Start Ups Δευτέρα 19/04/2021, 07:50
START UPS

Αλέξανδρος Αργυρός (Moonfare): Η startup που «εκδημοκρατίζει» το private equity

Η ιστορία του Έλληνα founder που δούλεψε για τα μεγαλύτερα ονόματα του finance, αλλά τελικά προτίμησε να φέρει τις επενδύσεις τους πιο κοντά στις «μάζες»

Αλέξανδρος Αργυρός (Moonfare):  Η startup που «εκδημοκρατίζει» το private equity

CVC, KKR, Carlyle, Permira, Warburg Pincus, Silver Lake Partners, Founders Fund. Οι περισσότεροι επενδυτές θα άρπαζαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν στα κορυφαία private equity funds του κόσμου, τα οποία προσφέρουν αποδόσεις καλύτερες της αγοράς εδώ και δεκαετίες. Όμως οι πόρτες των γραφείων τους είναι κλειστές ακόμα και για επενδυτές με χαρτοφυλάκια μερικών εκατομμυρίων. Τα πιο ζηλευτά ονόματα του private equity απευθύνονται κυρίως σε θεσμικούς επενδυτές (ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία κτλ) και στο κλειστό κλαμπ των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη.

Όμως μία startup με έδρα το Βερολίνο και έντονο ελληνικό στοιχείο, έχει αναλάβει εδώ και τρία χρόνια να «εκδημοκρατίσει» το private equity και να φέρει τις επενδύσεις του στις… μάζες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Αλέξανδρου Αργυρού, συνιδρυτή της Moonfare, μόνο στην Ευρώπη υπάρχουν 5 εκατομμύρια εύποροι επενδυτές που θα ζήλευαν τις υψηλές αποδόσεις των private equities, όμως δεν έχουν πρόσβαση στα funds τους. Η Moonfare έρχεται για να εκμεταλλευτεί μία ευκαιρία την οποία κύκλοι της αγοράς έχουν υπολογίσει στα 3 τρισ. δολάρια παγκοσμίως.

Αλέξανδρος Αργυρός (Moonfare):  Η startup που «εκδημοκρατίζει» το private equity-1

Πριν να αποφασίσει να κάνει «disrupt» τη βιομηχανία του private equity, ο Αλέξανδρος Αργυρός αποτελούσε ενεργό μέρος της. Ο Έλληνας entrepreneur δούλεψε για την JP Morgan στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο, πριν να μεταπηδήσει στην KKR, που είναι ίσως το πιο ψηλό σκαλοπάτι στο λεγόμενο «high finance». «Όμως δεν ήταν η καριέρα που ήθελα να ακολουθήσω», λέει στο moneyreview.gr.

Γεννημένος σε μία οικογένεια με επιχειρηματικό DNA (ο παππούς του ασχολούνταν με την κλωστοϋφαντουργία την εποχή που αυτή αποτελούσε τη «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας), ο Αργυρός δεν δίστασε να αφήσει τον καλοπληρωμένο κόσμο του finance για τις startups.

Το πρώτο του εγχείρημα, η startup SoMuchMore, επέτρεπε στο χρήστη να ανακαλύψει διαφορετικά γυμναστήρια στην πόλη του με μια συνδρομή. Η εταιρεία αυτή επεκτάθηκε σε πέντε χώρες και άντλησε χρηματοδότηση 8 εκατ. ευρώ σε 1,5 χρόνο. Και παρότι από τη διαδρομή αυτή δεν έλειψαν τα λάθη, αυτά έγιναν «μοναδικά μαθήματα» για το επόμενο βήμα του, όπως ομολογεί ο Αργυρός.  Το επόμενο βήμα ήταν η ίδρυση, μαζί με συνεργάτες της 7GC, ενός venture capital fund που διαχειρίζεται άνω των 70 εκατ. ευρώ και επενδύει σε νεοφυείς εταιρείες στη Silicon Valley.

Η Moonfare, την οποία ίδρυσε μαζί με τον Steffen Pauls (που είναι και ο σημερινός CEO της) και τον Heinrich von Liechtenstein, συνδυάζει την τεχνολογία με το finance. Με ελάχιστη επένδυση από 50.000 ευρώ -δηλαδή πολύ λιγότερα από τα δεκάδες εκατομμύρια που τις περισσότερες φορές απαιτούνται για να ανοίξουν οι πόρτες αυτών των funds- ο χρήστης μπορεί να επενδύσει στα πιο βαριά ονόματα της βιομηχανίας του private equity.

Οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται η Moonfare είναι πραγματικά τα «blue chips» της αγοράς, όπως για παράδειγμα η KKR, η -γνωστή και από τα αλλεπάλληλα ελληνικά deals της- CVC, η Cinven, η Insight Partners και η Founders Fund του συνιδρυτή της PayPal και εκ των σημαντικότερων venture capitalists της Silicon Valley, Peter Thiel.

Αντί για τη γνωστή γραφειοκρατία και τις άπειρες υπογραφές που συνήθως απαιτούν αυτού του είδους οι επενδύσεις, ο πελάτης της Moonfare μπορεί να εγγραφεί και να επενδύσει μέσω της πλατφόρμας της εταιρείας σε 15 λεπτά. Η Moonfare πραγματοποιεί όλους τους απαραίτητους ελέγχους, ενώ διασφαλίζει ότι ο κάθε χρήστης έχει την αναγκαία εξοικείωση με αυτού του είδους τις τοποθετήσεις. Και την ίδια στιγμή, η εταιρεία εφαρμόζει ένα απλό σύστημα χρεώσεων που αποτελείται από προμήθεια 1% κατά την εγγραφή και 0,5% ετησίως για τη διαχείριση της επένδυσης.  

Αλέξανδρος Αργυρός (Moonfare):  Η startup που «εκδημοκρατίζει» το private equity-2

Σε τρία χρόνια λειτουργίας, η Moonfare έχει συγκεντρώσει 500 εκατ. ευρώ σε υπό διαχείριση κεφάλαια, καθώς πλέον μετρά πάνω από 1.000 πελάτες. Στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται και Έλληνες, ενώ το ελληνικό στοιχείο είναι υπαρκτό μέσα στην εταιρεία, καθώς διαθέτει τόσο στελέχη όσο και μετόχους από την Ελλάδα.

Η Moonfare έχει αντλήσει χρηματοδότηση 25 εκατ. ευρώ από περισσότερους από 100 ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι αποτελούν και τους μετόχους της. Το γεγονός ότι η Fidelity International απέκτησε πρόσφατα μειοψηφικό ποσοστό της εταιρείας αποτελεί μία σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στο μοντέλο λειτουργίας της, από ένα πολύ μεγάλο όνομα των επενδύσεων, με 700 δισ. δολάρια σε υπό διαχείριση κεφάλαια.

Γιατί, όμως, οι ιδρυτές της αποφάσισαν να στήσουν τη Moonfare στο Βερολίνο και όχι σε κάποιο μεγάλο χρηματοοικονομικό κέντρο; «Ο πρωταρχικός λόγος είναι πως εδώ είναι εύκολο για μια εταιρεία να προσελκύσει συνεργάτες», εξηγεί ο Αλέξανδρος Αργυρός. Το Βερολίνο έχει μία πολυπολιτισμικότητα που καθιστά εύκολη την προσέλκυση ανθρώπων από διαφορετικές χώρες, λέει. Και ενώ είναι πιο ανταγωνιστική στο θέμα των μισθών σε σχέση με μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά κέντρα όπως το Λονδίνο, είναι και μία ανερχόμενη πόλη για τις startups και την τεχνολογία, που βρίσκεται στα ραντάρ των venture capitals, ειδικά στη μετά-Brexit εποχή.

Όσο για το εάν θα επέστρεφε κάποτε στην Ελλάδα, ο Αργυρός απαντά ότι βλέπει πολύ θετικά τα κίνητρα που προσφέρονται για την αντιστροφή του λεγόμενου «brain drain». «Είναι μία πρώτης τάξης ευκαιρία για να προσελκύσει η χώρα όχι μόνο Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, αλλά και ξένους», λέει, εξηγώντας ότι ήδη έχει αρκετούς φίλους, από διάφορά μέρη του πλανήτη, που περνούν αρκετούς μήνες στην Ελλάδα, κάνοντας τη δουλειά τους εξ αποστάσεως. Άλλωστε, και ο ίδιος περνά περισσότερο καιρό στη χώρα τελευταία, προσθέτει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News