Start Ups Τρίτη 9/03/2021, 14:31
START UPS

Οι γαλλικές τεχνολογικές startups στρέφονται κατά της Apple 

Οι γαλλικές τεχνολογικές startups στρέφονται κατά της Apple 

Από κοινού αγωγή εναντίον της Apple προτίθενται να καταθέσουν η ένωση France Digitale η οποία εκπροσωπεί τεχνολογικές startups της Γαλλίας και η ρυθμιστική αρχή διασφάλισης προσωπικών δεδομένων CNIL, για παραβιάσεις που σχετίζονται με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ένωση.

Η France Digitale της οποίας μέλη είναι ένας σημαντικός αριθμός επιχειρηματιών και επενδυτών, υποστηρίζει στην αγωγή της ότι το τελευταίο λειτουργικό iOS 14 της Apple, δεν ακολουθεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες συμμόρφωσης για την ιδιωτικότητα. 

Το επιχειρηματικό λόμπι υποστηρίζει ότι ενώ οι κάτοχοι iPhones ερωτώνται αν επιθυμούν οι εγκατεστημένες εφαρμογές να συλλέγουν ένα αναγνωριστικό προκειμένου στη συνέχεια να διαμορφώνουν τις διαφημίσεις που θα προβάλλονται σε κάθε χρήστη, οι αρχικές ρυθμίσεις των συσκευών επιτρέπουν στην Apple να προβάλλει διαφημίσεις δίχως οι χρήστες να ερωτώνται για το περιεχόμενο που βλέπουν. 

Βάσει του ευρωπαϊκού πλαισίου των κανονισμών για την ιδιωτικότητα, όλοι οι οργανισμοί είναι υποχρεωμένοι να ρωτούν τους επισκέπτες στο διαδίκτυο, να συμφωνούν τα δεδομένα τους να συλλέγονται από τους trackers και από άλλα ψηφιακά εργαλεία. Οι ίδιο κανονισμοί επίσης δίνουν τη δυνατότητα σε ένα χρήστη να ρωτήσει τους λόγους για τους οποίους συλλέγονται τα δεδομένα, όπως και το πώς γίνεται η συλλογή τους. 

Σύμφωνα με την αγωγή του γαλλικού λόμπι η καταγραφή των δεδομένων που κάνει η Apple, της επιτρέπει να τα μοιράζεται με συνδεόμενες και συνεργαζόμενες εταιρείες, δίχως να ενημερώνει τους χρήστες. 

Για μάχη του Δαυίδ εναντίον του Γολιάθ στο γαλλικό startup οικοσύστημα έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της France Digitale Νικολάς Μπριν, με την Apple σε ανακοίνωσή της να υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες είναι ολοφάνερα λάθος, ενώ χαρακτηρίζει την κίνηση ως μια απέλπιδα προσπάθεια εκείνων που παρακολουθούν χρήστες, να αποσπάσουν την προσοχή για τις δικές τους πράξεις και να «ξεγελάσουν» τις ρυθμιστικές αρχές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.  

Να σημειωθεί ότι παρόμοια αγωγή στη Γαλλία έχει καταθέσει το λόμπι των διαδικτυακών διαφημίσεων, ενώ η Apple έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αρχών σε Γερμανία, Ισπανία και Αυστρία, αναφορικά με τη διαχείριση των δεδομένων των χρηστών δίχως τη συγκατάθεσή τους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News