Start Ups Τετάρτη 13/01/2021, 15:17
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι 10 κορυφαίες ελληνικές startups το 2020 – Άντλησαν 115 εκατ. ευρώ

Αξιοσημείωτη δυναμική, παρά την πανδημία - Ο κατάλογος των νεοφυών επιχειρήσεων με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση

Οι 10 κορυφαίες ελληνικές startups το 2020 – Άντλησαν 115 εκατ. ευρώ

To 2020 ήταν χρονιά μεγάλων αντιθέσεων για το ελληνικό startup οικοσύστημα, καθώς είχαμε τόσο εξαιρετικές ειδήσεις όσο και κάποιες αναπόφευκτες συνέπειες λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, συνολικά αποτιμάται ως μια πολύ καλή χρονιά, καθώς η επίτευξη των τριών μεγαλύτερων εξαγορών που έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα δημιουργεί αισιοδοξία για το μέλλον.

Δεν θα μπορούσαν να μην υπάρχουν και επιπτώσεις από την πανδημία, κυρίως σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και των ακινήτων. Σε κάθε περίπτωση, η ανασκόπηση της χρονιάς φέρνει μία ιδιαίτερη δυναμική για τις startups, με τις 10 κορυφαίες ελληνικές νεοσύστατες εταιρείες να συγκεντρώνουν συνολικά χρηματοδοτήσεις πάνω από 115 εκατομμύρια ευρώ και το συνολικό ποσό funding σε όλες τις startups να ξεπερνά τα 150 εκατομμύρια ευρώ -όσο περίπου και το 2019, παρά το “πάγωμα” των επενδυτικών δραστηριοτήτων κατά το πρώτο κύμα της Covid-19. Τα στοιχεία προέρχονται από το ετήσιο report Startups in Greece του Found.ation που υποστηρίζεται από τον ευρωπαϊκό οργανισμό EIT Digital, σε συνεργασία με το επενδυτικό ταμείο Velocity.Partners VC. 

Οι 10 startups με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση μέσα στο 2020

Ας δούμε, όμως, λίγο πιο αναλυτικά τις 10 κορυφαίες startups φέτος. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Skroutz, έχοντας κλείσει μέσα στο 2020 μια πολύ μεγάλη συμφωνία με την CVC Capital Markets. Παρά το μέγεθός της και την πολυετή δραστηριότητά της στην αγορά, η Skroutz δηλώνει ακόμη «startup». Ακολουθεί η -επίσης ώριμη- Omilia που προσφέρει τεχνολογίες κατανόησης φυσικής γλώσσας σε εταιρικό επίπεδο, και στην τρίτη θέση βρίσκεται η TileDB, δημιουργός μίας universal data engine. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Netdata που διαγράφει εξαιρετική πορεία και εκτός Ελλάδας, ενώ στην πέμπτη η Navenio, εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες τοποθεσίας για εσωτερικά περιβάλλοντα μέσω mobile εφαρμογών. Στην έκτη θέση βρίσκεται η Spotawheel, μια B2C πλατφόρμα μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και στην έβδομη η Belvo, μία πλατφόρμα ανοικτής τραπεζικής. Ακολουθούν οι Plum με λύσεις αποταμίευσης ως personal assistant και Arrikto με εργαλεία για εφαρμογές υπολογιστικής μάθησης. Τέλος, στη δέκατη θέση βρίσκεται η Byrd με δραστηριοποίηση στο χώρο των logistics.
Και ένα ενδιαφέρον στατιστικό: αν πιστεύατε ότι startup και ωριμότητα δε συνάδουν, ας σημειωθεί ότι στη λίστα κυριαρχούν δύο εταιρείες που ιδρύθηκαν πριν από δεκαπέντε (Skroutz) και δεκαοκτώ (Omilia) χρόνια αντίστοιχα. Βέβαια, η μέση ηλικία των εταιρειών είναι κοντά στα τέσσερα έτη, με τη νεότερη να είναι δύο ετών (Netdata).

Οι 10 κορυφαίες ελληνικές startups το 2020 – Άντλησαν 115 εκατ. ευρώ-1

Εντυπωσιακές εξαγορές το 2020

Το 2020 υπήρξε μία πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά για τις startups και καθώς είχαμε τα περισσότερα καταγεγραμμένα exits τα τελευταία χρόνια. Έτσι, είχαμε επτά συνολικά exits, από τα οποία τέσσερα αφορούν εταιρείες που υποστηρίχθηκαν από το μηχανισμό EquiFund. 

Όπως σημειώσαμε ήδη, οι τρεις πρώτες αποτελούν και τις μεγαλύτερες εξαγορές που έχουν πραγματοποιηθεί σε startups έως σήμερα. Πρόκειται για την εταιρεία Intrashop που πωλήθηκε στη γερμανική Delivery Hero για 360 εκατομμύρια δολάρια, την πρωτοπόρο στον τομέα της ρομποτικής αυτοματοποίησης διεργασιών Softomotive την οποία εξαγόρασε η Microsoft, καθώς και την εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Think Silicon που πωλήθηκε στην Applied Materials.

Αξίζει να αναφερθούν, τέλος, τρεις ακόμη σημαντικές εξαγορές εταιρειών για το 2020. Πρόκειται για την Pushme, που αποτελεί το πρώτο exit ανάμεσα στις εταιρείες που έχουν λάβει χρηματοδότηση μέσω του EquiFund (χρηματοδοτήθηκε από τη Velocity.Partners και αποκτήθηκε από τη γερμανική TIER Mobility που είναι από τις πλέον ανερχόμενες εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα της), αλλά και τις Blendo (RudderStack) και Guestflip (Travelbook Group). Στην εκπνοή του 2020 ανακοινώθηκε και η πρώτη εξαγορά ελληνικής εταιρείας από κινεζική, της Adveos Microelectronic Systems με έδρα το Αίγιο, από την Beken Corporation.

Οι 10 κορυφαίες ελληνικές startups το 2020 – Άντλησαν 115 εκατ. ευρώ-2

Το found.ation γράφει για το moneyreview.gr   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News