Start Ups Τρίτη 2/11/2021, 07:18
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Refundit στο «MR»: Μας ενδιαφέρει το ελληνικό tax free – Ευκαιρία για τα φορολογικά σας έσοδα  

Η startup που «προσπερνά» το τελωνείο στις αγορές tax-free μιλά για έμμεσο όφελος έως και 300 εκατ. ευρώ από επιστροφές ΦΠΑ

Refundit στο «MR»: Μας ενδιαφέρει το ελληνικό tax free – Ευκαιρία για τα φορολογικά σας έσοδα  

Από τα 26 δισ. ευρώ που δικαιούνται οι ταξιδιώτες εκτός Ε.Ε. μέσω του tax free shopping διεκδικούν μόλις τα 3 δισ. ευρώ λόγω της χρονοβόρας γραφειοκρατίας, τονίζει στο «MR» ο συνιδρυτής της Refundit, Uri Levine. Πρόκειται για τη fintech startup η οποία απλοποιεί την επιστροφή χρημάτων από τις αγορές tax free, υποστηρίζοντας ότι κάθε ταξιδιώτης εκτός Ε.Ε. ξοδεύει πάνω από 2 ευρώ για κάθε ευρώ που παίρνει πίσω. Μόλις το 20% των –κατά βάση μικρομεσαίων– επιχειρήσεων στα αεροδρόμια είναι σε θέση να προσφέρει επιστροφή ΦΠΑ για να προσελκύσει αγορές από τουρίστες.

Με την επανέναρξη του τουρισμού και τη ζήτηση για ταξίδια να ανακάμπτει, οι υπηρεσίες της Refundit αποκτούν ξεχωριστή σημασία τόσο για τους ταξιδιώτες όσο και για τα καταστήματα, σύμφωνα με τον Uri Levine, ο οποίος στέκεται αρκετά στην ελληνική αγορά, εξηγώντας ποια είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που της δίνουν τη δυνατότητα να επωφεληθεί από τις υπηρεσίες της ισραηλινής startup.

Πρακτικά, οι ταξιδιώτες αποκτούν τη δυνατότητα να περνούν στην εφαρμογή στο κινητό τις αποδείξεις από τις tax free αγορές που έχουν πραγματοποιήσει στα καταστήματα, γλιτώνοντας τη γραφειοκρατία που απαιτείται για να τους επιστραφεί ο ΦΠΑ. Τα στοιχεία υπόκεινται σε επεξεργασία από ένα κεντρικό σύστημα κι έτσι δεν απαιτείται τελωνειακός έλεγχος. Το γεγονός αυτό δίνει παράλληλα τη δυνατότητα και σε καταστήματα που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές να προσφέρουν αγορές tax-free.

Τι θα έκανε διαφορετικά ο εκάστοτε καταναλωτής; Θα συμπλήρωνε μια φόρμα στο κατάστημα αγοράς, στο σημείο αναχώρησης θα έδειχνε το διαβατήριό του, τα εμπορεύματα και τις αποδείξεις, και στη χώρα του θα έστελνε τις αποδείξεις στις αρμόδιες αρχές ή εταιρείες που αναλαμβάνουν την επιστροφή του φόρου. Πρόκειται σαφώς για μια διαδικασία η οποία αποτρέπει τους τουρίστες να πραγματοποιούν αντίστοιχες αγορές, με αποτέλεσμα να χάνουν χρήματα και οι ίδιοι και τα καταστήματα.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Refundit στο «MR»: Μας ενδιαφέρει το ελληνικό tax free – Ευκαιρία για τα φορολογικά σας έσοδα  -1Μπορείτε να μας εξηγήσετε ποιο ακριβώς είναι το αντικείμενο της Refundit και πώς οι υπηρεσίες της καθίστανται χρήσιμες για τους χρήστες της πλατφόρμας σας;

Η Refundit είναι μια πλήρως ψηφιακή πλατφόρμα για τις αφορολόγητες αγορές. Την ιδρύσαμε με τον Ziv Tirosh με σκοπό να δώσουμε λύση στην πολυπλοκότητα των αφορολόγητων αγορών και κατ’ επέκταση στην περιορισμένη προσφορά τους, παρά το γεγονός πως αυτές ξεκίνησαν ως μέσο για την ενθάρρυνση των τουριστικών δαπανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σήμερα οι τουρίστες δεν λαμβάνουν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται από το νόμο και οι τοπικοί επιχειρηματίες δεν επωφελούνται από την πρόσθετη δυνατότητα αύξησης των πωλήσεών τους. Το τρέχον σύστημα αφορολόγητων αγορών περιλαμβάνει μια γραφειοκρατική διαδικασία που βασίζεται σε έντυπη μορφή, ακατάλληλη για τον 21ο αιώνα, και το αποτέλεσμα είναι ότι από τα 26 δισ. ευρώ που δικαιούνται οι ταξιδιώτες εκτός Ε.Ε., το ποσό που τελικά ζητείται δεν ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ, ενώ τα μισά από αυτά χρεώνονται στις εταιρείες που διευκολύνουν την επιστροφή χρημάτων, ως κρυφή προμήθεια που καταβάλλεται (εν αγνοία) του ταξιδιώτη.

Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται αδιανόητο, έρευνες έχουν δείξει ότι κάθε επιπλέον ευρώ που επιστρέφεται σε έναν τουρίστα έχει πραγματικό όφελος για τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς κάθε ταξιδιώτης εκτός Ε.Ε., ξοδεύει πάνω από 2 ευρώ για κάθε ευρώ που του επιστρέφεται. Ωστόσο, λόγω της τρέχουσας πολυπλοκότητας, περισσότερο από το 80% των επιχειρήσεων, οι περισσότερες από τις οποίες είναι μικρομεσαίες, δεν είναι σε θέση να προσφέρουν επιστροφή ΦΠΑ για να προσελκύσουν αγορές από τουρίστες.

Η Refundit προσφέρει ένα ολοκληρωμένο και πλήρως ψηφιακό σύστημα για αφορολόγητες αγορές, με μια εύκολη και φιλική προς το χρήστη εφαρμογή για τους ταξιδιώτες και μια απλή στη χρήση και τελευταίας τεχνολογίας πλατφόρμα για τις τοπικές φορολογικές και τελωνειακές αρχές. Με αυτό το σύστημα, οι ταξιδιώτες μπορούν να ψωνίσουν σε οποιοδήποτε κατάστημα, ακόμη και σε μικρά, απομακρυσμένα νησιά, και να λάβουν την επιστροφή του ΦΠΑ εύκολα και με μηδενική ταλαιπωρία και γραφειοκρατία, ενώ οι φορολογικές και τελωνειακές αρχές εκτελούν τα καθήκοντά τους με εύκολο και ασφαλή τρόπο, με ένα ψηφιακό σύστημα που διασφαλίζει αυστηρή επικύρωση εξαγωγών με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο απάτης σε σχέση με το υπάρχον σύστημα, ενώ συμμορφώνεται πλήρως με τον GDPR.

Θα θέλατε να μας πείτε σε ποιες αγορές δραστηριοποιήστε και ποια είναι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα;

Πριν την πανδημία του κορωνοϊού, το Refundit λειτουργούσε σε πιλοτικό επίπεδο στο Βέλγιο για 2 χρόνια, αποτελώντας το πρώτο πλήρως ψηφιακό σύστημα βασισμένο σε εφαρμογή στην Ευρώπη, το οποίο μπορούσε απλά και εύκολα να χρησιμοποιηθεί από οποιαδήποτε επιχείρηση.

Κατά τη διάρκεια της πιλοτικής λειτουργίας του, πάνω από το 55% των συναλλαγών έγιναν από μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν μπορούσαν να προσφέρουν τη δυνατότητα αφορολόγητων αγορών στο παρελθόν, γεγονός που βοήθησε στην εξισορρόπηση των τουριστικών δαπανών σε ολόκληρη τη χώρα και στην απόδειξη του εγγενούς εκδημοκρατισμού των αφορολόγητων αγορών που προσφέρει το Refundit.

Η πιλοτική λειτουργία, η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2020 όταν η COVID-19 βρισκόταν στο αποκορύφωμά της, απέδειξε αυτό που θεωρητικά γνωρίζαμε εκ των προτέρων -ότι ο μόνος τρόπος για να απολαμβάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες τα πολλαπλά οικονομικά οφέλη από τις αφορολόγητες αγορές, είναι η εγκαθίδρυση ενός πλήρως ψηφιακού συστήματος, που θα είναι διαθέσιμο εύκολα και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια σε όλα τα καταστήματα.

Σήμερα, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού καθίσταται ολοένα και περισσότερο ελεγχόμενη και καθώς περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ανοίγουν τα σύνορά τους σε ταξιδιώτες εκτός αυτή, η Refundit πρόκειται να επιστρέψει σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Το feedback που λαμβάνετε από τους χρήστες της πλατφόρμας ποιο είναι; Ποιες σκέψεις σας δημιουργεί για το μέλλον;

Λάβαμε πολύ θετικά σχόλια από όλους τους χρήστες του συστήματός μας, από ταξιδιώτες που χρησιμοποιούν την εφαρμογή μας, καθώς και από φορολογικές και τελωνειακές αρχές που χρησιμοποιούν το σύστημα υποστήριξης της Refundit.

Το πιο σημαντικό σχόλιο που λάβαμε για την εφαρμογή είναι ότι αποτελεί ακριβώς αυτό που θα περίμενε κανείς από ένα σύστημα διαχείρισης των αφορολόγητων αγορών τον 21ο αιώνα. Οι ταξιδιώτες που χρησιμοποίησαν την εφαρμογή μας πολλές φορές, καθώς και οι Βέλγοι τελωνειακοί υπάλληλοι που χρησιμοποιούσαν το σύστημα υποστήριξης σε καθημερινή βάση, σχολίασαν ότι αν έπρεπε να επιστρέψουν στο γραφειοκρατικό σύστημα που βασίζεται στο χαρτί, θα δυσκολεύονταν.

Αυτό το feedback μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι, παρότι η εφαρμογή μιας τέτοιας καινοτόμας λύσης σε μια αγορά που έχει συνηθίσει να κάνει τα πράγματα με συγκεκριμένο τρόπο για περισσότερα από 30 χρόνια είναι δύσκολη, χρονοβόρα ακόμα και απογοητευτική μερικές φορές, είναι σημαντική και πρέπει να συνεχίσουμε να την προσφέρουμε για να βοηθήσουμε του ταξιδιώτες, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις.

Η Refundit έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Με ποιο τρόπο εξασφαλίσατε την χρηματοδότησή σας;

Η Refundit έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή της χάρη στην καλή σχέση προϊόντος και αγοράς, στην ιδρυτική της ομάδα, στο ισχυρό ανθρώπινο δυναμικό και την αποτελεσματική διαχείριση. Αυτός ο συνδυασμός ισχυρού οράματος, καλού προϊόντος και αφοσιωμένης ομάδας βοήθησε τους επενδυτές μάς να πιστέψουν στην καινοτομία που φέρνουμε στην αγορά.

Βρισκόμενοι στη μετά την πανδημία εποχή, πώς κρίνετε επί του παρόντος τη δυναμική του τουρισμού; Είναι εφικτό να φτάσει στα προ πανδημίας επίπεδα;

Αυτό είναι ένα ερώτημα στο οποίο κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά: από τη μία πλευρά βλέπουμε μια συνεχή αύξηση του αριθμού των τουριστών εκτός Ε.Ε. που έρχονται στην Ευρώπη και βλέπουμε τα κράτη μέλη της ΕΕ να ανοίγουν τα σύνορά τους σε όλο και περισσότερες χώρες, ειδικά σε εκείνες που βασίζονται περισσότερο στον τουρισμό. Από την άλλη, δεν έχουμε ακόμη ξεπεράσει την πανδημία και εάν εμφανιστεί μια σημαντική νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, οι αποφάσεις ενδέχεται να ανατραπούν για χάρη της δημόσιας υγείας.

Γενικά, στη Refundit παραμένουμε αισιόδοξοι και πιστεύουμε ότι παρόλο που ο τουρισμός εκτός Ευρώπης πιθανότατα δεν θα επιστρέψει το 2022 στις χώρες της Ε.Ε. -ίσως ούτε και το 2023- στα επίπεδα που ήταν πριν την πανδημία, θα επανέλθει σε βαθμό που η οικονομία θα ανακτήσει τη δύναμική της, και πιστεύουμε ότι το σύστημά μας μπορεί να βοηθήσει πολύ σε αυτό, τόσο για τον τουρισμό στις μεγάλες πόλεις, αλλά ακόμη περισσότερο για τον τουρισμό στις ακριτικές περιοχές και τα τουριστικά νησιά.

Στα μελλοντικά σας σχέδια υπάρχει η επιλογή για δραστηριοποίηση στην ελληνική αγορά; Θωρείτε ότι η δυναμική της έχει προοπτικές για την επιχείρησή σας;

Η ελληνική αγορά είναι σημαντική για εμάς και πιστεύουμε ακράδαντα στο μέλλον της Refundit στην Ελλάδα.

Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα, λόγω των ξεχωριστών χαρακτηριστικών της, έχει πολλές δυνατότητες να επωφεληθεί από το σύστημα της Refundit. Η Ελλάδα έχει πολλά σημεία εισόδου και εξόδου για τον διεθνή τουρισμό, μερικά από τα οποία δεν βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα -για παράδειγμα όσοι έρχονται από χώρες εκτός Ε.Ε. στην Κρήτη ή στη Ρόδο πετούν απευθείας εκεί και όχι μέσω Αθήνας.

Για τέτοιες περιπτώσεις, η διαδικασία που προσφέρει το Refundit είναι ιδανική: μέσω της εφαρμογής, τα αιτήματα επιστροφής φόρου για ταξιδιώτες που αναχωρούν από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια διεκπεραιώνονται πριν φτάσουν οι ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο από μια κεντρική, εξειδικευμένη μονάδα τελωνείου που βρίσκεται στην ηπειρωτική χώρα και που δεν χρειάζεται να έχει φυσική παρουσία στο αεροδρόμιο. Χάρη στο σύστημα ανάλυσης παραμέτρων κινδύνου και την εμπειρία του τελωνειακού υπαλλήλου, τα περισσότερα αιτήματα μπορούν να εγκριθούν αυτόματα και μόνο εκείνα με συγκεκριμένους δείκτες κινδύνου απαιτούν για τη διεκπεραίωση τους φυσική παρουσία στο τελωνείο του αεροδρομίου από το οποίο αναχωρούν οι ταξιδιώτες.

Ένα τέτοιο σύστημα έχει δύο βασικά οφέλη για το ελληνικό πλαίσιο: αποτελεσματικότητα και πρόληψη της απάτης. Από άποψη απόδοσης, ένα σύστημα που λειτουργεί χρησιμοποιώντας το μοντέλο ανάλυσης κινδύνου εξασφαλίζει αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της τελωνειακής ομάδας των μικρότερων, τοπικών ή περιφερειακών αεροδρομίων για την επικύρωση μόνο αιτημάτων υψηλού κινδύνου, κάνοντας έτσι καλύτερη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων ακόμη και κατά την υψηλή τουριστική περίοδο. Ακόμη και για μεγαλύτερα αεροδρόμια, η συγκεκριμένη λύση μπορεί να προσφέρει υψηλότερο επίπεδο αποτελεσματικότητας, καθώς οι υπάλληλοι του αεροδρομίου θα μπορούν να επικεντρωθούν στη διαχείριση υποθέσεων μεγάλης αξίας, χωρίς να αναλώνονται με υποθέσεις ταξιδιωτών χαμηλού κινδύνου, κάτι που σήμερα καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της ημέρας τους.

Όσον αφορά στην πρόληψη της απάτης, το σύστημά μας επιτρέπει σε κάθε τελωνειακή ομάδα να επικεντρωθεί στο αποκλειστικό της έργο: η ομάδα προαξιολόγησης θα ασχολείται με υποθέσεις χαμηλού κινδύνου και θα έχει εικόνα των υποθέσεων σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια, με αποτέλεσμα να μπορεί να μετακινεί την πληροφορία για υποθέσεις και απόπειρες απάτης από το ένα αεροδρόμιο στο άλλο, ενώ η ομάδα του αεροδρομίου θα εξειδικεύεται μόνο στη διαχείριση υποθέσεων που ενέχουν υψηλό κίνδυνο απάτης, με αποτέλεσμα να μπορεί να εξοικειωθεί με τα χαρακτηριστικά των υποθέσεων αυτών, τα οποία μπορεί να διαφέρουν, για παράδειγμα, μεταξύ Αθήνας και νησιών. Επιπλέον, αυτό σημαίνει ότι οποιοδήποτε αίτημα επιστροφής χρημάτων υψηλού κινδύνου ελέγχεται, ως ρουτίνα της διαδικασίας, από τουλάχιστον δύο τελωνειακούς υπαλλήλους.

Τέλος, η πρόσφατη μελέτη του Κέντρου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR) που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εισαγωγή ενός ανοιχτού, πλήρως ψηφιακού αφορολόγητου συστήματος αγορών με επίκεντρο τους καταναλωτές θα είχε καθαρά θετική επίδραση στα κρατικά φορολογικά έσοδα. Τα πρόσθετα έσοδα που θα προκύψουν μπορούν αντισταθμίσουν τις ζημίες που συνδέονται με τις επιστροφές ΦΠΑ κατά 155 έως 311 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της πρόσθετης δαπάνης θα ωφελούσε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις περιφερειακές επιχειρήσεις, κάτι που είναι υψίστης σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας στην μετά Covid εποχή.

Βλέπουμε πολλές δυνατότητες για συνέργειες μεταξύ της Refundit και των ελληνικών φορολογικών και τελωνειακών αρχών και πολλές προοπτικές στην Ελλάδα. Ελπίζουμε να ξεκινήσουμε τη δραστηριότητά μας στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News