Start Ups Παρασκευή 2/04/2021, 14:38
START UPS

Η τελευταία ευρωπαϊκή unicorn έρχεται από τη Βρετανία 

Η τελευταία ευρωπαϊκή unicorn έρχεται από τη Βρετανία 

Η Lendable από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η τελευταία ευρωπαϊκή startup που έγινε μονόκερος, με την αποτίμησή της να ξεπερνάει το 1 δισ. στερλίνες, μετά την τελευταία συγκέντρωση κεφαλαίων μέσω της διαδικασίας δεύτερης πώλησης των μετοχών της (μετοχές από ήδη υφιστάμενο επενδυτή σε κάποιο τρίτο μέρος).

Η βρετανική unicorn, ανήκει στον κλάδο του fintech και γι αυτό που έχει γίνει ευρέως γνωστή είναι για τη χορήγηση δανείου έως 20.000 λίρες σε λίγα λεπτά και από το 2014 όταν και έκανε την εμφάνισή της έχει καταφέρει να καθιερωθεί στον εν λόγω κλάδο. 

Η πορεία της σε αυτά τα χρόνια είναι  αξιοσημείωτη, καταφέρνοντας το 2019 να το ολοκληρώσει με καθαρά κέρδη της τάξεως των 15 εκατ. λιρών με έσοδα στα 32,1 εκατ. λίρες, όταν την ίδια χρονιά fintech startups, όπως οι Revolut, N26 και Klarna κατέγραψαν ζημίες. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι από το 2018 και τα 500 εκατ. λίρες σε αξία, έφθασε σήμερα η αποτίμησή της να έχει διπλασιασθεί, ξεπερνώντας το «κατώφλι» του 1 δισ. λιρών. 

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι οι Sunday Times, την κατέταξαν στη 10η θέση της λίστας 100 Tech Track, βάσει της ανάπτυξης των πωλήσεών της.  

Επί του παρόντος η startup εγκρίνει καινούργιο δάνειο κάθε 30 δευτερόλεπτα, καθώς οι γρήγορες διαδικασίες έγκρισης των δανείων και τα ανταγωνιστικά της επιτόκια, την έχουν καταστήσει ιδιαίτερα δημοφιλής, μετρώντας πλέον κάποιες δεκάδες χιλιάδες πελάτες. 

Πρόσφατα λανσάρισε τη δική της πιστωτική κάρτα, ενώ στα σχέδιά της είναι να προσφέρει χρηματοδότηση για αυτοκίνητο. 

Αυτό που διαφοροποιεί τη Lendable από τις startups του όμορου χώρου, είναι ότι ενώ δεν διαθέτει ιδία κεφάλαια εξασφαλίζει ρευστότητα από τις συστημικές τράπεζες και στη συνέχεια χορηγεί τα δάνεια στους πελάτες της με πολύ άμεσες και γρήγορες διαδικασίες. 

Η ανάπτυξη που έχει τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει τους ιδρυτές της να κοιτούν προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και να καταρτίζουν σχέδια για επέκταση στις ΗΠΑ. 

Άλλωστε ήδη έχει τραβήξει την προσοχή από τις ΗΠΑ, με την Goldman Sachs να είναι εκ των επενδυτών στη startup. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από sifted.eu

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News