Start Ups Παρασκευή 26/03/2021, 17:18
START UPS

Η Starling λανσάρει στη Βρετανία την πρώτη ανακυκλώσιμη πιστωτική κάρτα 

Η Starling λανσάρει στη Βρετανία την πρώτη ανακυκλώσιμη πιστωτική κάρτα 

Η Starling, μια fintech startup, θα γίνει η πρώτη εταιρεία του χρηματοπιστωτικού κλάδου της Βρετανίας που θα προσφέρει μια πιστωτική κάρτα κατασκευασμένη από ανακυκλώσιμο υλικό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της fintech η οποία πρόσφατα έγινε unicorn, για κάθε κιλό μη ανακυκλώσιμου υλικού που δεν θα χρησιμοποιεί, θα επιβαρύνει λιγότερο το περιβάλλον κατά δύο κιλά ρύπους.

Η πιστωτική της κάρτα θα αποτελείται κατά 75% από ανακυκλώσιμα υλικά, με το υπόλοιπο 25% να έχει να κάνει με τη μαγνητική ταινία και το chip της κάρτας. 

Στη Βρετανία κυκλοφορούν περισσότερες από 97 εκατ. πιστωτικές κάρτες (ή 485 τόνοι), οι οποίες κατασκευάζονται από μη ανακυκλώσιμο πλαστικό, ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς κάθε χρόνο σχεδόν 7 εκατ. κάρτες χάνονται.

Το κόστος για την κατασκευή πιστωτικής κάρτας με ανακυκλώσιμο υλικό είναι μεταξύ 0,03 και 0,04 της στερλίνας ανά κάρτα και πέραν του περιβαλλοντικού οφέλους, η κίνηση αυτή είναι είναι σημαντική και για την ίδια τη startup.

«Γνωρίζουμε ότι το περιβάλλον είναι σημαντικό για τους πελάτες μας. Το βλέπουμε αυτό, μέσω κάποιων ερωτήσεων που λαμβάνουμε στο τηλεφωνικό μας κέντρο», δηλώνει η Μάριαμ Ογκουνμπάμπι, επικεφαλής των πληρωμών με κάρτες στη fintech. 

Όπως προσθέτει, οι φιλικές προς το περιβάλλον κάρτες είναι ένα από τα βήματα που κάνει η τράπεζα, προκειμένου να φέρει στο προσκήνιο τη βιωσιμότητα. Η Starling είναι επίσης εκ των ιδρυτικών μελών της βρετανικής ομάδας κρούσης Tech Zero, μιας πρωτοβουλίας από 15 startups, οι οποίες εργάζονται από κοινού προς τον μηδενισμό των ατμοσφαιρικών ρύπων, ενώ έχει θεσπίσει ένα πρόγραμμα δεντροφύτευσης, όπου φυτεύει ένα δέντρο για κάθε θετική αναφορά που κάνει ένας πελάτης της. 

Το πρόβλημα με τις πλαστικές κάρτες θα μπορούσε να εξαλειφθεί με την πλήρης κατάργησή τους, ωστόσο όπως τονίζει η Ογκουνμπάμπι, ενώ τα ψηφιακά πορτοφόλια θα καθίστανται όλο και πιο δημοφιλή, οι πιστωτικές κάρτες θα μείνουν για αρκετό καιρό ακόμη. 

«Θα θέλαμε ο κλάδος να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν πιστεύουμε ότι οι κάρτες θα εξαφανισθούν εντελώς ή αν γίνει αυτό, θα γίνει με αργό ρυθμό. Είναι το ίδιο με τα μετρητά, κινούμαστε προς μια κοινωνία χωρίς μετρητά, όμως τα μετρητά υπάρχουν ακόμη».

moneyreview.gr με πληροφορίες από sifted.eu

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News