Start Ups Δευτέρα 4/10/2021, 19:14 ΚΟΡΑΛΙΑ ΞΕΠΑΠΑΔΕΑ
START UPS

Solar Energy Land: Μιλήσαμε με τους founders της ελληνικής startup στην αγορά ηλιακής ενέργειας

Solar Energy Land: Μιλήσαμε με τους founders της ελληνικής startup στην αγορά ηλιακής ενέργειας

Η Solar Energy Land είναι μία συγκεντροποιημένη, διεθνής πλατφόρμα που καταγράφει και αξιολογεί ιδιωτικές εκτάσεις γης – οι οποίες διατίθενται είτε προς μίσθωση είτε προς πώληση- με σκοπό την ανάπτυξη νέων φωτοβολταϊκών πάρκων. Χρησιμοποιώντας μια εξειδικευμένη φόρμα καταγραφής, οι ιδιοκτήτες γης μπορούν εύκολα να καταχωρούν το αγροτεμάχιό τους για μια πρώτη αξιολόγηση από την ομάδα της Solar Energy Land, μία ομάδα αποτελούμενη από μηχανικούς με εξειδίκευση στα φωτοβολταϊκά συστήματα και εμπειρία στην αδειοδότηση και κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων από το 2008.

Η ομάδα της Solar Energy Land χρησιμοποιεί σύγχρονες μεθόδους εντοπισμού και αξιολόγησης των αγροτεμαχίων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται στην εκάστοτε εταιρεία ότι τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια καλύπτουν όλες τις βασικές παραμέτρους. Τα αγροτεμάχια καταχωρούνται στη βάση της εταιρίας, είτε από τη Solar Energy Land, είτε από ιδιώτες/ιδιοκτήτες που θέλουν να νοικιάσουν ή να πουλήσουν το αγροτεμάχιό τους σε κάποιον επενδυτή ή σε κάποια εταιρεία ανάπτυξης και κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων.

Η ελληνική start up παρέχει στους πελάτες της (δηλαδή σε εταιρείες ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Πάρκων, κατασκευαστικές εταιρείες και επενδυτές) επιλεγμένα και λεπτομερή προφίλ αγροτεμαχίων, τα οποία είναι καταγεγραμμένα στη βάση δεδομένων της, σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες τους.

Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρία ενώνει γαιοκτήμονες με διεθνείς εταιρείες του χώρου των Φωτοβολταϊκών που αναζητούν κατάλληλη γη σε διάφορες χώρες με τον πιο εύκολο και αξιόπιστο τρόπο.

Το neolaia.gr μίλησε με τους founders της ελληνικής start up Solar Energy Land για το εγχείρημα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σταθμών, για το όραμα της εταιρίας, τον ανταγωνισμό, τους στόχους για το μέλλον και για πολλά άλλα που ακολουθούν.

Πείτε μας λίγα λόγια για την εταιρεία σας. Πώς ήρθε η ιδέα, πώς ξεκίνησε και ποιο είναι το ουσιαστικό όραμα;

“Η ιδέα ξεκίνησε από το πρόβλημα που συναντήσαμε σε προσωπικό επίπεδο όταν θέλαμε να μισθώσουμε κάποιο αγροτεμάχιο στην περιοχή της κεντρικής Ελλάδας για να προχωρήσουμε στην αδειοδότηση και κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου και συνειδητοποιήσαμε ότι έπρεπε να σαρώσουμε πάρα πολλά διαφορετικά μεσιτικά γραφεία ή να ρωτάμε γνωστούς γνωστών μέχρι να βρούμε αυτό που θα κάλυπτε τις προδιαγραφές μας. Συνειδητοποίησαμε ότι δεν υπάρχει μια εξειδικευμένη εταιρεία μέσω της οποίας κάποιος ενδιαφερόμενος να μπορεί άμεσα και εύκολα να βρει αγροτεμάχιο προς μακροχρόνια μίσθωση που θα καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για μια επένδυση στο κομμάτι των φωτοβολταϊκών, αλλά και γενικότερα στο κομμάτι των ΑΠΕ. Το όραμά μας, λοιπόν, ιδρύοντας την Solar Energy Land, είναι να αποτελέσουμε την πρώτη εξειδικευμένη πλατφόρμα καταχώρησης, αξιολόγησης και εύρεσης γης προς μίσθωση για φωτοβολταϊκούς (και σύντομα συνολικά ΑΠΕ) σταθμούς.”

Solar Energy Land: Μιλήσαμε με τους founders της ελληνικής startup στην αγορά ηλιακής ενέργειας-1

*Ο Θάνος Χριστοδούλου είναι Ιδρυτής της Solar Energy Land και Σύμβουλος Έργων Ηλιακής Ενέργειας. Έχει πάνω από 12 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας ως υπεύθυνος ανάπτυξης έργων και σύμβουλος συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε εταιρείες, όπως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Endergy και Inaccess, ενώ συμμετείχε ενεργά στην αδειοδοτική διαδικασία μεγάλων έργων εταιρειών όπως η Sunedison και η Sunpower.

Ποιο πρόβλημα προσπαθεί να λύσει η Solar Energy Land; Ποια ευκαιρία είδατε εσείς στην αγορά;

“Το πρόβλημα που υπάρχει στην εύρεση κατάλληλης γης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς έχει διάφορες παραμέτρους:

Πρώτον, η πληροφορία για γη που πιθανόν θα ήταν κατάλληλη, είναι διάσπαρτη σε εκατοντάδες μεσιτικά γραφεία και sites.

Δεύτερον, οι περισσότερες από τις γαίες που διατίθενται σε αυτά τα γραφεία είναι γαίες προς πώληση, προφανώς γιατί πολλοί ιδιοκτήτες χρειάζονται άμεσα μια οικονομική ενίσχυση, άρα ακατάλληλες για πολλές εταιρείες που απλά χρειάζεται να μισθώσουν για 20 χρόνια ένα αγροτεμάχιο, όσο διαρκεί δηλαδή η Σύμβαση Πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας ενός Φωτοβολταϊκού Σταθμού.

Τρίτον, οι περισσότερες από τις γαίες που διατίθενται δεν έχουν πλήρη προφίλ σχετικά με τις προϋποθέσεις εγκατάστασης ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ή δεν είναι φιλτραρισμένες ως προς τις εξειδικευμένες ανάγκες της αγοράς φωτοβολταϊκών. Όλα τα παραπάνω προκαλούν σε κάποιον υποψήφιο επενδυτή ή εταιρεία του χώρου των φωτοβολταϊκών (εταιρεία αδειοδότησης ή κατασκευαστική), μεγάλο χάσιμο χρόνου μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη γη στην περιοχή ενδιαφέροντος.”

Solar Energy Land: Μιλήσαμε με τους founders της ελληνικής startup στην αγορά ηλιακής ενέργειας-2

*Ο Tommaso Camera είναι Σύμβουλος Έργων Ηλιακής Ενέργειας. Έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία σαν project manager σε επίπεδο site management και project design, με συνεργασίες με EPCs και εργολάβους και projects με εταιρείες, όπως η 3E, Electrawinds, Enfinity, and Photon Engineering. Σαν ανεξάρτητος σύμβουλος φωτοβολταϊκών, έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη δραστηριότητα στο κομμάτι του due dilligence για φωτοβολταϊκά πάρκα εδάφους και του σχεδιασμού συστημάτων φωτοβολταϊκών σε κτιριακές εγκαταστάσεις.

Ποιος είναι ο ανταγωνισμός και τι κάνει την εταιρεία σας ξεχωριστή;

“Ο ανταγωνισμός μας είναι κυρίως τα κλασικά μεσιτικά γραφεία και επίσης διάφοροι τοπικοί “διαμεσολαβητές” που βρίσκουν αγροτεμάχια μέσω του κοινωνικού τους κύκλου προσπαθώντας να τα προωθήσουν αργότερα σε εταιρείες.

Αυτό που θα λέγαμε ότι μας ξεχωρίζει είναι το ότι εμείς αποτελούμε την μεγαλύτερη, κεντρικοποιημένη, εξειδικευμένη πλατφόρμα, με αξιολογημένα ως προς την καταλληλότητά τους προφίλ αγροτεμαχίων, καλύπτοντας ολόκληρη την Ελλάδα και με ένα ευρύ φάσμα μεγέθους αγροτεμαχίων, από λίγα μέχρι πολλές εκατοντάδες στρέμματα.”

Ποιο είναι το revenue model στο οποίο βασίζεται η Solar Energy;

“Το revenue βασίζεται σε ένα μοντέλο success fee, το οποίο κατατίθεται με την συμφωνία μίσθωσης του αγροτεμαχίου και ανάλογα με το μέγεθος της επένδυσης μπορεί να “σπάσει” σε επιμέρους φάσεις. Επίσης, σύντομα θα εφαρμόσουμε και ένα premium subscription fee για πρόσβαση σε κάποια προφίλ μεγάλων αγροτεμαχίων που θα συμπεριλαμβάνουν και όλα τα απαραίτητα έγγραφα για συνολικό έλεγχο από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες.”

Έχετε έρθει σε επαφές με investors; Ποιο ήταν το feedback;

“Δεν έχουμε έρθει ακόμα σε επαφή με investors, μιας και προς το παρόν η start-up μας δεν έχει ακόμα μεγάλα έξοδα, ενώ ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει να είναι κερδοφόρα.

Η επαφή με τους investors θα γίνει στο δεύτερο στάδιο, αυτό της επέκτασης σε νέες αγορές όπου εκεί σίγουρα θα χρειαστούμε επενδυτές.”

Πώς σας επηρέασε η πανδημία και πώς το αντιμετωπίσατε;

“Επειδή η ιδέα και όλη η πλατφόρμα μας έχει στηριχθεί σε μια online λογική (όπως και όλες οι απαραίτητες διεργασίες ελέγχου εγγράφων κτλ που “τρέχουμε”) δεν μας επηρέασε σε μεγάλο βαθμό η πανδημία ευτυχώς. Το μόνο πρόβλημα που προέκυψε και συνεχίζει να προκύπτει έχει να κάνει με τους πελάτες μας από τον χώρο των εταιριών φωτοβολταϊκών, οι οποίοι δυσκολεύονται λόγω των συνθηκών να πραγματοποιήσουν επισκέψεις σε προτεινόμενα από εμάς αγροτεμάχια οπότε προς το παρόν ο έλεγχος από την μεριά τους γίνεται μέσω δορυφορικών εικόνων και φωτογραφιών.”

Ποια είναι τα σημαντικότερα milestones που έχετε πετύχει; Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το επόμενο διάστημα;

“Ξεκινήσαμε επίσημα τον Μάιο του 2020 και τον Ιούλιο είχαμε υπογράψει ήδη τα πρώτα συμβόλαια με κάποιες εταιρείες ανάπτυξης φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ελλάδα και επιμέρους ιδιώτες επενδυτές. Μέχρι τον Οκτώβρη είχαν υπογραφεί τα πρώτα μισθωτήρια, ενώ πλέον η βάση δεδομένων μας είχε πάνω από 400 αξιολογημένα αγροτεμάχια. Τον Νοέμβρη ανοίξαμε την πλατφόρμα σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ρουμανία και αρχίσαμε να καταχωρούμε και να αξιολογούμε τα πρώτα αγροτεμάχια από αυτές τις χώρες ενώ πριν ένα μήνα υπογράψαμε συμβόλαιο με μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης φωτοβολταϊκών πάρκων παγκοσμίως για το γραφείο τους στην Ισπανία.

Πλέον έχουμε στη βάση μας παραπάνω από 25.000 στρέμματα αγροτεμαχίων προς μίσθωση σε Ελλάδα και στις 3 χώρες που προαναφέρθηκαν.

Στόχος μας είναι να έχουμε υπογράψει συμβόλαια με τουλάχιστον 20 μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη και συμφωνητικά μίσθωσης για τουλάχιστον 5.000 στρέμματα μέχρι το τέλος του 2021.”

Πηγή: neolaia.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News