Start Ups Πέμπτη 28/01/2021, 15:01
START UPS

Σε ποιες startups καταλήγει η χρηματοδότηση

Σε ποιες startups καταλήγει η χρηματοδότηση

Σε μία ιδιαίτερη χρονιά, κατά την οποία αρκετοί τομείς, μεταξύ των οποίων και η οικονομική δραστηριότητα, επηρεάστηκαν σημαντικά από την πανδημία, η περαιτέρω ανάπτυξη μίας startup και, κατά συνέπεια, οι ευκαιρίες για λήψη χρηματοδότησης ή για μία επιτυχημένη εξαγορά, αποτέλεσαν σημαντική πρόκληση. Παρά τις αναπόφευκτες δυσκολίες που έφερε η κατάσταση – ιδιαίτερα σε συγκεκριμένους κλάδους – υπήρχαν οι startups εκείνες που κατάφεραν να υπερκεράσουν τα εμπόδια τα οποία έφερε το “κύμα” του COVID-19 και να “ανθίσουν”. Ποιο είναι, ωστόσο, το προφίλ των εταιρειών εκείνων που πήραν χρηματοδοτήσεις μέσα στo 2020; Ας δούμε κάποια χαρακτηριστικά τους.

Οι 10 κορυφαίες startups που χρηματοδοτήθηκαν το 2020

Εξετάζοντας τη λίστα με τις δέκα startups που έλαβαν τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση μέσα στη χρονιά που πέρασε, σύμφωνα με το ετήσιο report “Startups in Greece 2020-2021” των Found.ation, EIT Digital και Velocity.Partners, ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι ο μέσος όρος «ηλικίας» τους είναι τα έξι έτη, ενώ οι περισσότερες από αυτές διαθέτουν από 11 έως 50 εργαζομένους. Στο ίδιο πλαίσιο, οι 3 στις 10 έχουν έδρα και στην κομβική αγορά των ΗΠΑ, ενώ οι περισσότερες διατηρούν γραφεία σε τουλάχιστον δύο χώρες. Επιπλέον, κατά μέσο όρο, οι πιο επιτυχημένες –από άποψη χρηματοδότησης– startupsη έχει λάβει, από τη στιγμή της ίδρυσής τους έως και σήμερα, κεφάλαια από έξι διαφορετικούς επενδυτές, ενώ έχουν συμμετάσχει σε περισσότερους από τρεις γύρους χρηματοδότησης, με την πρώτη τους επένδυση να έρχεται κατά μέσο όρο 3,5 χρόνια μετά την ίδρυσή τους.

Όσον αφορά τώρα το κομμάτι των επενδυτών, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που παρουσιάζει το ίδιο report, καθώς το 23,5% ήταν angels ενώ το 76,5% προέρχεται από Venture Capitals, με προέλευση κατά 88,74% από το εξωτερικό και μόλις κατά 11,76% από την Ελλάδα (κυρίως μέσω επενδυτικών σχημάτων όπως το EquiFund, τα οποία ωστόσο περιλαμβάνουν και ευρωπαϊκά κεφάλαια).

Οι κλάδοι που χρηματοδοτήθηκαν περισσότερο

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και αυτή τη χρονιά η λίστα με τους κλάδους στους οποίους επενδύθηκαν τα μεγαλύτερα ποσά χρηματοδότησης. Όπως ήταν αναμενόμενο, ανάμεσά τους ξεχώρισαν (με ποσοστό 16,16% επί του συνόλου) ο κλάδος των επιστημών υγείας (HealthTech) καθώς και οι σχετικοί κλάδοι των βιοεπιστημών, ως συνέπεια της αυξημένης ζήτησης λόγω της επίδρασης της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και της σταθερά ανοδικής τάσης των τελευταίων ετών σε αυτούς τους τομείς. Αρκετά ψηλά σε χρηματοδοτήσεις (10,17%) βρίσκονται, όπως είναι λογικό, και οι κλάδοι που αφορούν τη λιανική πώληση αλλά και το ηλεκτρονικό εμπόριο, ενώ ακολουθούν (με ποσοστό 9,58%) τομείς που σχετίζονται με κοινωνική δικτύωση, ψυχαγωγία και lifestyle, όπως η μόδα και το gaming. Στο ίδιο ποσοστό βρίσκονται και οι κλάδοι της ενέργειας και υποδομών, ενώ ακολουθεί (με ποσοστό 8,38%) ο – πολύ σημαντικός για το ΑΕΠ της χώρας μας- κλάδος τουρισμού/φιλοξενίας, για τον οποίο τα δεδομένα του επόμενου έτους θα δώσουν καλύτερη εικόνα όσον αφορά στην επίδραση της εξελίξεων από την πανδημία.

Για ποιο λόγο απορρίπτεται μια χρηματοδότηση;

Έχοντας εξετάσει ποιοι κλάδοι και ποιες εταιρείες συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, χρήσιμα συμπεράσματα μπορεί να αντλήσει κανείς και από την ανάποδη πλευρά του νομίσματος, δηλαδή τους λόγους για τους οποίους οι επενδυτές απορρίπτουν συνήθως μια startup. Για μια ακόμη χρονιά, ο βασικός λόγος απόρριψης (με ποσοστό 21,74%) παραμένει το ότι δεν ταιριάζει μία πρόταση στο επενδυτικό προφίλ των venture capital funds, ενώ στη δεύτερη θέση (με 16,52%) συναντάμε το ενδεχόμενο να βρίσκεται μία εταιρεία που αναζητά χρηματοδότηση μόνο σε φάση ιδέας χωρίς να διαθέτει πραγματικό προϊόν. Τέλος, ο έντονος ανταγωνισμός ή/και η κατακερματισμένη πλέον αγορά αποτελούν τον τρίτο λόγο απόρριψης (με ποσοστό 11,74%), κάτι, ωστόσο, που θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως σημάδι ωριμότητας για το οικοσύστημα.

Το found.ation γράφει για το moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News