Start Ups Τρίτη 8/12/2020, 09:31
START UPS

Ρεκόρ χρηματοδότησης άνω των 40 δισ. για τις startups της Ευρώπης

Ρεκόρ χρηματοδότησης άνω των 40 δισ. για τις startups της Ευρώπης

Οι ευρωπαϊκές startups έχουν καταφέρει να ανακάμψουν από το σοκ που υπέστησαν την άνοιξη με την έλευση της πανδημίας του κορωνοϊού, με τις επενδύσεις στις νεοφυείς επιχειρήσεις της Γηραιάς Ηπείρου να οδεύουν προς ρεκόρ φέτος.

Η ιδιωτική χρηματοδότηση για τεχνολογικές εταιρείες ανήλθαν στο ποσό-ρεκόρ των 5 δισ. δολαρίων τον Σεπτέμβριο, ενώ το σύνολο από τις αρχές του έτους προσεγγίζει τα 41 δισ. δολάρια, όπως προκύπτει από μελέτη της εταιρείας venture capital Atomico.

«Πρόκειται για αξιοσημείωτη ένδειξη της ανθεκτικότητας του οικοσυστήματος», επισημαίνει στο Reuters ο Τομ Βεμάιερ, εκ των δύο συντακτών της έκθεσης.

Mε 115 «μονόκερους», δηλαδή με αποτίμηση άνω του ενός δισ. δολαρίων, η συνολική αξία των τεχνολογικών εταιρειών που έχουν ιδρυθεί από το 2000 στην Ευρώπη έχει φθάσει το ένα τρισ. δολάρια. 

Η εταιρεία υπηρεσιών music streaming Spotify και η εταιρεία πληρωμών Adyen βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, με χρηματιστηριακή αξία σχεδόν 50 δισ. δολαρίων, ενώ συγκαταλέγονται μεταξύ των δέκα κορυφαίων τεχνολογικών της Ευρώπης.

Η σουηδική fintech Κlarna και η ρουμανική εταιρεία ρομποτικού λογισμικού UiPath έχουν «χτυπήσει» αποτιμήσεις άνω των δέκα δισ. δολαρίων αν και παραμένουν ακόμη σε ιδιωτικό ιδιοκτησιακό καθεστώς, γεγονός που αντανακλά το βάθος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας επιχειρηματικών κεφαλαίων(venture capital).

Παρότι η Ευρώπη υπολείπεται έναντι των ΗΠΑ όσον αφορά τις επενδύσεις σε startups, στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας η χρηματοδότηση έχει σχεδόν τριπλασιασθεί. Η Atomico εκτιμά ότι οι 24 μεγαλύτερες τεχνολογικές της Ευρώπης έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο με περισσότερους από 3.000 ιδρυτές νέων εταιρειών. 

While Europe still lags North America by five to one in terms of dollars invested, the amount of institutional money flowing into venture capital has grown threefold over the last five years, Atomico estimates.

Η πλατφόρμα οnline εκδηλώσεων Hopin κατάφερε μέσα σε 17 μήνες να εξασφαλίσει αποτίμηση άνω του ενός δισ. δολαρίων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News