Start Ups Πέμπτη 9/09/2021, 12:53
START UPS

Τρεις φορές ταχύτερα από την παραδοσιακή οικονομία αναπτύσσονται οι startups

Τρεις φορές ταχύτερα από την παραδοσιακή οικονομία αναπτύσσονται οι startups

Στο αστρονομικό ποσό των 35 τρισ. δολαρίων ανέρχεται ο τζίρος του παγκόσμιου κλάδου της τεχνολογίας, ενός τομέα που πριν από 30 περίπου χρόνια είχε πολύ μικρή συμβολή στη διεθνή οικονομία. Μεγάλο μέρος αυτού του ταχέως αναπτυσσόμενου κλάδου είναι οι startups, οι οποίες συνεισφέρουν συνεισφέρουν ενεργά στη στήριξη της οικονομίας και την ανάπτυξη της αγράς εργασίας.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της ολλανδικής εταιρείας δεδομένων dearoom.co σε συνεργασία με την ΜΚΟ International Economic Developent Council (IEDC), η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στη σύσταση νέων επιχειρήσεων. Ειδικότερα όσον αφορά τις νεοφυείς επιχειρήσεις, πρόκειται για οντότητες που είναι σχεδιασμένες ακριβώς ώστε να ενισχύονται ταχύτατα και πράγματι, αναπτύσσονται τρεις φορές ταχύτερα σε σχέση με την παραδοσιακή οικονομία.

Τρεις φορές ταχύτερα από την παραδοσιακή οικονομία αναπτύσσονται οι startups-1

Συγκεκριμένα οι νεοφυείς επιχειρήσεις που στηρίζονται από επενδυτικά κεφάλαια (venture capital) δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας τρεις φορές ταχύτερα. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την σχετική έκθεση, η στήριξη από venture capital είναι πλέον το σύνηθες στον κλάδο. 
Η έκθεση, η οποία ανέλυσε τα δεδομένα από 1.494 επιχειρήσεις στην Ευρώπη, στη Βρετανία και στις ΗΠΑ, όλες εισηγμένες στο χρηματιστήριομ επισημαίνει πως όταν μιλάμε για τεχνολογικές εταιρείες δεν μιλάμε μόνο για τις Big Tech. Είναι βέβαιο πως οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Σίλικον Βάλει συνεισφέρουν τεράστιο μερίδιο στο σχετικό κλάδο, αλλά και η νέα γενιά startup έχουν αποκτήσει ήδη σημαντική αξία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόλις πριν από ένα χρόνο, η σχετική αγορά άγγιζε τα 28 τρισ. δολάρια ενώ φέτος ανέρχεται στα 35 τρισ. δολάρια.

Τρεις φορές ταχύτερα από την παραδοσιακή οικονομία αναπτύσσονται οι startups-2

Στις ΗΠΑ σημειώνεται με διαφορά η δημιουργία των περισσότερων νεοφυών επιχειρήσεων με υψηλή αξία. Ακολουθεί η Ευρώπη και στη συνέχεια η Ασία. Ρεκόρ νέων εταιρειών σημειώνει η ευρύτερη περιοχή της Σίλικον Βάλει, η οποία ξεπερνά κατά μεγάλο βαθμό τη δημιουργία unicorns σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μεγάλες διαφορές άρχισαν να σημειώνονται το 2020 και λιγότερο από ένα χρόνο μετά οι ΗΠΑ και συγκεκριμένα η ευρύτερη περιοχή της Σίλικον Βάλει προηγούνται με τεράστια διαφορά έναντι των υπόλοιπων περιοχών.

Τρεις φορές ταχύτερα από την παραδοσιακή οικονομία αναπτύσσονται οι startups-3

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News