστό. Στην τέταρτη θέση βρέθηκε ο τουρισμός και η φιλοξενία, με πτωτική τάση που εξηγείται λόγω της πανδημίας (8,38%), ενώ ακολούθησε η αγροτροφική βιομηχανία με ποσοστό 7,18%. Στα αξιοσημείωτα των στατιστικών γι’ αυτή τη χρονιά και η μεγάλη ανάκαμψη στον τομέα των Big Data/Analytics (από το 0,90% του συνόλου στο 4,79%).

Το found.ation γράφει για το MoneyReview

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News